lauantai 19. marraskuuta 2011

Kuuluisat vintagemekot kaavoina
Hankin suurin toivein käsityökirjauutukaisen Kuuluisat vintagemekot (Sara Alm & Hannah McDevitt, WSOY 2011). En ole ommellut aikoihin ja ajattelin, että tämä kirja ehkä innostaisi aloittamaan taas - kankaitahan on kaappi täynnä, ihania ja vanhoja ja moneen tarkoitukseen sopivia. Kirjassa on kymmenen kaavaa, jotka pohjautuvat ikoniseksi muodostuneisiin vintage-mekkoihin: Audrey Hepburnin pikkumusta Aamiainen Tiffanylla -elokuvasta, Marilyn Monroen valkoinen tuuletusritilämekko, uusimmasta päästä Madonnan pitsikorsettiviritys Like a Virgin -videon ajoilta.

Mutta toisin kävi ja kankaat jäivät edelleen kaappiin. Kirja jätti minut aika kylmäksi. Mietin, miksi, kunnes oivalsin: kaavat eivät pohjautuneetkaan suoraan aikakauden asuihin, vaan ne oli tylsästi ajanmukaistettu. Esimerkiksi Rita Hayworthin inspiroima poimutelmamekko vaikutti samalta kuin trikoorytkyt henkkamaukan rekeissä. Missä yksityiskohtaisuus, eleganssi ja loistokkuus?

Kiinnostavimpia kirjan kaavoista olivat viistoonleikattu Bette Davis -henkinen mekko ja yllättäen 70-lukulainen Farrah Fawcett -kietaisumekko, joita molempia voisin periaatteessa käyttää kesämekon pohjana. Voi olla, että kylmäksijäämiseni johtuu vain siitä, etten ole vintageen jo paljon tutustuneena kirjan kohderyhmää ollenkaan - aloittelevalle vintageharrastajalle Kuuluisat vintagemekot voisi olla ihan omiaan joko ompelukirjana tai jopa lähdeteoksena. Käyttäjämääriä toki lisää se, että suurin osa kaavoista on merkitty vaikeusasteeltaan helpoiksi, vaikka se karsiikin yksityiskohtia pois.

Onko joku lukija tätä jo selannut? Mitä piditte?

8 kommenttia:

 1. Itsekin mietin, että olisin ostanut tuon kirjan, mutta taidan jättää väliin. Aika tylsää, että puvuista on karsittu yksityiskohdat, eivätkä mallit olekaan enää alkuperäisen mukaisia :/

  VastaaPoista
 2. Juu, esimerkiksi siinä Marilyn-mekossa ei ollut vekattu helma vaan kahdeksasta kaistaleesta ommeltava. Ihan eri puku minusta!

  VastaaPoista
 3. Olen tekemässä itselleni 50-luvun tyylistä mekkoa ystäväni häihin kesäksi ja tuossa googlea selatessani satuin löytämään tämän kirjotuiksen. Kiitoksia kovasti sinulle, säästin juuri kirjan hinnan... :)

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä! Voihan joku olla toista mieltäkin asiasta, mutta itse petyin kirjan kaavoihin.

  VastaaPoista
 5. Hei! Oisko kellään tätä kirjaa myytäväksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko jo katsonut Huuto.netistä? Myös Facebookin Vintage-vaatteiden kirpputori -ryhmästä kannattaa kysyä.

   Poista
 6. Suo siellä, vetelä täällä: olen samaa mieltä että kiinnostavinta olisi nähdä juuri ne aidot ja alkuperäiset leikkaukset mutta kun...
  Tosiasia on se, että käytännössä kaíkki 50-luvun alkuperäismallit on kaavoitettu korsetin päällä pidettäviksi. Näin ollen ne eivät mahtuisi juuri kenenkään nykynaisen päälle. Lisäksi Marilynin mekon helma oli aurinkopliseerattu. Vaikka olen itse ommellut vaatteeni kakarasta asti eli liki neljä vuosikymmentä niin en ole missään koskaan löytänyt paikkaa, jossa tällaisia pliseerauksia voisi teettää. Jossain kangaskaupoissa kyllä myydään valmiita pliseerauksia, mutta ne ovat suoria eivätkä siksi kelpaa tähän tarkoitukseen.
  Näistä kahdesta syystä kirjan tekijä lienee päätellyt aiheuttavansa vähemmän mielipahaa jos kaavoittaa mallit uudelleen nykyvartaloitlle ja -tekotavoille sopiviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pliseerausjuttu onkin hyvä huomio. Ilmeisesti tuollaiselle palvelulle ei ole kysyntää, kun ei kerran tarjotakaan. Korsetti taas minun ymmärtääkseni löytyy melkein jokaisen vintageharrastajan kaapista, joten vyötärön kyllä saa loihdituksi esiin - ainakin jonkinlaisen. Ja voisihan olla "vyötärövaroitus" ja lyhyt ohje, miten vyötäröä saa tarvittaessa laajennetuksi?

   Poista