maanantai 16. toukokuuta 2011

Sisustusvärejä 1950-luvulta

Aloin selata keittiö- ja kotitalousaiheisten pienpainatteiden eli vanhojen mainosten laatikkoamme. Tätä ihanaa pientä efemeraa on meillä täysi kenkälaatikollinen, ja jos se minusta riippuu, lisääkin saa tulla. Joskus vielä rasitan Hopeapeilin lukijoita makaronimainosaiheisella postauksella, mutta nyt sisustusvärejä:


Suomen Väri- ja vernissatehdas Oy julkaisi tämän Perho-maaliensa käyttöoppaan joskus 1950-luvulla; vihkosesta puuttuu vuosiluku. Sisäsivuilla on ehdotelmia sisustusvärien valinnaksi:


Meidän keittiöstä(kin) tuttu vaaleankeltaisen ja vaaleansinisen yhdistelmä ei ole tässä kerrostalossa mukana, mutta muuten tarjolla on herkullinen sorbettilajitelma. Mintunvihreä-vaaleankeltainen ja persikka-harmaa ovat omat suosikkini - jälkimmäinen sopisi meille olohuoneeseen, jos täällä nyt joku jaksaisi edes ajatella remontointia. Mistä te lukijat pidätte eniten?

Ps. Lukija JJ kertoi, että Pyörällä-postauksen mekkoni on marttapuku. Marttapuvun suunnitteli taiteilija Eva Saurio vuonna 1935 (eli ajoitukseni meni pieleen; arvelin, että mekko on 40-luvulta), ja Marttojen käytössä se oli tässä asussa vuodesta 1937 aina 1960-luvulle saakka, jolloin pukua modernisoitiin ainakin oikaisemalla täysvinoon leikattu miehustaosa. Vasta 1980-luvulla Martat saivat ihan uuden asun.

Marttojen pukeutumisohjeissa mainitaan, ettei marttakankaisia asusteita saisi antaa kirpputoreille - tätä sääntöä oli nyt joku rikkonut; toivottavasti kukaan martta ei pahastu, jos järjestön vanhaa pukua käytetään arkimekkona. Teen sen ehdottoman kunnioittavasti!

5 kommenttia:

 1. Miksi niitä ei saisi antaa kirpputoreille? Outo ajatus, mutta tietystikin kirpputorien maine oli männävuosina huono.

  VastaaPoista
 2. En tiedä, mistä tämä periaate, sitä ei selitetty löytämässäni ohjeistuksessa.

  VastaaPoista
 3. Just suunnittelen itse tulevaa keittiönväriä (50-l kaapit), mielessäni on sellainen sininen sävy joka on ruotsiksi duvblå, ja nyt en keksi mitä se virallisesti voisi olla suomeksi, sellainen pehmeä harmaansiniseen menevä kuitenkin...

  VastaaPoista
 4. Suomeksi on ainakin kyyhkynharmaa, mutta se on tosiaan enemmän harmaa kuin sininen.

  VastaaPoista
 5. Ehkä se sitten on se! Minun on kyllä vaikeeta sanoa kumpi se on enemmän, harmaa vai sininen... Noh, maalikaupassa varmaan selviää, sitten kun on sen aika :)

  VastaaPoista