sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Ompeluajatuksia, kankaita, kaavoja

Koska päätin, etten etsyile enää tänä keväänä, aion palata ompelukoneen äärelle. Olen pitkään ommellut lähinnä muutos- ja korjaustöitä - viimeksi, kun yritin aloittaa kokonaisen puvun ompelua, putosikin taivaasta eteen myytävänä ollut asunto, josta tuli kotimme. Mutta enhän minä sinne Sisiliaan voi lähteä ilman asianmukaisia kesävarusteita! Kankaita vähensin viime kevään muutossa, mutta parhaat jätin. Ainakin nämä pääsevät uuteen tarkasteluun ja todennäköisesti ompelupöydälle (silityslaudan kautta toki):


Valko-punaista ruusukangasta ja vaaleanpunaista kangasta on niin vähän, että niistä saa vain pienen puseron tai topin. Pilkkukankaita ja pohjalla olevaa sinapinkeltaisella ja violetilla (kuka vinkkasikaan tästä väriyhdistelmästä vähän aikaa sitten?) kuvioitua silkkiä on ainakin kapeaksi mekoksi, mutta tietysti se ihanteellinen kesäpuku olisi liehuvahelmainen...

Kaavavalikoimaa on esimerkiksi tässä


 ja tässä aarteessani, saksalaisessa ompelulehdessä suomenkielisin ohjein, numero kesältä 1961.


Beyer Modessa on sisällä muun muassa tällaista tavaraa, näihin kaikkiin (ja paljoon muuhun) on kaavat. Harmi etteivät vaakakuvat mahdu nätisti tätä suurempina, mutta klikkaa kuvia, niin näet tarkemmin!

Valitettavasti vanhojen lehtien tapaan kustakin kaavasta on tarjolla vain yksi koko. Mukana on kuitenkin sekä tyttö- että madamekokoja, ja uskoisin, että osaan myös muuntaa kaavan kokoa ainakin hieman kumpaankin suuntaan. Nyt pitää vain tarttua toimeen ja päättää, mitä mistäkin kankaasta syntyy.

6 kommenttia:

 1. Retrokaavoja käyttäneenä voin antaa vinkiksi, että tee ensin vanhasta lakanasta koepuku. Olkalinja on usein ihan erilainen kuin nykyään. Vyötärö on kapea, rinnoille taas on runsaasti tilaa. Vartalot olivat erilaisia!

  VastaaPoista
 2. Joo, olen ennenkin ommellut vanhoista kaavoista ja tiedän, että ovat erilaisia kuin nykyisin. Tosin ei uusienkaan kaavojen kanssa aina selvitä ilman muutoksia.

  VastaaPoista
 3. Arvaa vaan kuinka paljon mulla on kaavoja !!! Ekan löysin joskus Turun konttitorilta jos muistat se oli joskus tossa satamaan mentäessä hankkijan tiloissa. Mulla on koko ajan joku juttu työn alla!Ihania noi sunkin löydöt!

  VastaaPoista
 4. En muista sellaista aikaa, että Kontti olisi ollut sataman suunnalla. Voikohan olla, etten asunut Turussa vielä silloin (muutin tänne 1993)? Taas tulee tätä ajatellessa mieleen, että voi kun muinoin 90-luvulla olisi tajunnut ottaa talteen kaikki vastaantulleet ihanuudet... esim. just kaavoja en etsinyt silloin vielä ollenkaan.

  VastaaPoista
 5. Kontti oli tosiaan 90-luvun alussa tuollapäin, kävin siellä kerran - tai pikemminkin yritin: pihalla olevat metalliromut eivät rohkaisseet menemään sisään. Tuolloin tosin etsin eniten kirjoja ja levyjä, en vaatteita juuri lainkaan, mutta kumpiakaan ei oikein näyttänyt paikassa olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konttitori oli 90-Luvun alussa ja kun sisälle meni sieltä saattoi löytyä myös vaatteita,kenkiä,laukkuja ,kaavoja ja kankaita ja levyjä myös ja jos jaksoi penkoa tarkkaan teki tosi upeita löytöjä halvalla mitä ei enää nykyään tee ainakaan halvalla kuin aniharvoin.....

   Poista