tiistai 13. joulukuuta 2011

Herkkua on siinä monenlaista

Jostain lehtikasojen välistä löytyi turkulaisen leipä- ja makeistehdas Ipnoksen mainos yrityksen 25-vuotisjuhlavuodelta 1937. Seuraavana vuonna Ipnos alkoi valmistaa myös keksejä, ja keksitehtaana Ipnos nykyisin muistetaan. Jotain tuttua on mukana jo tässä kuvastossa:


Kakolanmäen rinteessä sijainnut Ipnoksen keksitehdas paloi vasta vuonna 2003, mutta itse Ipnoksen tuotemerkki oli kadonnut markkinoilta jo aiemmin. Paikallisen teollisuushistorian kunniaksi karkkikuvaston voisi kehystää keittiön seinälle.

Vähän tuoreempia ovat leivonnaiset ja muut ruokatarpeet tavaratalo Suojan mainoslehtisessä, joka on joulukuvasto vuodelta 1962. Pahoittelut huonosta skannauksesta, lehti on neliön mallinen ja juuri pikkuisen liian iso skanneriimme.Minulla ei ole tietoa, missä päin tavaratalo Suoja sijaitsi, mutta kertokaa joku, jos tietoa on! Valmistaja OTK:lla näkyy olleen keksitehdas Hämeenlinnassa, sillä suunnallako liikutaan? Vohvelit ja keksit ovat tuttuja, mutta nykyisin kovin arkisia tuotteita. Tuntuu kaukaiselta, että niitä on mainostettu joulun ykkösherkkuna - konvehtirasioita ei tuossa näy, Näsit lienevät jonkinlaisia karkkeja, hedelmätoffeita ehkä?

Näiden tunnelmakuvien myötä siis jouluhyvää jokaiselle! Vielä ehtii leipaista (tai ostaa) omat suosikkinsa. Suosittelen esimerkiksi cantuccineja.

4 kommenttia:

 1. Tutun näköisiä rasioita tuossa karkkikataloogissa. Ihan kuin äidillä olisi vielä tallessa tuollainen ruusuinen konvehtirasia...

  VastaaPoista
 2. Extrapriimoja on varmaan tehty paljon, kun tuota purkkia muistan nähneeni useita kertoja. Budapest taitaa ainoana olla edelleen tuotannossa.

  VastaaPoista
 3. Joo, konvehdin käärepaperikin taitaa olla vielä ihan samanlainen... Lapsena Budapestit olivat niitä parhaita suklaakonvehteja kun olivat niin kermaisia ja makeita :D Nykyään ne tuntuvat jo vähän ällömakeilta.

  VastaaPoista
 4. Mä kestän nykyisin tasan yhden Budapestin, toinen olis jo liikaa :P

  VastaaPoista