keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Upeita kenkiä, 1938

1930-luvun kengät ovat haluttua riistaa silloin harvoin kun niitä on markkinoilla. Eikä ihme, kun katsoo näitä Eeva-lehden huhtikuun 1938 numerosta skannattuja sivuja. Ensimmäinen aukeama on toimitettu juttu, katsaus kevään kenkämuotiin. Mistä ihmeestä saisi vielä näin kauniita, siroja, keskikorkealla korolla varustettuja kävelykenkiä?Tekstissä, joka on skannauksesta luettavissakin jos tarkasti tihrustaa, toimittaja selostaa vaikutelmiaan Pariisista (Parisista, kuten tuolloin vielä kirjoitettiin), jossa suurta muotia on kulkea paljain säärin. Paljaat sääret ovat kirjoittajan mukaan liian naturalistiset ja paljaat kantapäät rumia, mutta muotiin tulleista peep toe -kengistä pilkistävät varpaat sen sijaan varsin viehättäviä "hiuksen hienojen" sukkien verhoamina. Tosin suomalaiset kenkäkauppiaat vielä pelkäsivät ottaa niitä myyntiin. Reikä- ja rusetti- eli konfettikoristukset olivat suomalaisilla kenkätehtaillakin ohjelmassa.

Katsoin tätä seuraavaa palaa, jossa vuoden 1937 Miss Eurooppa Britta Wikström on viety Elite-kenkien valmistusta seuraamaan, ja luulin sitä jutuksi - mutta sehän onkin mainos, vanha advertoriaali, mitä ilmeisimmin Kenkätehdas Kalevan maksama aukeama.Nämä Eliten kengät eivät ole ihan minun mieleeni, useimmat ovat liian arkisia. Mutta mitäs sanotte Kaven tuotannosta? Maksaisin aika paljon, jos saisin parin noita mainoksessa päätuotteeksi nostettuja kenkiä!


Erna-merkin kevätmallisto näytti vuonna 1938 tältä:


Viva-kengissä on taas maltillisemmat korot ja leikkaukset. Ne repromallit, joita olen nähnyt myynnissä, muistuttavat harmi kyllä enemmän näitä kuin huikentelevaisempia siskojaan.


Mitkä ovat teidän suosikkejanne? Entä tietäisikö joku, mistä saisi hyviä tämän ajan reprokenkiä? Vintageliikkeissäkin nämä ovat harvinaisuuksia, puhumattakaan siitä, että oikea koko osuisi kohdalle.

6 kommenttia:

 1. Kaven mainoksen kengistä keskimmäisenä ylhäällä oleva.

  VastaaPoista
 2. Joo, se on minusta toiseksi paras.

  VastaaPoista
 3. Hei! Tulin vastavierailulle, mielenkiintoiset sivut sinulla! Lapsuudenkodissani, jossa on melkein kaikki vanha säilytetty, on yhä näitä vanhoja kenkiäkin. Joitakin olen pitänytkin. Täytyisi kuitenkin käyttää suutarilla jotta uskaltaisi kunnolla pitää, laittaa uusia pohjia yms. Tämän ajan kengät ovat mukavia, kun ovat kauniita ja korko käytännöllisen korkuinen ja muotoinen.

  VastaaPoista
 4. Kiva kun poikkesit, Ainoanniina, tule toistekin! Olet onnekas, kun sinulla on tuollainen aarreaitta pengottavana.

  VastaaPoista