Aloittaa voi periaatteessa vaikka ketjukaupoista. En itse ole aikakausipuristi ja edellytä, että jos vintagetyyli viehättää, on koko asun oltava vanhaa. Pintamuodissa on nyt vaikutteita monelta eri vuosikymmeneltä: 90-luvulta, 60-luvulta, 50-luvulta ja 20-luvulta ainakin. Kivoja asusteita ja kesämekkoja on tarjolla helposti uustuotantonakin. Yleensä en puffaa täällä halpaketjuja, mutta tehdään poikkeus: oman kokemukseni mukaan H&M onnistuu halpaketjuista parhaiten tavoittamaan vanhojen aikakausien henkeä vuosikymmenestä riippumatta. Viimeksi Lindexillä käydessäni sielläkin oli hauskoja 50-luvun henkisiä kesäjuttuja; itselleni ostinkin kissamaiset aurinkolasit.
50-luvun henkinen kesähame hm.com
Pitsimekko Lindex
Ennen kuin säntää hankkimaan mitään uutta, kannattaa kuitenkin miettiä, minkälaiset vintagejutut viehättävät. Mikä on se vintageasun kuva, jota mietit, kun ajattelet "voi, kunpa näyttäisin vähän tuollaiselta"? 20-luvun polkkatukka-jatsityyli? 70-luvun Annie Hall, lierihatut ja pitkät housut? Klassinen pin-up? Hippiprinsessa? Sota-ajan vaatimattomat mekot? Lentoemäntätyyli jakkupukuineen ja hansikkaineen? Tyylien variaatio on suuri ja niiden henki vaihtelee ääripäästä toiseen akseleilla dekadentti-pullantuoksuinen ja luksus-kotikutoinen. Inspiraatiokuvien poimiminen vaikka Pinterestistä (sieltä löytyy kaikkea) voi auttaa määrittelemään, mitä oikeastaan etsii.
Kaikki aikakaudet eivät tietenkään iske. Tässä antamiini ideoihinkin varmasti vaikuttaa se, että oma tyylini on vahvasti 50-lukuinen. Se ei ole aina ollut ja voi olla, että jatkossa seuraa muutoksia, mutta nyt juuri tämä tuntuu hyvältä ja luontevalta. Se on hyvä lähtökohta, sillä ei ole tarkoitus tuntea olevansa jonkun toisen vaatteissa, vaan nimenomaan omissaan.
Kuvia katseltuasi tiedät ehkä suurin piirtein, millaisia vaatteita ihailet ja kaipaat. On aika suunnata vintageliikkeeseen tai kirpputorille. Sovittele erilaisia helman muotoja ja pituuksia, korkeampaa ja matalampaa korkoa. Etsi juttuja, joissa on luonteva olla ja jotka näyttävät edes pikkuisen siltä, mitä mietit. Vintageliikkeen myyjä osaa todennäköisesti pitkän kokemuksensa avulla tarjota sinulle kokoistasi ja toivomasi tyylistä sovitettavaa, luultavasti myös tehdä vaatteeseen tarvittaessa muutoksia; kirppiksillä taas on monen mallisia ja värisiä vaatteita riippumatta siitä, mikä juuri nyt on in.
Voi olla helpointa aloittaa juhla-asusta. Ihania oikeasti vanhoja "parempia pukuja" on helpompi löytää kuin tavallisia arkiasuja, sillä juhlamekkoja on säästelty aarteina, kun arkivaatteet on käytetty loppuun. Hatut, hansikkaat, pukukorut ja muut tilpehööritkin sopivat hyvin monenlaisiin kesän pikku juhliin - valmistujaisiin, häihin, rapujuhliin, mihin vain; joko vintagepuvun tai sen ketjukaupan jäljitelmän kanssa. Eikä kukaan ihmettele ylipukeutumista, vaan pikemminkin ihmiset ihailevat suloisia asusteitasi.
Jos haluat vintagea arkeen, aloita pienistä muutoksista. Vintagelaukku ja siihen kohtalaisen sopivat kengät voi olla hyvä aloitus tavallisen hame ja pusero -asun kanssa. Nappikorviksista tulee myös aina se tietty fiilis menneestä ajasta, ja niitä on helppo löytää kirpputoreilta. Jos tavallisesti on farkuissa, mitä jos niihin yhdistäisi pilkullisen puseron ja pään ympäri rusetille kiedotun huivin? Vaihtaa tennarit ballerinoihin tai repun käsilaukkuun? Kesämekko (hihallinen kuitenkin) neuletakin ja vyön kanssa työasuksi? Pitsikaulus, helmikorut, rintaneula... Hattu on hardcorea muulloin kuin juhlissa: sitä ei kannata käyttää, jos ei halua ihmisten katsovan. Jos se ei häiritse, suosittelen lämpimästi myös hattua.
Tässä hetkeksi mietittävää. Olisi kiva kuulla kommentteja, kysymyksiä ja vaikka oikeita pukeutumispulmia, jotka liittyvät tähän aiheeseen: vastaan ja juttelen aiheesta mielelläni! Postauksen toinen osa on tulossa lähipäivinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti