sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Uudenvuodenkortteja

Tapa lähettää uudenvuodenkortteja on unohtunut kokonaan. Kuitenkin näitä on lähetetty vielä 1960-luvulla jo oman vaatimattoman korttikokoelmani perusteella. Olen skannannut tänne näitä uudenvuodentoivotuksiksi lukijoille, mutta nyt, kun keräilin niitä joulukorttien mukana pois, tuli mieleen tehdä tarkempi katsaus näihin.

Ensimmäisenä pienikokoinen kortti, joka on kulkenut kädestä käteen ja muhjaantunut taskun tai laukun pohjalla. Toivotuksetkin on kirjoitettu lapsen käsialalla mustekynällä, tahroiltakaan ei ole vältytty. Tämä voisi olla 1920-luvulta, vai mitä arvelette?


1920-luvun henkinen on seuraavakin, kelkkailuaiheinen kortti. Se on postitettu Harjavallasta Kokemäelle puutarhuri Väinö Tuomiselle, mutta valitettavasti postileiman vuosilukuosa on epäselvä.


Kevyesti auringonpaisteinen talvimaisema taas on selvästi uudempaa kerrostumaa. Se ei ole kulkenut eli ajoittaminen hankalaa, mutta veikkaan 60-lukulaiseksi.


Sini-kullansävyinen pupukortti on ollut täällä ennenkin esillä. Se on annettu käteen 'Koulu-tyttö Marjatta M:lle', ilman päivämäärätietoja. 40-50-lukua?


Herttainen kuutamoajelukortti on kulkenut vuonna 1956 Tampereelta Sahalahdelle. Tämä on suosikkini näistä kaikista, ja niin ikään nähty Hopeapeilissä ennenkin.


Viimeisenä vuonna 1965 kulkenut kortti, joka on lähetetty postivaunun matkassa (PV-leima) Lietoon.


Uudenvuodenkorttien tunnelma on tämän pikku otoksen perusteella levollisempi kuin joulukorttien, joissa seikkailevat tontut, pöydät notkuvat ja kuusi loistaa juhlapuvussaan. Ehkä uuteen vuoteen on toivottu nimenomaan rauhaa joulun juhlakauden jälkeen. Itse en ole koskaan saanut yhtään uudenvuodenkorttia edes iäkkäiltä sukulaisilta, onko kukaan teistä?

10 kommenttia:

 1. Vielä lapsuudessani saimme joka vuosi uuden vuoden kortteja. Niiltä, jotka olivat unohtaneet laittaa joulukortin ja olivat sen saaneet meiltä. Se oli jollain lailla ihan selkeä tapa. Tänä vuonna oma perheeni sai vuosikausiin kaksi oikein painettua uuden vuoden korttia. Eli kyllä niitä vielä myydään. Molemmat tulivat yli 80-vuotiaalta sukulaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, Mari! Itse en tosiaan näihin ole törmännyt kuin vanhan tavaran markkinoilla.

   Poista
 2. Joo tuttuja ovat nuo uuden vuoden kortit. Niitä laitettiin ja saatiin. Uuden Vuoden kortti oli lämmin toivotus hänelle jota ei jostain syystä joulukortilla muistettu. Nykyisin osa käyttää ystävänpäiväkorttia samaan tarkoitukseen. Pääsiäiskorttejakin oon laitellut, mutta en enää viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäiskortit ovat minullekin tuttu ilmiö, itse en ole lähetellyt, mutta saanut joiltain vanhemmilta sukulaisilta joskus. Tuo uudenvuodenkorttihan olisi itse asiassa näppärä pelastus, jos huomaa saaneensa joulukortin joltakulta, jolle ei itse muistanut lähettää!

   Poista
 3. Itse en muista kyllä että erityisesti uudenvuoden-kortteja olisi meidän perheessä saatu tai lähetetty lapsuudessani. Voisiko tässäkin olla alueellisia eroja? Ja toisaalta voi olla että en vain ole lapsuudessa kiinnittänyt asiaan huomiota sen kummemmin. Sen verran kyllä muistan että joskus joulukortit saapuivat vasta joulun jälkeen, mutta jotenkin sen ainakin itse yhdistin siihen että ne eivät olleet ehtineet ennen joulua tapahtuvaan jakeluun ja niissä kuitenkin aina toivotettiin myös joulua, ei pelkästään uutta vuotta.

  Kiinnostava tapa kuitenkin tämä. Itse olen kiinnostunut vanhoista korteista vasta ihan hiljattain. En vain ole niitä vielä kovin paljoa halunnut kerätä kun tilaa on muutenkin niukasti kaiken säilyttämiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla, että tapa vaihtelee suvusta/perheestä toiseenkin, riippuen siitä, onko joku joskus innostunut tästä korttiperinteestä. Vanhat kortit ovat niin ihania - itse keräilisin mielellään enemmänkin, mutta toisaalta, ei kaikkea voi keräillä...

   Poista
 4. Kauniita vanhoja kortteja. Uuden vuoden kortit ovat aivan uusi tuttavuus minulle. En muista koskaan nähneeni pelkkiä uuden vuoden toivotus kortteja, vaan aina on ollut joulun ja uuden vuoden toivotukset samassa kortissa. Mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, näihinkin joihinkin on lisätty ne hyvän joulun toivotukset käsin kirjoittaen.

   Poista
 5. Minä myös muistan uuden vuoden kortit lapsuudestani. Olen keräillyt joitain vanhojen tätieni varastoista ja minulla on kaksi samanlaista kuin sinulle. Mökkimaisema ja tuo avoinna oleva kirja. Viime vuonna taisin laittaa yhden kortin blogiinikin. Vanhat kortit ovat kiehtovia, mutta keräilen niitä vain vähän samoista syistä kuin muutkin, tilaa ei vaan ole kaikelle kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että ihan samoja on sinullakin! Ilmeisesti olleet suosittuja malleja. Minusta tuntuu, että jos keräilisi aktiivisesti esim. kortteja, karkkipapereita tms., niiden pitäisi olla myös esillä eikä vain kansiossa, ja ainakin meillä on kaikki seinät kirjahyllyjä täynnä. Tietysti blogi on hyvä näyteikkuna.

   Poista