maanantai 28. tammikuuta 2013

Talvista kotimaista salonkimuotia, 1948

Tammikuussa 1948 esitteli Eeva-lehti Naistoimittajien kerhon järjestämää "muotinäyttelyä", johon kovista ajoista huolimatta osallistuivat kaikki tärkeät suomalaiset muotitalot: La Robe, Ika, Salon Ståhlberg, Atelier Söderlind, Hjördis Melén, La femme Chic ja Ina Rosenberg.


Pula-aika näkyy huonossa paperin ja painojäljen laadussa; kuvat ovat pieniä ja suttuisia, yllä ovat numerossa seitsemän Salon Ståhlbergin valkoinen moarée-iltapuku ja kahdeksikossa Söderlindin lila puku tummemmin samettisomistein. Paremmin lehdestä erottuvat muotipiirrokset, joista näkee, että peplum-tyyli todella on voimissaan. Tämä on sitä 40-lukua, joka minuun eniten vetoaa.


Lantio korostuu etenkin asussa 1, joka on La Roben suunnittelema musta kävelypuku. Tuollaisen jakun kun joskus saisi! Kakkosessa, Söderlindin samettipuvussa, lantiolla on drapeerausta; huomatkaa painovoimaa uhmaava hatun asento. Kolmosessa esitetään Ikan tiilenruskea puku, jossa takin helmassa on mustaa kettua. Pidän kauluksen tyylistä kovasti.

Olen viime aikoina katsellut taas 40-luvun kenkiäkin sillä silmällä. Näitä olin jo klikkaamassa ostoskoriin, kun tajusin kuvauksesta, että ovat varmaan sittenkin liian isot. 40-kokoisten kannattaa harkita:


2 kommenttia:

  1. Minä en pidä peplumeista sillä se korostaa kohtaa josta haluan viedä pois huomiota, pömppävatsaa, mutta tuolla mallilla on kyllä niin kapea vyötärö että hänellä on varaa käyttää tuota tyyliä.

    Nythän peplumit ovat kovasti muotia taas varsinkin parikymppisten piireissä.

    VastaaPoista
  2. Niinhän ne ovat. Itsekin kokeilin jotain peplumilla varustettua t-paitaa, mutta siitä tuli mieleen vain pikkutyttöjen rimpsullinen jumppapuku. Peplumissa vatsakin jää sinne piiloon jos vyötärö on kurissa (liivin avulla tai ilman) ja itse peplumin kangas on tuettu ja vahvistettu kuten ykköskuvan jakussa. Lindex-vaatteissa vain ei ole niin vahvoja rakenteita, lerppuna roikkuva kangas on halvempi toteuttaa...

    VastaaPoista