tiistai 21. kesäkuuta 2011

Sortsimuotia, kesä 1951

Pari viikkoa sitten löytämäni Femina-lehti vuodelta 1951 on osoittautunut varsinaiseksi muotikuvien aarreaitaksi. Rapujuhlakuvien lisäksi Femina esittelee vapaamuotoista rantapukeutumista otsikon "Sommar på Capri" alla. Caprihousut tiedän toki, mutta jutussa pariin kertaan esiintynyt capripaita oli minulle uusi termi: se ilmeisesti viittaa valkoiseen paitaan, jossa on leveät herrainkaulukset.

Ja jos on kesällä 2011 katukuvassa paljon sortseja, osattiin sitä 60 vuotta aiemminkin. Ainakin Caprilla ja ainakin rannalla.Yllättäen juttu nostaa kesän muotimateriaaliksi sametin. Pikasuomennos: "Moderneinta kesällä on sametti. (--) On pieniä, tiukkoja sortseja tomaatinpunaisina, myrkynvihreinä, sitruunankeltaisina tai azurinsinisinä ja nilkkapituisia housuja puuvillasametista, usein niiden kanssa nähdään Diorin luoma Capri-paita valkoisena tai värillisenä. Uimapuku on useimmiten kokomusta, mutta valmistajat ovat antaneet mielikuvituksensa lentää vapaammin puuvillamekkojen, bikinien, popliinisortsien ja puseroiden parissa." (Ruotsinkieliset lukijani saavat vapaasti korjata mahdolliset virheet!)

Pitkähihaisen paidan ja sortsien yhdistelmä näyttää oikeastaan hauskalta, vai mitä mieltä olette?

2 kommenttia:

  1. Shortsit + pitkähihainen paita -> mieleen tulee vuosi sitten jossain näkemäni muoti-idea (miehellä) shortseista poplaritakin kanssa. En ole ihan varma, toimisiko se. Itse käytin 90-luvun alussa usein poolopaitaa mustien pyöräilyshortsien kanssa. (Tiedän, tiedän, ei tarvitse sanoa..)

    VastaaPoista
  2. Poplari on vähän liikaa, nuo vyötäröltä solmitut paidat ovat jotenkin... kesempiä.

    VastaaPoista