maanantai 5. joulukuuta 2011

Maanantain kolme valintaa: vaihtoehtoja jouluun

Glitteriä ja glamouria on tullut tällä kanavalla viime aikoina niin tuutin täydeltä, että tasapainottava ele on tarpeen. Maanantain kolme valintaa aloittaa juttusarjan, ja valintoja teen jatkossa laajalla skaalalla glamourosastolta arkiasioihin. Mutta aloitetaan siitä-mikä-vääjäämättä-lähestyy, joulusta, ja siitä, miten kimalluksen keskellä voi etsiä vaihtoehtoja.

Kuralan Kylämäki. Elävän historian kylässä vietetään tällä viikolla joulua keskiviikosta sunnuntaihin. Kylämäessä saa suoran kosketuksen siihen, miten yksinkertaista ja työlästäkin on suomalainen arki ollut vielä 1950-luvulla; nykyihminen kokee saman vierailijan näkökulmasta myös lämpöisyytenä ja kodikkuutena. Minä kävin siellä eilen - yksin! ei edes lasta tekosyynä! - ja sain maistaakseni juuri uunista nostettua lanttulaatikkoa. Rapsutin hiljaisina karsinassaan kököttäviä lampaita ja keräsin voimia voittaakseni juhlinnan jälkeisen sunnuntaiväsymyksen. Satoi vettä ja pensaissa oli pajunkissoja, mutta tuntui joululta.

Kirjakahvilan kinkku. Sikavideoista tarpeekseen saaneen vegaaninen vaihtoehto. Turun kirjakahvilassa hallitaan kasvisruoka pitkän kokemuksen turvin, joten uskon myös kahvilan seitankinkkuun.

Vihreämpi joulu, jotta tulevinakin vuosina olisi edes joskus valkoinen joulu. Linkistä löytyvistä Ecologist-lehden jouluajatuksista voi poimia ainakin sen, että oikea kuusi on muovipuuta ekologisempi vaihtoehto, ja että jouluvalot kannattaa sammuttaa yöksi. Meillä harrastetaan lahjapaperien kierrätystä, samoilla pärjää yllättävän monta vuotta, mutta suorastaan trendikkääksi on noussut lahjan kietominen kankaaseen - tietysti se on jo tuotteistettu, mutta mikä ettei voisi käyttää lahjakankaina niitä kaapissa ompeluinspiraatiota odottavia kauniita vanhoja kankaita. Samalla voi muistuttaa itseään hyvistä kierrätyslahjavinkeistä (divarit! antiikkiliikkeet! vintagekaupat! kirppikset! jokaiselle on jotain!) sekä hyväntekeväisyysjoululahjoista, joita Suomessa voi valikoida esimerkiksi Kepan linkkilistasta.

Nauttikaa joulupuuhista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti