sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Eila-mummun mekko

Tiedätte, kun sisustusjutuissa usein näkee mainittavan, että jokin ihana, tyylikäs asia on löydetty roskalavalta tai kesämökin ulkovarastosta ja pelastettu käyttöön. Tämä mekko on vähän samanlainen tapaus, enkä siis tietoisesti pyri herättämään kateutta, kun kerron, että tämä on mieheni mummun vanha puku.


Kuva ei ole kummoinen, oli jo kiire ystävän karonkkaan (jonka fiksu, monin tavoin lahjakas ja kaunis päähenkilö oli itse pukeutunut vielä sata kertaa tätä tyylikkäämpään vintageluomukseen!). Mutta kyseessä on taitavan ompelijan tekemä hennon vaaleanpunainen pitsipuku, jossa on hassuna yksityiskohtana taskut. Taskut olivat muodissa joskus 1950-luvun alussa-puolimaissa myös juhla-asuissa.

Kun yläosaa katsoo tarkemmin, näkee, että puku on pilkutettu pienillä helmillä ja jo hohdettaan menettäneillä strasseilla. (Jos muuten joku tietää kotikonstin strassien kiillottamiseksi: kerro ihmeessä!) Kaula-aukon vieressä on myös ruusukemainen yksityiskohta, jota ei kuvassa oikein erota.


Oli hyvin kiehtovaa löytää vaatimatonta, tavallista elämää eläneen työläisperheen kotirouvan jäämistöstä kaunis cocktail-puku, hyväkuntoinen ja vähän käytetty. Ehkä Eila-mummu oli säästänyt pukua aarteenaan jostain tietystä tilaisuudesta? Sitä ei valitettavasti enää kukaan ole kertomassa.

4 kommenttia:

 1. Ooh-la-laa miten ihana puku! Jännittävää ajatella että työläisperheen kotirouvalla olisi ollut muistona jostakin ihanasta tapahtumasta tällainen ihana luomus, kuin pieni salaisuus jota hän itse silloin tällöin muiden tietämättä muistelisi, hellästi pukua silitellen... ;)
  Ikävä kyllä strassien puhdistamiseksi ei ole muuta keinoa kuin niiden vaihtaminen. Vanhojen strassien, kuten hopeisten helmienkin taustalla on käytetty oikeaa hopeaa joka tekee strassiin sen kimalluksen. Hopeahelmillä tarkoitan siis lasisia pyöreitä tai putkihelmiä joiden sisusta on hopeinen. Hopea tummuu aikaamyöden, kuten koruissakin ja ainoa keino on siis strassien vaihtaminen uusiin kirkkaisiin. Näin joskus ohjelman jossa 60-luvun vintage haute couture-luomus lähetettiin sen valmistaneeseen muotitaloon puhdistettavaksi. Käytännössä tämä tarkoitti että täyteen hopeahelmiä kirjaillusta puvusta ratkottiin irti kaikki helmet, puhdistettiin kangas ja sen jälkeen ommeltiin tilalle uudet kirkkaat hopeahelmet, täsmälleen samoin kuin ne olivat olleet ennen puhdistusta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedosta! Kovalta hommalta kuulostaa tuo helmien vaihto! Tässä tapauksessa pääsisi kyllä vähemmällä, koska strasseja on vain tipoitellen puvun yläosassa.

  VastaaPoista
 3. Todella Kaunis olet ja mekko on ihana!!!!

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Kaunis oli mekon alkuperäinenkin omistaja.

  VastaaPoista