keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kokeilisitko ekopaastoa?

Joskus tuntuu, että tyyliblogin pitäminen on kovin tavarakeskeistä toimintaa. Koen itse välillä ristiriitaa siinä, että pidän kauniista esineistä, mutta pyrin ekologiseen elämäntapaan. Ehkä siksi on syytä nostaa esiin vaihteeksi jotain muuta.

Ekopaasto on kampanja, jossa perinteiseen kirkkovuoden paastonaikaan haetaan uudenlaista sisältöä ja herätellään ihmisiä kokeilemaan elämäntapojensa muuttamista niin sanotusti vähähiilisemmiksi eli ilmastopäästöjään pienemmiksi, ottamaan pienen askeleen mukavuusalueensa ulkopuolelle. Kampanjan takana ovat Suomen ympäristökeskus, evankelisluterilainen kirkko ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto - ja tässä harppaan jo itse mukavuusalueeni rajoille, sillä olen vakaumukseltani uskonnoton, mutta kirkon väki on erittäin hyvällä asialla.

Kampanjajulkkikset Esko Valtaojasta Kaisa Lekaan avaavat omia ajatuksiaan aiheesta Ekopaaston nettisivuilla. Perusideana on tietysti, että paastoaja miettii itse omaa elämäntapaansa ja sitä, mitä voisi tehdä toisin. Ei ole tarkoitus verrata itseään johonkuhun ankaran ekologisesti elävään ja todeta, etten ikinä pysty tuohon, vaan tehdä pieniä muutoksia, joissa onnistuu.

Esimerkiksi meillä kulutustavaroiden hankinta uutena on jo aika minimissä - joskin juuri sain kassillisen uuden kirjani tekijänkappaleita, ja ostettiinhan lapselle ehjät toppahousut ja pulkka... ja joo, en olisi aivan välttämättä tarvinnut niitä yksiä karvareunuskenkiä.

Autoa meillä ei ole, mutta oma elämäntapavalintani voisi löytyä ruokaostoksista. Olen jo kauan pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä. Ekopaaston ajaksi voisin lopettaa sen kokonaan. Paastoaika alkaa siis keskiviikkona 22.2 ja päättyy pääsiäisenä 8.4.

Mitä ajatuksia ekopaasto sinussa herättää? Voisitko osallistua? Millä tavalla?

2 kommenttia:

  1. Ekopaasto on ihan hyvä idea, jos siitä seuraa ihmisillä pysyvämpää muutosta. Itse yritän ekopaastota 24/7. Aina en onnistu.

    Lihan syönnistä pääsee eroon helposti. Enää ei edes tee mieli lihaa ollenkaan. Kasvissyöjäksi ryhdyttäni teki välillä mieli BigMacia (kävin salaa syömässä) ja tomaattimaksamakkaraa(!).

    Eniten toivoisin ihmisten vähentävän matkustelua. Se ei ole menettänyt statustaan, vaikka muuten toitotetaan ekologisen elämäntavan puolesta.

    VastaaPoista
  2. Olet Kirsi oikeassa matkustelun kohdalla. Tältä kannalta nolottaa, että ostin meille lentokoneella tehtävän lomareissun kesäksi, viiden vuoden tauon jälkeen sentään. - Paasto voi minusta toimia porttina muutoksiin siten, että paaston aikana huomaa, ettei se muutos niin vaikeaa olekaan. Systeemi, jossa paaston jälkeen kulutetaan entistä enemmän tauon "korvaukseksi" (vrt. laihdutuskuurit) ei taas tietenkään toimi.

    VastaaPoista