Työhuoneen jouluikkuna on meillä se ensimmäinen paikka, jonka joulukoristeet valtaavat. Mutta eivät mitkä tahansa, vaan nimenomaan hölmöt koristeet. Tänä vuonna on löytynyt kirppiksiltä ja roskiksesta (!) yllättävän paljon tonttuhahmoja, ja olen niitä ottanut talteen vanhojen Weiste-koristeiden keräilyn hengessä, vaikka eivät olekaan ihan ominta joulunlaittotyyliäni. Sopivat tänne huumoripuolelle kuitenkin.
Isokorvainen tonttu on laulanut samaa piirileikkilaulua satoja vuosia putkeen, ja havuissa istuva käpyyn nojailija on viimein tuskastunut.
Tämä käsittämätön muovihökötys räpsyripsibambeineen on vuoden uutuus, Ekotorilta. Bambin ja enkelin välissä on kuoppa, josta puuttuu jokin hahmo. Mikähän se on ollut? Ehdotuksia?
Mitä kertoo tavarasuhteestani se, että nämä ilmeisesti Nakke-lehdestä leikatut paperihahmot ovat kulkeneet mukana jo kymmenisen vuotta ja selvinneet mm. kahdesta muutosta?
Cthulhu sai tänä vuonna sienen kainaloonsa ja joulupukin roikkumaan jalassaan. Enkelit ovat vaatimaton alku uudelle kokoelmalle, luulen että nämä edustavat 60-lukua.
Pahvitötteröpukki toistaa jouluaskartelujen parhaita perinteitä, mutta on tehdastekoinen - luultavasti Weisteen valmistama hänkin, naama näyttää kovin samanlaiselta kuin noiden piipunrassitonttujen.
Posliiniotukset ovat tässä ikkunassa muulloinkin, mutta jackpot-joulukoriste on kauden uutuus (Pelastusarmeija, 10 snt)
Tässä on monivuotisia klassikoita: joutsenella ratsastava piipunrassijoulupukki, jousimekanismilla varustettu reki linjakkaine poroineen sekä räpsyripsiset pikkupukit.
Lisää Weisteen tonttuja, varusteina lumilapio, puolukanvarpu ja puuropata.
Ikkunaa pitkin roikkuu tietysti noita kimallustupsuja, jollaisia lapsena ihailin mummin kuusessa. Pahoittelen kuvan laatua, valaistusolot olivat haastavat! Mutta näiden seurassa nautitaan joulunalusajasta, pitää vielä muistaa ostaa konvehteja ensimmäisessä kuvassa näkyvään rasiaan...
Ja tuolla seassa vilahti Moskovan olympialaisten logolla varustettu kassi. Mistä se mahtaa olla peräisin?
VastaaPoista-Minna Uu
Se on kynäpurkki itse asiassa. On ollut mukana niin kauan, etten tarkkaan muista mistä tuli, mutta kirppikseltä kuitenkin.
VastaaPoistaAi onko nuo kuminaamaiset tonttu-ukot Weisteen? Enpä tiennytkään, mielenkiintoista! Meillä on niitä maalla, äidin hoteissa pari kappaletta. Löytyykö noista Weisteen vanhoista koristeista kirjallista tietoa mistään, vai pitääkö vaan "tietää"?
VastaaPoistaWeisteen tarinaa on luettavissa Joulupuu on rakennettu -kirjasta, joskin kun kirja keskittyy kuuseen itseensä, paino on enemmän kuusen- kuin pöytäkoristeissa. En muista enää, mistä kuulin että nämä tontutkin ovat Weisteen, mutta olen nähnyt niitä myös alkuperäisissä myyntipakkauksissa (arviolta 70-luvulta). Versioita on paljon, ja ehkä osa onkin peräisin muualta. Weiste on kuitenkin pitkään ollut vahva toimija koristealalla, ennen Tiimareita ja muita vastaavia melkein kaikki suomalaiset koristeet olivat Weisteen.
VastaaPoista