maanantai 19. joulukuuta 2016

Jouluisia mainoksia, 1936-1964

Hopeapeilin joulu -kirja on aiheuttanut paljon hyörinää vielä kansiin päästyään. Median huomio ei ole ollut täysi yllätys, koska toimittajatuttavia on paljon, mutta silti  - hämmästyttävän monta lehtijuttua on syntynyt, vaikka markkinointibudjetti on suurin piirtein nollassa. Blogissaan kirjasta on kirjoittanut Lady of the Messin lisäksi ainakin Tietyssä iässä -blogin Maija, joka myös rakensi hienon kuvan kirjan kannesta ja itse 70-luvulla askartelemistaan tinapaperijoulukoristeista. Mainiota!

Lehtijuttuja on ollut ainakin Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-liitteessä, Turkulaisessa, Helsingin Uutisissa ja varmasti monessa muussakin kaupunkilehdessä, Turun Sanomissa ja Turun Tienoo -lehdessä; tulollaan ovat vielä ainakin Salon Seudun Sanomien sekä porilaisen Satakunnan Viikko -lehden jutut. Olisi kiva tietää, jos Hopeapeilin joulu on ollut esillä paikkakuntanne lehdessä, jota en tässä maininnut - en oikein pysty itse jäljittämään, missä kaikkialla kaupunkilehtien jutut julkaistaan.

Nyt on jouluviikon maanantai, lauantaina aaton juhlallisuudet ja välissä vielä monta asiaa, jotka haluan hoitaa. Korostan, että haluan: tylsimpään juhlatyöhön eli siivoukseen palkkasin ammattiapua, ja vaikeimman eli tulikuumien perunoiden kuorimisen imellettyä perunalaatikkoa varten lupasi mies hoitaa. Mukaviin hoidettaviin kuuluvat esimerkiksi ruokaostokset, viimeisten lahjojen hankkiminen, kun tietää suunnilleen mitä on hakemassa, ja tietysti kuusen osto ja koristelu.

Niitä odotellessa tässä jouluiloksenne kirjasta ylijäänyttä materiaalia. Jos tilaa olisi ollut käytössä rajattomasti, Hopeapeilin joulussa olisi ollut paljon enemmän vanhoja mainoksia kuin siinä nyt on. Onneksi on tämä vanha kunnon Hopeapeili, jossa voin niitä jakaa!

Joulutorttumainos on 1930-luvulta muistaakseni Eeva-lehdestä. Tuolloin lehdissä oli melko paljon ruokamainoksia; monilla kaupunkilaisilla suomalaisilla oli selvästi mahdollisuus hankkia valmiita ruokatuotteita juhlatöidensä helpottamiseksi.


Sota-aikaan tilanne oli taas ihan toinen, ja tortut ja pullat tehtiin korvikeaineksista, jos tehtiin lainkaan. Vaasan leipä mainosti Kotiliedessä kautta sotavuosien. Joulupöytään oli tarjolla ainakin näkkileipää, jollei muuta.


Lahjanantokulttuurista kertovat mainokset ovat Kotiliedestä vuosilta 1951 ja 1953. Jouluinen liimapaperinauha somisti yksinkertaisenkin joulupaketin, ja K-kauppa kannusti tekemään jouluostokset jo ajoissa. (Minulla muuten on joululaatikko, ihan tuossa työhuoneen lattialla. Ainakaan vielä lapset eivät ole sitä hoksanneet muiden sekalaisten pahvilaatikoiden keskeltä.)


Moni joulun perinneruoka on työläs, ja siksi on ymmärrettävää, että niitä on myyty eineksinä jo pitkään. Atria kehotti vuonna 1964 "joulustamaan" valmisruokia siirtämällä ne kauniisiin astioihin ja maustamalla voilla ja kermalla. Astioina mainoksessa on Ruska-sarjan ja Finelin kulhoja.


Hauskaa joulunalusviikkoa ja iloa joulupuuhiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti