maanantai 6. helmikuuta 2012

Maanantain kolme valintaa: ompelukaavoja 50-luvulta

Eilisessä ompeluaiheisessa postauksessani esittelin oman perin vaatimattoman kaavakokoelmani aarteita. Vanhoja kaavoja näkee kirpputoreilla usein, mutta useimmat ovat 1970-80-luvuilta, korkeintaan 1960-luvulta. Yhtään 1950-lukua vanhempaa ompelukaavaa en ole kirppiksiltä löytänyt, vaikka virkkaus- ja neulelehtiä on löytynyt jopa 1930-luvulta. Olen ilmeisesti ollut hyvin onnekas osuessani kerran kultasuoneen, josta löytyi peräti viisi 1950-luvun kaavapakettia suurin piirtein oikeassa koossa.

Kaavojakin etsiessä voi kääntyä nettikaupan puoleen. Käytännön ongelmaksi runsaassa tarjonnassa voi osoittautua koko: tätä postausta varten selaillessani huomasin, että rinnanympärys 30 tuumaa vaikuttaa olevan aika yleinen, vaikka minun korviini se kuulostaa enemmänkin vyötärömitalta. Amerikkalaisten kaavojen, joista ainakin Etsyn tarjonta pääasiassa koostuu, koko on ilmoitettu rinnanympäryksen mukaan. Viitseliäät myyjät listaavat myös vyötärö- ja lantiomitan. Kannattaa siis aloittaa sopivan kaavan etsintä mittanauhan ja mittayksikkömuuntimen kautta.

Jos minun pitäisi hankkia itselleni ihka ensimmäinen vanha puvunkaava, etsisin mahdollisimman yksinkertaisen peruspuvun. Vaikka tällaisen, josta selvästi näkee, että kaula-aukkoa voi muunnella tai pukuun lisätä kaiken maailman koruja, huiveja ja rusetteja:

(kuva täältä)

Toinen hyvä vaihtoehto olisi etsiä kaava, jossa on mahdollisuus sekä leveään että kapeaan helmaan, kuten vaikkapa tässä, harvinaista kyllä vielä isossa koossa:

(kuva täältä)

Kaavasta voi saada paljon irti myös, jos siinä on mukana erikoisosia, kuten tässä irrotettavia kauluksia ja rusetteja:

(kuva täältä)

Kaavojen hinnat vaihtelevat hurjasti. Kovin näkemäni hinta taisi olla 165 dollaria - käyttämättömästä, erikoisesta iltapuvun kaavasta. Alle kymmenen dollarinkin löytyy kivoja pukuja. Käytetty kaava on aina käyttämätöntä halvempi, mutta kun kaavaan suhtautuu käyttöesineenä eikä keräilykohteena, eivät vanhat nuppineulanreiät haittaa. Kannattaa olla tarkkana listauksia lukiessa: joskus myyjä mainitsee jonkin kaavanosan puuttuvan, eikä niitä noin vain piirrä uusiksi ilman alan ammattitaitoa.

7 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä vintage-kaavoista haaveileville. Mulle tuli mieleen vielä yksi juttu: painamattomat kaavat. Eli kaavat 50-lukuun asti ovat yleensä "unprinted", painamattomia. Tämä tarkoittaa että kaavaan ei ole painettu mitään merkintöjä kuten nykyään vaan laskokset, rypytykset vetoketjuhalkiot ja muut yksityiskohdat on merkitty kaavaan ainoastaan rei'ittämällä. Jos on kaavojen kanssa kokematon niin ei ehkä kannata aloittaa painamattomista kaavoista vaan harjoitella modernimmilla kaavoilla ensin. Ja löytyy netistä toki myös ohjeita painamattomien kaavojen käyttämiseen, esim --> http://www.burdastyle.com/blog/sewing-vintage-unprinted-patterns

    VastaaPoista
  2. Olen huomannut, että varsinkin amerikkalaiset kaavat ovat usein melko reilun kokoisia. Esimerkiksi tuli ostettua 50/60 -luvun teinien kaava koossa 13 (RY 32 tuumaa) mutta kaava menikin ihan sellaisenaan itseni päälle, vaikka olen kokoa RY 36 tuumaa :D

    Eurooppalaiset kaavat onkin taas pienempiä, etenkin ranskalaiset.

    VastaaPoista
  3. Cherise, tuo oli myös hyödyllistä infoa! Osaatteko te ompelun asiantuntijat sanoa, onko eri kaavamerkkien välillä eroja mitoituksessa?

    VastaaPoista
  4. En ole vertaillut eri merkkejä koska en omista oikeastaan muita kuin Sorjaa, mutta epäilen vahvasti että on eroja. Moderneissakin kaavoissa on eroja joten miksei myöskin vintage-kaavoissa.

    VastaaPoista
  5. En ole varsinaisesti asiantuntija, mutta ompelen silloin tällöin itselleni mekkoja 50- ja 60-l. kaavoilla. Mun ry on n. 104 cm ja olen hankkinut enimmäkseen 40'' kaavoja. Esim. viimeeksi tein Butterick-kaavalla mekon, jonka yläosaa jouduin pienentämään 1,5 cm/sivusauma ja lyhentämään 4-5 cm. Edellinen McCall's-kaavalla tehty kolttu taas oli ihan täydellisen kokoinen, ainuttakaan muutosta ei tarvinnut tehdä!

    VastaaPoista
  6. Eli tästä voisi päätellä että Butterickit olisivat isonpuoleisia mitoitukseltaan. Kiitos vinkistä FrockFreak!

    VastaaPoista