perjantai 19. tammikuuta 2018

Silo luo suloa

Sattuipa hauska, Turun tekstiilihistoriaan liittyvä löytö tässä eräänä päivänä. Selasin kirpputorin vintagerekin mustien mekkojen loppumatonta polyesteri- ja crimplenerivistöä, kun käsi osui äkkiä johonkin eri tuntuiseen materiaaliin. Villajerseytähän siinä, vaikka ensin tuntui ihan collegen sileältä puolelta. Kun otin puvun esiin, tajusin heti, että tämä on vanha. Nykyajan trikoomekoissa ei todellakaan ole vetoketjuja, ainakaan metallisia sivusaumassa.

Lappu paljasti, mistä on kyse. Silo oli turkulainen vaatetustehdas, joka toimi 1920-luvulta 1980-luvulle ja valmisti alus- ja sisävaatteita joustavista materiaaleista. 


Tämä puku on 1950-luvulta mallista ja lapun fontista päätellen. Muistan täällä blogissakin ihailleeni Silon mainosten linjakkaita jerseypukuja, ja tässä minulla nyt on sellainen.


Hassua ottaa asukuva ihan samassa paikassa kuin viimeksi, mutta ei ole monta sisätilaa, joissa luonnonvalo nyt riittäisi! Pukulöytöön liittyy kaksi hauskaa sattumaa - ensin tietysti se, että puku sattui olemaan oikean kokoinen. Toinen on se, että olen juuri kirjoittanut Silosta jutun, jota vielä ei ole julkaistu ja josta en siksi voi puhua vielä enempää.

Musta jerseykotelo on yksinkertainen, mutta luultavasti se on tarkoitettu iltapäivä- tai vierailupuvuksi. Etumuksessa on tyllipohjainen somiste, joka kuultaa läpi; pääkuvassa se ei juuri erotu, mutta lisäkuvassa valkoista paperia vasten paremmin.. Toinen yksityiskohta on vain niskan puolella oleva pieni pystykaulus. Yksinkertaista, mutta harkittua.


Erikoista oikeastaan, etten ole koskaan aiemmin nähnyt vanhoja Silo-pukuja, kun samanikäisiä Silon alusasuja kyllä riittää turkulaisilla kirppiksillä. Sattuuko kenelläkään lukijoista olemaan vastaavaa kaapissaan?

8 kommenttia:

 1. Minä kotiutin tällä viikolla viininpunaisen villamekon jossa merkki "Pääsky by Silo". Se lienee kasaria tai 70-luvun lopulta. En ollut aiemmin törmännyt Silo merkkiin kuin niissä alusvaatteissa.
  Tuo sun mekko on todella upea 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsky by Silo on tullut minullakin joskus vastaan kirppiksellä ja mielikuva vie juuri mainitsemaasi ajankohtaan. Kiitos :)

   Poista
 2. Kaunis puku ja mikä löytö! Muistelen vaan, montako erilaista Silon pukua äitini vaatekaapissa oli, kun olin lapsi :) Muistan myös vierailut myymälässä. Sopii sulle kyllä täydellisesti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko äidin Silot vielä tallella? Museokeskus saattaisi oikeasti olla kiinnostunut niistä, jos myös tarinan saa vaatteen mukana.

   Poista
 3. Hei täältä napapiiriltä ja hyvää alkanutta uutta vuotta!

  Minulla on säilyneenä yksi Silon musta-valkoraitainen puuvillatrikoinen leneninki. Siinä on v-kaula-aukko, alle kyynärpään hihat. Mekko on väljä muuten, mutta sivuilla on taskut ja niiden alapuolella helmassa molemmilla puolin rypytetyt kairat (rimpsut) Pukuun kuuluu myös solmittava vyö vyö. Olen ostanut sen joskus 1980-luvulla.
  Niin tuo Silo luo suloa -mainoslausehan on itsensä kirjailija Olavi Paavolaisen sepittämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mainoslause on Paavolaista vuodelta 1935. Samainen lause oli valomainoksissa monissa kaupungeissa vielä 50-luvulla, ei ihme että se muistetaan! Mekkosi kuulostaa hienolta, tyylipuhtaalta 80-luvulta.

   Poista