tiistai 15. huhtikuuta 2014

Lukuvinkki vanhoista naistenlehdistä

Sodan aikana ei koreiltu, vaan tehtiin töitä ja oltiin kunniallisia - näin ainakin suomalaisten naistenlehtien tarjoaman kuvan mukaan. Törmäsin Ylen sivuilla kiinnostavaan artikkeliin, jonka kirjoittaja, tiede- ja historiatoimittaja Seija Aunila valmistelee väitöskirjaa Kotilieden naisideaalista sodan ja jälleenrakennuksen aikana. Tuskin maltan odottaa koko tutkimuksen valmistumista! Sitä odotellessa tässä linkki perusteelliseen artikkeliin täälläkin usein siteerattujen suomalaisten naistenlehtien Hopeapeilin, Eevan ja Kotilieden sodanaikaisesta naiskuvasta.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen artikkeli, vanhat naistenlehdet ovat todella kiinnostavaa luettavaa. Suomalaisissakin 20-luvun lehdissä naiskuva on mielestäni yllättävänkin moderni "jazz-tyttö".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on ollut erityisen hauska lukea 30-luvun Eevoja, joiden kansikuvissakin on urheilevia naisia (muistan esim. yhden jousiammunta-aiheisen) ja sisäsivuilla selvästi hyvin modernin, kaupunkilaisen naisen kiinnostuksen kohteita. 50-luvun Suomi ei ollut ollenkaan niin tarkoituksellisen moderni ainakaan lehtien perusteella. Tämä on muuten sellainen aihepiiri, jota saattaisin itsekin tutkia, jos nyt aloittaisin opintoni tai jatkaisin niitä sopivalla alalla. :)

   Poista
 2. Ansa ja Elina ja huomionne ovat osuvia. Sota todella muutti tapaa kuvata naisia ja se jatkui pitkälle jälleenrakennuksen ajalle. 1920-30 -luvun elämänilo katosi eikä sitä saavutettu enää sodan jälkeen. Olisi kiinnostavaa tutkia, miten naiskuva muokkautui suomalaisissa naistenlehdissä 50-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1950-luvulla, jota itse olen eniten lukenut, on välillä pieniä pilkahduksia amerikkalaishenkisestä optimismista - kodinkoneintoilua ja vastaavaa - mutta kaikkiaan vielä hyvin konservatiivinen maailma, esim. siinä, että jutuissa esiintyy varsin vähän perheellisiä, työssäkäyviä naisia. Onnea ja työintoa sinulle Seija työsi jatkoon, todella kiinnostava aihe!

   Poista