tiistai 18. maaliskuuta 2014

Epäonnistuneita hankintoja

Tyyliblogeissa, tässäkin, esitellään yleensä vain hienoja löytöjä. Upeita, edullisia, uniikkeja, moneen asuun sopivia, mielenkiintoisia, pitkän iän käyttövaatteita. Paljastanpa kerran sitä toistakin puolta, sillä kaikki ostokset eivät mene nappiin. Tässä on pari vaatettani, jotka lähtevät pesun ja putsauksen jälkeen kirpputorille.

Ensin neuletakki. Eikö näytäkin hienolta tämä? Harmaata puuvillaneuletta, johon ruusukuviot on painettu silmää miellyttävillä väreillä.


Ostin ruusuneuleen, koska olin ihaillut Etsystä 1950-luvun kukkakuviopainettuja neuleita, joita oli kuitenkin liikkeellä harvakseltaan ja aina väärän kokoisina tai hintaisina. Ostopaikka oli Pelastusarmeija tuossa lähellä ja hinta muistaakseni neljä euroa. Olen käyttänytkin takkia melko paljon, mutta se on alkanut tuntua minusta liian hallitsevalta. Tällaisen kuosin pitäisi olla pikkupuserossa, joka vain pilkahtaisi jakun tai neuletakin alta, tai kokonaisessa leningissä; en kaipaa neuletakista asun pääasiaa. Lisäksi mittasuhteet eivät ole kohdallaan: helma on kuitenkin liian pitkä sellaisiin asuihin, joita suosin, ja hihansuut vilkkuvat takin hihoista. Näitä vikoja en ensimmäisellä sovituksella huomannut.

Tarinan opetus: en enää katsele Etsystä niitä kukkakuviopainettuja neuleita ja mietin asuja tarkemmin kokonaisuuksina. (Joskus onnistuu, joskus ei.)

Toinen ongelmatapaus: puoliväkisin ostetut talvisaapikkaat.


Viime talvi kesti, kesti ja kesti. Kuivan ja kylmän pakkassään jatkuessa monta vuotta palvelleet karvavuoriset mokkasaappaat, 70-luvun suomalaista tuotantoa, sanoivat sopimuksensa irti. Jouduin talvikenkäostoksille. Alet olivat olleet menossa jo jonkin aikaa eikä valikoima enää parhaimmillaan. Lisäksi olisin halunnut vain ihan samanlaiset tilalle, byää. Eihän sellaisia tietenkään löytynyt, ja nämä olivat vähiten huonot budjettini hintaluokassa.

Saappaissa on kaksi vikaa: ne ovat huonolaatuista materiaalia ja jo nyt kuluneet (kenkien pitää kestää vuosia!), toiseksi ne ovat väärän pituiset. Nämä kaksi seikkaa yhdistyvät siinä, että varsi on lysähtänyt kasaan ilmeisen pysyvästi. Nyt varren suu ja sitä korostava käänne osuvat juuri pohkeen puoliväliin, mikä ei oikein sovi minkäänlaisten hameasujen kanssa; nämä ovat varmaan oikeasti pillifarkkusaappaat. Saavat lähteä jollekulle, joka käyttää pillifarkkuja. Paitsi että ovat oikeasti jo vähän sillä rajalla, ostaako näitä enää kukaan kirpputorilta.

Tarinan opetus: en enää koskaan päästä mitään pakollista vaatehankintaa "pakko ostaa jotain" -vaiheeseen, vaan ennakoin. (Joskus onnistuu, joskus ei.)

Millaisista vaatehankintavirheistä te olette oppineet ja mitä?

4 kommenttia:

 1. Ihan pakko jo kysyä, mitä kokoa tuo neule on ja miltä kirpputorilta saa käydä hakemassa, kunhan aika koittaa? (Olisiko ehkä mahdollista napata välistä?) Kaapista nimittäin löytyy vastaava punakukallisena, enkä ole ollenkaan huomannut samoja ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, yksi kaverini ehti jo varata sen facebookin kautta! Muuten olisin voinut suoraan antaa sen sinulle ilman Pelastusarmeijaa välikätenä. Minullakin muuten oli myös punakukkainen tällainen, siitä luovuin jo aiemmin. Tämä onkin ihana vaate sellaiselle, jolle se sopii!

   Poista
 2. Ai virheellisiä vaateostoksia? Kas kun kysyitkin...
  1. Ei enää koskaan keinokuituneuleita tai paitoja (paitsi urheiluosastolta). Huono laatu ja huono fiilis.
  2. Mieluummin ei "pakko ostaa"-tilanteita, kuten huomasitkin. Kerran ostin kevättakin, kun en omistanut sopivan kokoista ja meinasin sulaa talvitakkiin. Järkiostos, jota vihasin sittemmin (hmm, se oli keinokuitua...)
  3. Ei enää yhtään liian ohutta villakangastakkia. Kirppistarjonnasta päätellen useimmat 70-luvun jälkeen valmistetut takit on tarkoitettu sisäkäyttöön. Eihän ne pidä edes tuulta! Kaupasta saanee kunnollisia, ja ne eivät päädykään sit kirppikselle.
  4. Ei "ihan kivoja" vaatteita. Ne harvemmin muuttuvat kaapissa luottovaatteiksi. Sellaistakin on tosin käynyt.

  Kiva postaus taasen, Elina. Ja suotta pelkäsit näyttäneesi nahkahameessa 80-luvulta karanneelta, osaat pukeutua hyvin tyylikkäästi. Ihailen sitä kovasti, vaikka oma "tyylini" on ihan erilainen.

  t. MaryA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MaryA sekä kehuista että kokemusten jakamisesta! Olen aivan samaa mieltä "ihan kivoista" vaatteista, sen säännön olen onneksi jo sisäistänyt.

   Poista