lauantai 15. tammikuuta 2011

Helmikirjontamalleja

Lasihelmikirjonta on monen vanhan vaatteen suola ja sokeri. Miettikää vaikkapa runsaasti koristeltuja villatakkeja ja twinsettejä, pikkumustia, joiden kaula-aukkoa kiertää kaulusmainen kirjailu ja flapper-pukujen heiluvia helmihapsuja. Helmikoristelu on se jokin, joka erottaa perusvaatteen muista ja tuo siihen ylellisyyttä.

Helmikirjonta on aikaavievää, mikä aivan oikeutetusti nostaa helmikirjottujen vaatteen hintaa. Se ei kuitenkaan ole mitenkään mahdottoman vaikeaa, jos aikaa on. Ja jos vanhan ajan naiset osasivat koristella helmin vaatteitaan, miksemme me nykyisinkin osaisi? (Omaa kokemusta on lähinnä lukioajan hippivaiheesta, jolloin kirjailin ja hapsutin kaiken eteen osuvan tyylillä, josta nykyisin mieluummin sanoudun irti.)

Nämä helmikirjontaohjeet julkaistiin Hopeapeilissä 12/1962.
Pahoittelen, että teksti on melko lukukelvotonta, mutta ohjeet ovat sen verran helppoja, ettei yksityiskohtaista opastusta tarvita. Ylimmän kuvan toppi on yksinkertainen, neliömäinen malli, jonka juju ovat kaula-aukon reunaan painottuvat helmikuviot. Keskimmäisessä kuvassa on topin kirjontamalli kaaviokuvana sekä toinen idea, jossa paitapuseron nappilistaa ja kalvosimia on korostettu reunustamalla ne helmillä.

Alakuvassa on kaksi koruna toimivaa kirjontatyötä. Nämä lienevät melko nopeatöisiä, joten aloittelijakin uskaltaa kokeilla. Helmiä saa askartelukaupoista, ja kuten huomaatte, mallit perustuvat eri kokoisten ja muotoisten helmien vuorotteluun. Värejä voi tietysti varioida, mutta Hopeapeili (siis se alkuperäinen, en minä) suosittelee tähtikoruun valkoista, sinistä ja hopeaa, toppiin valkoista, roosaa ja hopeaa.

- Some fairly easy pearl decoration ideas from Hopeapeili magazine 12/1962.

3 kommenttia:

  1. Rakastan helmikirjontaa, sekä katsella että ommella sitä itse. Tänään viimeksi sitä harrastin ihan työn puolesta =) Harvoin sitä vain jaksaa omiin vaatteisiin alkaa sitä väsäämään kun se tosiaan on aika hidasta puuhaa, vaikka muuten ei mitenkään vaikeaa. Muistaakseni viimeksi tein omaan vaatteeseen isotöisempää helmikirjailua useampi vuosi sitten, lopputulos on nähtävissä tuolla --> http://www.evildressmaker.com/?p=271

    VastaaPoista
  2. Oi, sullakin on tuossa hameessa lopulta aika yksinkertainen, mutta ylellisen näköinen idea. Tykkään. Itse haluaisin kirjailla jonkun neuletakin tai neuletopin, sopiva yksilö vain puuttuu, mutta eiköhän se jollain kirpputorilla kävele vastaan vielä lähiaikoina.

    VastaaPoista
  3. Joo ei sen kirjailumallin tarvitse olla mitenkään monimutkainen. Ihan yksinkertaisillakin jutuilla saa tosi näyttäviä koristeluja helmistä riippuen ja kun vaihtaa helmet toisenlaisiin niin samakin malli näyttää taas erilaiselta. Onhan niitä monimutkaisiakin helmikirjailuja ihana katsella, mutta ei sen aina tarvitse olla niin vaikeaa kun helpostikin saa jo upeita juttuja.

    VastaaPoista