keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kerta kaikkiaan karkkia

Sain postissa kappaleen kirjaa, joka vangitsi minut heti. Kyseessä ei ole mikään historian suurteos tai viiltävän tarkka meidän aikaamme analysoiva romaani, vaan keittokirja. Pieni suloinen keittokirja.


Tekijä Karin Erlandsson asuu Ahvenanmaalla ja bloggaa täällä. Sött och nött (Söderströms 2012) on hänen ensimmäinen keittokirjansa, julkaistu ihan vastikään. Ja mikä tämän kirjan erottaa kaikista hellapoliiseista ja kinuskikissoista? Kirpputorit.

Erlandsson kirjoittaa ihanasti kotimaisiin marjoihin nojaavien reseptien välillä muistojaan kirpputoreista. Miten hän koki Houtskärissä lähes aavemaisen täydellisen kirpputorionnen, miten Maarianhaminan Emmaukselta löytyi merimiesisoisän aikoinaan Puolasta tuomaan kahvikalustoon kannu, pikkuleipämuoteista, Nuoren Eevan kirjoista (ruotsiksi toki)... Ja miten ne liittyvät ruokaan? Liittyvät ne vain. Jotenkin. Tunnelmaltaan. Kuvien astioiden kautta, mutta henkisesti muutenkin. Erlandsson muuten kannustaa ehdottomasti käyttämään astia-aarteita sen sijaan että pitäisi niitä vitriinissä. Olen samaa mieltä: kauniista esineistä on enemmän iloa, jos niille on myös oikeaa käyttöä.

Ja sitten pitäisi enää päättää, teenkö ensin puolukkatiramisua, kookos-mustikkajäätelöä vai sormisuolalla maustettua kinuskipiirakkaa - ja miltä lautaselta se maistuisi parhaalta.

2 kommenttia:

  1. Tack! Vad roligt att du gillade boken och vad glad jag blir över ditt blogginlägg!

    VastaaPoista
  2. Jag väntar redan på din nästa bok :)

    VastaaPoista