tiistai 9. joulukuuta 2014

Joulumainoksia, 1938

Joulumainoksia on täällä joskus toivottu, ja tässä niitä tulee: tällä kertaa vuodelta 1938, kaikki samasta lehdestä, Hopeapeilin joulukuun numerosta. On hätkähdyttävää, miten paljon ylellisempää mainonta on ollut tuolloin kuin vielä 1950-luvun alussa. Lahjavaihtoehtoja on tarjolla paljon, kosmetiikkaa paljon enemmänkin kuin tähän mukaan skannaamani mainokset. Ainoa, mikä 50-luvulla on selvästi runsaammin esillä, on elintarvikepuoli; tässä on vain karkki- ja kahvimainokset, kun 50-luvulla erilaisia säilykkeitä on jo tarjolla joulupöytään.

Talous- ja sisustustavaroita

(Miksi Riihimäen Lasin joulupukki näyttää niin tuimalta?)

HerkkujaKosmetiikkaa ja asusteita

Mitä sinä näistä toivoisit?

12 kommenttia:

 1. Hei vaan! Mielenkiintoisia mainoksia. Nuo Kupiittaan tuottet ovat rakkaita. Olen niitä jonkin verran kerännytkin, myös myöhempiä. Pitkään Oulussa asuneena, nyt jo poismuuttaneena, Åströmin tuotteet olisivat mieleen. Opiskelin ja työskentelin muuten 1970-luvun alusta 1990-luvun alkuun noissa Åströmin nahkatehtaan entisssä tiloissa, jotka oli saneerattu Oulun yliopiston käyttöön.

  Eipä 1938 vielä osattu aavistaa mitä tulossa oli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Åström oli minulle ihan vieras tuotemerkki, vaikka Oulun naapurikaupungista (siitä pohjoisesta) olenkin kotoisin.

   Poista
 2. "Syömäneuvoja", ihana sana... Kiitos näistä!

  VastaaPoista
 3. Enpä tiedä mitä haluaisin, mutta nuo "syömäneuvot" on mainio. Meiltäkin löytyy tuontapaisia. Ehkä tuo toiseksi viimeisen kuvan yöasu voisi olla kiva. Metsäntyttö

  VastaaPoista
 4. Saisinpa lahjaksi syömäneuvoja tai vuodenutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että joulupukki on sinulle suosiollinen!

   Poista
 5. Åströmistä ja syömäneuvoista. - Tuo Veljekset Åströmien nahkatehdas on ollut aikoinaan Pohjoismaiden suurin. Rakennukset ovat Kasarmintien varrella ja niissä toimii nykyisin mm. Oulun taidemuseo. Tietoa löytyy vaikkapa Wikipediasta.

  Syömäneuvo vaikuttaa vanhahtavalta, vähän hauskaltakin sanalta. Sana ruokailuvälineet on nykyisin yleinen. Aterimet-sana tuli käyttöön 1980-luvulla.

  Neuvo-sana tarkoittaa yleensä ohjetta, keinoa ja vihjettä johonkin asiaan. Yhdyssanojen perusosana se tarkoittaa yleensä välinettä, esim. kulkuneuvo ja ajoneuvo. - Niinpä siis myös syömäneuvo(t).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, miksei syömäneuvo, kun kerran kulkuneuvokin :) Kiitos Åström-infosta. Jos tehtaalla nykyisin toimii Oulun taidemuseo, olen käynytkin siellä reilut kymmenen vuotta sitten!

   Poista
 6. No tuolla Oulun taidemuseossa olen myös vieraillut joitakin vuosia sitten. Hauskoja nuo vanhat mainokset ja etenkin niissä käytetyt sanat ja sanamuodot. Stokkan suklaaosastolta bongasin vanhan ajan tyylisiä suklaarasioita. Oisko uus retroilua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retroahan se, ainakin Fazer on selvästi huomannut, että nostalgia vetoaa joulusuklaiden ystäviin :)

   Poista