maanantai 2. joulukuuta 2013

Jouluideoita Ruotsista, 1929


Ruotsalaisen Husmodern-lehden joululahjanumero vuodelta 1929 lupaa sadoittain joululahjaideoita. Skannasin niistä muutaman sivun jo siksi, että näin vanhoja lehtiä minulla on vain muutama, eikä Hopeapeilissäkään ole sen vuoksi paljon 20-lukua nähty.

20 joululahjaa alle kympillä -jutun rahayksikköjä en jaksa kääntää nykyeuroiksi, mutta arvatenkin kyseessä ovat pienet halpisideat. Mikähän on ykkösohjeen "ressykorg", joka valmistetaan paperista ja kankaasta? Viitonen on miestenlahja, tarkoitettu irtokaulusten ja kaulusnappien säilyttämiseen. Kuutosen kaltaisia meillä onkin pari; kyseessä on nenäliinojen säilytyspussukka.


Arvaatteko lukematta, mikä esine on viinirypäletertun näköinen kymppi? Sehän on tietysti nippu naftaliinipusseja eli koipalloja. Terttuideaa voisi hyödyntää tuoksupussukoidenkin tekoon. Ohje 8 on hieman kummallinen esine nykypäivän näkökulmasta, paperisen lautasliinan kotelo.


Lahja 16, käsityötarviketeline, sopii tekstin mukaan poikien tehtäväksi; siinä kun ei tarvita lankaa ja neulaa, vaan työ tehdään vasaralla. 14 ja 15 ovat maalaamalla koristeltuja pöytäliinoja, 13 on matkustavaisen miehen toivelahja, paitapussi.


Kaikkihan rakastavat sekä 20-lukua että laukkuja. Nyt voi tehdä koko sarjan itsel... ei kun tietysti lahjaksi ystävättärille. Laukut 1 ja 2 on rakennettu kirjankansien ympärille! Nelonen taas näyttää hyvin yksinkertaiselta valmistaa, mutta sopisi oikean värisenä vaikka 1920-lukuisten teemahäiden asusteeksi.


Vielä on kolme viikkoa aikaa askarrella ja ideoida joululahjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti