maanantai 27. kesäkuuta 2011

Vintaaseja kulttuurivinkkejä

Kaupunkijuhannukseni kruunautui hienolla show'lla: kävin katsomassa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluvan Cirque Draculan. Aikuisten sadun tarinalliseen sisältöön ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, sillä sirkus saa ihmisen lentämään, ja se on pääasia. Maallikkona en voi kuin ihmetellä, mitä ihmiskeholla ja parilla liinalla voi saada aikaan.

Draculan visuaalisessa puolessa on kaikki kohdallaan. Klassiseen burleskityyliin nojaavasta puvustuksesta vastaa Boutique Minnen omistaja Marjo Haapasalo, jonka vintagentuntemus ja drapeerauksentaju palvelivat hyvin tätä(kin) show'ta. Yksi illan päätähdistä on itse teltta, 1930-luvulta peräisin oleva saksalainen Spiegeltent, jossa vallitsee kabareeromanttinen hämy ja jossa voi halutessaan nauttia lasillisenkin esityksen aikana. Lippuja loppukesän esityksiin näytti vielä olevan jäljellä - tarttukaa tilaisuuteen!

Moni vintageharrastaja pitää Atelieri O. Haapalan kuvista. Niitäkin voi ihailla Turussa, Logomossa suomalaista nykyvalokuvaa esittelevässä Liisa ihmemaassa -näyttelyssä. Tunnistin atelierin laajasta kuvakoosteesta monetkin burleski- tai vintagetouhuista tutut kasvot. Samalla lipulla pääsee tutustumaan homokulttuurin vaikuttajan Tom of Finlandin töihin, jotka edustavat oman genrensä vintage-osastoa.

Juhannukselta ei ole asukuvia, mutta kuulin kaksi kivaa tyylikommenttia.
"Onpa sulla kaunis leninki, oikein juhannukseen sopiva!" (Naapurin täti, ikää varovasti arvioiden 90 v. Leninki - mikä ihana sana! - oli 70-luvun mustavalkoinen lummekuvioinen puuvillapuku.)
"Anteeksi mutta katsoin jo tuossa ulkona kun tulitte tänne, että teillä on aivan ihana asu!" (Kahvilan nuori myyjä, hieman arasti, huomatkaa teitittely. Asu oli tämä haalari varustettuna vaaleansinisellä vyöllä.)

Hauskaa kesälomakautta - kohta on jo heinäkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti