sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kiva ompelukirja ja pikkulöytöjä

Flunssa iski loppuviikon Helsingin-matkan aikana, mutta jaksoin yhden kirpputorikäynninkin. Hakaniemen Fida on tunnettu hyvästä vintagepitoisuudestaan, eikä se tälläkään kerralla pettänyt.


Pienet juhlavat asusteet maksoivat 2,50-3,50 e/kpl, eli kirpputorihinnoiksi kalliinpuoleista, mutta kun värit ja tyylit osuvat kohdalleen, suorastaan edullista. Löytyi myös musta taftimekko 40-50-lukujen vaihteesta - niin vanha, ettei vetoketjua ole, vaan sivuhalkiossa on nepparit. Se vaatii hieman hellää hoivaa, joten pääsee esittelyyn myöhemmin.

Naapuri, joka ymmärtää ja arvostaa vintagejuttuja, toi jo kauan sitten lainaan tällaisen kirjan, isosiskonsa vanhan. Me teemme sen itse -ompeluoppaan ensipainos on julkaistu Ruotsissa vuonna 1959.


Äiti, oletko sä tuon ikäinen, ihmetteli poikani kirjan nimeä. Omasta teini-iästä on tosiaan jo aikaa, mutta osa kaavoista käy aikuiseenkin makuun. Suurin koko kirjan kaavoissa on tosin vintage 42, vyötärönympärys 68 senttiä, joten pieni muokkaus on paikallaan ennen kankaiden leikkaamista.

Esimerkiksi tällaista shelf bust -tyylistä puvun yläosan kaavaa olen etsinyt Etsyä myöten, ja tässä se on tarjolla ihan ilmaiseksi. Kaapissa odottaa kesää ja ompelukoneen korjausta eräskin turkoosi kukkaviskoosi, joka olisi enemmän kuin omiaan tähän pukuun.


Myös tämä cocktail-puku on kiva. Kirjan esittelytekstin mukaan "hame on malliltaan hieman erikoinen ja veikeä ja sopii parhaiten vanhemmille vuosiluokille, jotka alkavat omasta mielestään olla miltei aikuisia - ainakin juhlissa."


Me teemme sen itse -kirjan suomalainen painos on vuodelta 1960. En ole nähnyt tätä kirjaa divareissa tai kirppiksillä, mutta onnekas saattaa vielä löytää sen kirjaston varastokokoelmasta.

4 kommenttia:

  1. Ihana kirja ;) en ole koskaan tollaiseen törmännyt vaikka oon kauan kierrelly kirppareita! Ei kun ompelemaan! Eikös tulekkin heti sormiin sellainen kihelmöivä tunne ....:)

    VastaaPoista
  2. Tulee kyllä, ja voi miten kiusallista ettei ompelukone ole käyttökunnossa!

    VastaaPoista
  3. Mulla on tuo sama kirja kaavoineen kaikkineen. Sain sen joskus 80-/90-luvun vaihteessa ystävältä, joka oli ostanut sen muistaakseni VR:n makasiinien kirppikseltä Helsingistä.

    VastaaPoista