tiistai 9. elokuuta 2016

Anttilan muotia, 1965

Anttila on ollut viime aikoina uutisissa. Vuonna 1952 perustettu suomalainen tavarataloinstituutio on viimein tullut tiensä päähän, ja vastikään katukuvaan uudelleen nousseet Anttilat kuopataan uudelleen.

Monelle Anttila henkilöityy tavaratalojen sijasta postimyyntiin. Vanhat Anttilan kuvastot ovat keräilykamaa, minkä ymmärrän hyvin - ostan itsekin niitä aina kun löydän järkevällä hinnalla, mikä käy koko ajan harvinaisemmaksi.

Kesäkuussa löysin Laitilan Kirppikseltä (kiva paikka muuten!) kevät-kesäkuvaston vuodelta 1965. Selasin sitä pitkään ostopäivän iltana ja nautin joka hetkestä, ja nyt viimein sain aikaiseksi skannata kuvastoa ihailtavaksi myös teille lukijoille. Tässä ensimmäisessä satsissa tulee aika hyvin katetuksi naisten muodin osasto. Kyllä, mukana on myös alusvaatekuva.


Kannen kuva on melko konservatiivinen, etenkin pikkutytön juhla-asu voisi olla kymmenen vuotta vanhempikin. Takakansi tarjoaa hyvän katsauksen kenkämuotiin kesällä 1965. Huomasin, että kenkien standardikokoluokitus oli tuolloin 34-41, nykyisin aikuisten naisten koot taitavat alkaa 36:sta.


 

Pellava oli naisten puvuissa todella muodikas materiaali. Pukujen tavallinen linja oli kapea ja noin polveen ulottuva.







Kotipuvut eivät kalpene nykyisten lököverkkarien rinnalla.


Totta kai Anttila vaatetti myös morsiamet ja hautajaisvieraat! Ihan sievä morsiuspuku kyllä, mutta rippipuku ei varmaan nykyteinille kelpaisi.


Ehkä teinit eivät huolisi näitä nuorten suosikeiksi mainittujakaan pukuja...


Yhdistelmäasuja oli kuvastossa paljon vähemmän kuin leninkejä. Monet puserot olivat tämän tyyppisiä. Dralon oli ajan muotimateriaali, villamainen, mutta pehmeä tekokuitu.


Hatut olivat hauskoja, jopa vitsikkäitä verrattuna 1950-luvun hattueleganssiin. Näissä on minusta paljon enemmän swinging London -henkeä kuin leningeissä, edes niissä nuorisomalleissa.


Pukukorut taas olivat ehkä noita ohuita ketjuja lukuunottamatta aika samanlaisia kuin edellisellä vuosikymmenellä. Strassit olivat vielä voimissaan, puuhelmien aikakausi ei vielä ollut alkanut.


Ja sitten se kuuma alusasukuva! Skottiruutuinen asu on hieno, käyttäisin kyllä, jos jostain löytyisi! Voin kuvitella, että tätä kuvaa on ihailtu monessa peräkammarissa aikoinaan.


Omista kokoelmista ei taida löytyä mitään näistä vaatteista ja asusteista, jollei sitten yksi tähtimäinen strassisolki ole sellainen. Tunnistitko sinä oman nykyisen tai vuosikymmenten takaisen pukusi?

20 kommenttia:

  1. Ei ollut tuttua ennestään, mutta montakin voisin ottaa näistä: Lily-kengät, yksiv. vaaleanpunainen pellavamekko, mustakauluksinen/nappinen v.pun pellavamekko, v.pun. mustin ruuduin/koristenauhoin mekko ja harmaa jakku/hame -yhdistelmä. Kovin vaaleanpunaisia olivatkin suosikkini nyt. Ja yksi asu toi mieleen oman asuni, eli se, jossa valkoisen vekkihameen parina oli tumma pusero, ja siinä kukka rinnassa koristeena. Oma asuni (ei niin hienosti istuva) oli tämmöinen: http://vaatekomerolla.blogspot.fi/2016/06/pusero-kirppiskankaasta-ja-hame.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pinkki-mustat ovat tuossa aika ihania :) kiitos linkistä, kiva ja raikas asu!

      Poista
  2. Hei ja kiitos mukavasta nostalgisesta koosteesta!
    Minullakin on tallessa muutamia noita Anttilan kuvastoja juuri noilta vuosilta.

    Elin juuri tuon vuoden 1965 tienoilla aikuistuvaa nuoruuttani. Eihän silloin nuorisomuotia vielä ollutkaan. Minullakin oli 17-vuotiaana juuri tuollaisia jakkupukuja. Anttilasta en niitä tilannut, pääasiassa ne olivat äidin ompelemia. Kyllähän kuvastoa käytettiin myös mallilehtenä.

    Tuohon aikaan sukkahousut juuri tekivät tuloaan. Varmaan kuvastossa on sukkia ja liivejä juuri sen vuoksi.

    Terveisin
    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitikin ihan tarkistaa, oliko sukkahousuja jo kaupan. Oli, muttei kovin laajaa valikoimaa: lapsille yksi malli ja aikuisille yksi, jota esiteltiin jumppapukujen vieressä eli ilmeisesti enemmän urheiluasusteena kuin peruspukeutumisen osana.

      Poista
  3. 80-luvulla Espanjassakin kauppiaat huutelivat suomalaisille "Anttilan alehintaan" :)

    VastaaPoista
  4. Nyt tuli oma suosikkityylini kuviin! Kylläpä nuo kapeat puvut ovat elegentteja. Itse en omista yhtään juuri tuon kuvaston asua, mutta samantyylisiä toki. - Nykyajan näkökulmasta särähtää vähän silmään, että nuo kaikki "raikkaan viileinä" markkinoidut "pellavapuvut" ovat tarkemman tuotekuvauksen perusteella "pellavaimitaatiota" eli tekokuitua. Itsekin omistan yhden sellaisen 60-luvun kotelopuvun, eikä se kesäkuumalla totisesti tunnu päällä samalta kuin pellava. Mutta rypistymättömyys oli toki tuolloin erittäin kova valtti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Non-iron oli niin suurta muotia, että nykynäkökulmasta vaikea tajutakaan - samoin tekokuitujen värinkestävyys ja värikylläisyys. Sama juttu varmaan villan ja orlonin/dralonin kanssa.

      Poista
    2. Pellavaa jäljiteltiin viskoosillakin, se sentään onneksi hengittää!

      Silittäminen on ilemisestikin tuohon aikaan edustanut kaikkea ankeinta kotityöraatamista, josta ihmiskunta tai siis naiset vihdoinkin ovat pääsemäisillään eroon. Ja näin hikoilu kesäpuvussa oli vain osoitus emansipaatiosta ja tulevaisuuden saapumisesta :)

      Poista
    3. Toki oli myös helppo heittää puku pesukoneeseen puhdistumaan, ei tarvinnut nyrkkipyykätä!

      Poista
  5. Vau! Mahtavaa! Kyllä on nostalgista! Ihan parhaita vaatteita! Kiitos. t. Katri P.

    VastaaPoista
  6. Minun suosikit on aurinkoisia kesäpukuja ja uuden kesän läpimurto. Noilta kahdelta sivulta voisin valita minkä vain asun.

    VastaaPoista
  7. Suvi-juhlakengät olivat äitini rippikengät, itselläni ovat olleet ne nyt satunnaiskäytössä viitisentoista vuotta. Omistan yhden perityn Anttila-kuvaston, mistä on hauska bongailla mummolasta tuttuja esineitä, maaseudulla ilmeisesti kuvastosta oli tilattu paljonkin kerralla. Kiitos näistä kuvista!
    Maria

    VastaaPoista
  8. Varma en voi olla onko kyse samasta, mutta omistan pikkumustan joka muistuttaa hyvin hyvin paljon tuota hääpukuaukeamalla oikeanpuolimmaisena olevaa pukua. Omani on tosin ihan selkeästi ohkaista villaa, eikä vain "villatyyppistä", mitä ikinä se sitten tarkoittikaan. Vetoketju omassani on kyljessä eikä selässä kuten mallipiirroksen perusteella vaikuttaisi, joten saattaa olla siis vanhempi kuin vuodelta -65, missä tapauksessa mielenkiintoista että käytännössä täysin sama malli (jopa nuo muotolaskokset näyttävät samalla tavoin ommelluilta!) on yhä tarjolla tuohon aikaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuohon aikaan muoti muuttunut yhtä nopeasti, joten hyvin voi olla, että Anttilan leninkitehtaalla on vuosien varrella tehty vain pieniä muutoksia etenkin tällaisiin klassisiin perusasuihin. "Villatyyppinen" on varmaan jonkin villasekoite, olettaisin.

      Poista