tiistai 11. kesäkuuta 2013

Ompelun pikku apuvälineitä

Eilen pyöräilin perheen kanssa katsastamaan pari viikkoa sitten avatun Pelastusarmeijan Kuralan myymälän. Paljon vintageharrastajaa kiinnostavaa siellä ei ollut, mutta ilahduin Stil-kaavatehtaan ompeluoppaasta nimeltä Uusi ompelukirja. Vuosilukua ei löytynyt, mutta hinnaksi merkitty 290 mk viittaa aikaan ennen vuoden 1963 rahauudistusta.

Uusi ompelukirja neuvoo kädestä pitäen esimerkiksi, mitä tarkoittaa kaavaan merkitty "syötetään" ja miten se tehdään siististi, miten kaavojen kokoa muunnellaan, millaisin pistoin päärmätään (käsin), miten eri yksityiskohdat kauluksista napinläpiin tehdään huolellisesti ja niin edelleen. Erilaisia työvälineitä esitellään myös tarkasti, ehkä siksi, että Stil valmisti myös niitä.

Esimerkiksi helmanmerkitsijää, josta en ennen ollut kuullut.


Helmanmerkitsijällä tehdään tasainen helmapäärme. Laitteessa on lattialla seisova varsi ja sitä pitkin oikealle korkeudelle säädettävä liitusäiliö. Säiliöstä pumpataan puristettavan pumpun avulla jauhemaista liitua ohueksi viivaksi puvun helmaan; samalla pitää rauhallisesti kääntyä 360 astetta, jotta koko helma tulee merkityksi.

Kotitarpein taas syntyy kätevä höyrytyslaite:


Kahvipannuun pannaan vähän vettä ja nokkaan kiinnitetään kumiletkunpätkä, jolla veden kiehumisesta syntyvä höyry ohjataan pukuun. Jos joku haluaa kokeilla, muistaa sitten pitää letkun päätä ylöspäin, jotta mahdollinen tiivistynyt vesi ei tipu puvulle, vaan valuu takaisin pannuun. Nerokasta!

7 kommenttia:

 1. Meillä on koulussa tuollainen helmanmerkitsijä (opiskelen vaatetusalaa), todella kätevä laite! En ole kylläkään kaupoissa enkä muualla törmännyt niihin ikinä

  VastaaPoista
 2. Hei toi pannujuttu on oikeesti tosi hyvä vinkki! Silitysrauta on vähän kökkö höyrytyslaite puvulle, jota ei voi silittää.

  VastaaPoista
 3. Joo, varsinkin kun ei ole omassa raudassa höyryominaisuudet kunnossa! Ja nyt löytyi tuolle kauniille emalipannullekin oikeaa käyttöä...

  VastaaPoista
 4. Minä sain helmanmerkitsijän sovitusnuken mukana. Nukke oli ihan uusi, joten jossain noita vielä valmistetaan ja varmaan erillisinäkin myydään :)

  VastaaPoista
 5. Tämä alkaa kuulostaa siltä, että alle puolen vuoden kuluessa meillekin ilmestyy helmanmerkitsijä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kun jaoit tuon löytämäsi höyrytysvinkin.
  Aivan paras!

  VastaaPoista
 7. Pitää oikeasti kokeilla, kun villamekot kaivetaan syksyn tullen taas esiin.

  VastaaPoista