torstai 9. helmikuuta 2012

Valitse oikeat asusteet (1952)

Asustaminen oli 50-luvun naisten pukeutumisessa vakava juttu. Kaiken piti mätsätä, kaikenlaista piti olla - huiveja, käsineitä, koristuksia - mutta toisaalta mitään ei saanut olla liikaa. Ei helppoa. Ei ainakaan "Maija" ja "Pirkko" paroille, jotka tässä Hopeapeilin jutussa vuodelta 1952 tuskailevat pukeutumispulmiaan. Käännösartikkelin pukeutumisasiantuntijana toimii elokuvapuvustaja Julie Harris, joka ei ole sama henkilö kuin näyttelijä Julie Harris, hieman lisätietoa täällä.

"Maija" ja "Pirkko" ovat kumpikin ostaneet keväisen kävelypuvun, mutta eivät näytäkään siinä niin ihanilta kuin ovat toivoneet. Mikä neuvoksi?Maijalla (ylempi sivu) on jutun mukaan huonosti istuva liian pitkä hame, raidallinen pusero pilkullisen puvun kanssa, vääränlainen nelikulmainen hattu, hapsottavat hiukset, liian isot korvikset ja laukku, sateenvarjo auki ja vanhanaikaiset, huterat kengät. Voi Maijaa! Tilalle löydetään hattu, jonka lieri kohoaa ylöspäin, valkoinen pusero ja siihen mätsäävä koristekukka ja käsineet, hametta kavennetaan ja sateenvarjo suitsitaan siististi koteloon. Jo kelpaa!

Myös Pirkon puvussa on liian iso laukku; verrattuna nykyisin suosittuihin rinkan ja matkalaukun yhdistelmiin se on tosin aika vaatimattoman kokoinen. Rimpsut riisuttiin ja takki napitettiin, jolloin löytyi linjakas tyyli. Ero on kieltämättä huomattava, mutta paljonko siinä on tekemistä itse asulla ja paljonko kuvan laadulla ja mallin elekielellä...

4 kommenttia:

 1. Hauskaa, että jo 50-luvulla naistenlehdet ohjeistivat huumorin avulla. Näissäkin kuvissa on iloa ja "isonsiskon" ohjeistusta, eikä toruvaa korjaamista. Ihan samaa keinoa käytetään nykyään. Ennen ja jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Joo, huumori on yllättävänkin yleinen tyylilaji ajan lehdissä. Moni nykyinen naistenlehti on paljon totisemmin tehty, vaikka tietysti aika on monella tapaa paljon sallivampi ja se näkyy juttujen sisällössä.

  VastaaPoista
 3. ihana artikkeli! voihan tuosta ottaa kyllä oppiakin ! :)

  VastaaPoista
 4. Joo, ei nuo auki repsottavat takit ja roikkuvat kassit oikeasti ole kovin pukevia.

  VastaaPoista