perjantai 5. syyskuuta 2014

Aitoa äitiysmuotia 1950-60-luvuilta

Luonnollisesti olen viime kuukausina selannut innoissani netin tarjontaa vintage-äitiysvaatteista, pitäen kuitenkin toistaiseksi (ja ehkä kokonaan - monta akuutimpaakin tarvetta on rahalle nyt) nollalinjan ostoksissa. Jotta suosikkilistaa ei olisi turhaan koottu, tässä pitkästä aikaa pieni Etsy-kooste, aiheena äitiysvaatteet ja -kaavat 50-60-luvuilta.

Tämä Butterick-kaava vuodelta 1959 on ollut suosikkilistallani pitkään. Se on kuitenkin aika pahasti väärää kokoa, joten taitaa jäädä tilaamatta. Pallomallinen cocktail-puku on mainio keksintö!

(kuva sydcam123/Etsy)

Smock-tyyppiset topit ja puserot ovat olleet suosittuja äitiysasuja, arvatenkin siksi, että niitä on helppo ommella. Tämä laskostettu versio on vähän monimutkaisempi, jopa juhlava.


Monen vanhan äitiysasun pääntie on todella pieni, mutta tässä on ihan elegantti, v-muotoinen vaihtoehto peruspuseroon yhdistettynä. Vasemmanpuoleisessa on käytetty raitoja hauskasti.

(kuva nancynaz/Etsy)

Tämä hennon vaaleansininen äitiyspuku on säilynyt käyttämättömänä. Pidän laskosten ja empirelinjaisen nyörityksen yhdistelmästä (mutta tosiasiassa väri voisi olla elävämpi).


Tämän violetti puku on ilmoituksen mukaan 80-luvulta, mutta henkii 60-lukua. Malli olisi käyttökelpoinen myös puserona, ja tämän tyyppistä kaavaa olen etsinytkin. (Mielelläni lainaan, jos jollakulla on!)


Talveksi odottaja tarvitsee myös lämmintä, ja jos olisin varoissani, tilaisin varmaankin tämän Lilli Ann -merkkisen turkoosin A-linjaisen villakangastakin. (Tyydyin sen sijaan ostamaan Uffin vitosen päivästä ihan kelvollisen kamelinvärisen 80-luvun version.)


Ja viimeisenä kesäpuku, jota varmasti käyttäisin, jos olisin nuorempi ja vähän hoikempikin. Ilahduttava leikkaus ja kangas! Suomessa vastaavanlaisia telttoja on 70-luvulla tehnyt ainakin Pia & Paula -merkki, mutta näin kivaa kuosia en vielä ole löytänyt.


Viimeisenä vielä yksi suosikkiasuni, kaava kotelopuvusta, jossa on edessä napituksen peittämä laskos. Tämä valitettavasti myytiin, eikä toista samanlaista ole tullut vastaan.

(kuva backroomfinds/Etsy; kaava on jo myyty)

Teille, joita äitiysmuoti erityisesti kiinnostaa: kesäkuussa skannasin Lana Lobellin postimyyntikuvaston parhaita paloja, ja tässä osassa on mukana muutama äitiysasu.

10 kommenttia:

 1. Tuosta kolmantena olevasta kuvasta tulee mieleeni äitini kertomus senaikaisesta äitiysmuodista. Hän sanoi, että silloin niissä oli edessä jotain rusetteja yms. Juuri niin noissa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, rusettien ja kaulusten tehtävä on ilmeisesti ollut viedä huomio pois vatsasta, jonka näkymistä yllättävän kauan pidettiin säädyttömänä.

   Poista
 2. Ihana tuulahdus nuo löytämäsi menneen ajan raskausasut. Suosikkini on tuo sininen lyhythihainen mekko. Kotelopuku napituksella on myös nerokas. Nappeja voi avata masun tarpeen verran. Menisi varmaan lähes koko raskauden ajan tuo mekko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen (vai violetti?) mekko on yksinkertainen, mutta näppärä. Ihme, ettei tällaista kaavaa ole löytynyt.

   Poista
 3. Viimeinen kaava on todella hieno. Järkevä, muunneltava puku. Mutta eiköhän se olisi muokattavissa tavallisestakin kotelomekon kaavasta, kun ensin järkeilee, miten laskos on tehty? Vaikuttaisi siltä, että kappale on kaksinkertainen (alakappale laskostettu) aina kaarrokesaumaan asti, koska muita poikittaissaumoja ei missään näy. Ylin osa on varmaankin siis tuon näköinen yhtenäisyyden ja koristeellisuuden vuoksi, koska harvanpa tarvinnee raskauden takia noita kahta ylintä nappia sentään avata. Nappisilmut ovat tosi hieno ja koristeellinen idea, mutta aivan pienet koristehakaset voisivat myös olla tyylikkäät esim. yksivärisestä ohuesta villakankaasta tehdyssä (liivi-) mekossa. t. Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti onnistuisi järkeilemällä ja muokkaamalla. Saa nähdä, jaksanko tai ehdinkö enää alkaa sellaiseen työhön... Pitäisi pari kirjaakin saada valmiiksi ennen äitiyslomaa :)

   Poista
  2. Niin, no, mitä turhia, jos olemassa olevalla garderoopillakin hyvin pärjää. :) On totta, että sellaisiin pähkäilyihin saa aikaa kulumaan määrättömästi verrattuna siihen tilanteeseen, että olisi valmis, sopiva kaava. Kerrothan, kun kirjasi ilmestyvät! t. Lotta

   Poista
  3. Ihan vielä ei pärjää - luulisin - mutta ei ole ollut pariin viikkoon yhtään aikaa ompelulle.. Vieläkin on kesken se työ, joka jäi kesken, kun kissa tuli makoilemaan kankaiden päälle!

   Poista
 4. Mahtavaa, kyllä 50-luvulla osattiin tyylin salat, myös äitiysmekoissa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, asiallista mutta kaunista ja naisellista. Arvostan!

   Poista