tiistai 14. joulukuuta 2010

Neljästoista luukku: Saumapalloja


Vuonna 1962 joulukoristetehdas Weisteen valmistamat pehmeämuoviset saumalliset joulupallot olivat niin hienoja, että pääsivät Hopeapeilin joulukuun numeron kansikuvaan. Niitä on valmistettu eri kokoluokissa suurin piirtein vauvan päästä vauvan nenänpäähän. Väreissä löytyy ainakin hopeaa, kultaa, punaista, sinistä, vihreää ja pinkkiä; joskus pintaa on koristeltu lumihiutalepainatuksella tai kuorrutettu valkoisella lumikerrosmaisella hileellä. Niitä on valmistettu myös prismamaisella kololla varustettuna ja läpikuultavina, sisällä pätkä hopeaköynnöstä.

Weiste valmisti saumapalloja 1970-luvulle saakka. Määrä lasketaan todennäköisesti miljoonissa, koska näitä herkästi lommoutuvia palloja löytää edelleen helposti kirpputoreilta myös ehjinä. Tavallinen hinta on kymmenen senttiä kappaleelta.

Mistäkö tiedän? Siitä, että kerään niitä. Tänään kävin Raumalla ja toin kotiin kymmenisen uutta saumapalloa.

4 kommenttia:

 1. Meillä oli maalla lapsena upea sarja näitä saumapalloja, sellaisia joissa oli lumikiillekuorrutus yläosassa. Niistä taitaa olla hengissä vielä yksi. Olivat peräisin 1960-luvun puolelta, koska ne näkyvät joissakin 60-luvun jouluvalokuvissa.

  VastaaPoista
 2. Eilisissä löydöissä oli yksi lumikiilteinen, mutta se sai kolhun kotimatkalla ja osa kiilteestä rapisi pois. Ainoat lumihileiset, jotka olen löytänyt täysin siisteinä ja kulumattomina, olivatkin huolellisesti elmukelmutettuina alkuperäislaatikoissaan.

  VastaaPoista
 3. Noi saumapallot on muuten tosi nättejä, meilläkin oli niitä kotona kun olin lapsi. Ovat tosin tainneet kaikki mennä rikki. Kovin herkkähipiäisiä kapistuksia olivat.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin oli niitä, isovanhemmilla samoin. Mummilla oli vieläpä sitä kaikken suurinta kokoluokkaa, niitä mun kokoelmassa on vain yksi sellainen diskopallomainen eli ei sileäpintainen. Olisi hieno löytää juuri noita hopeanvärisiä isoja kuin tuossa kannessa.

  VastaaPoista