perjantai 28. marraskuuta 2014

Talviaskartelua: Sikamaiset kaverukset

Askartelusarjassa tällä kertaa pientä ja söpöä pukinkonttiin: porsaspehmolelut kaavoineen ja ohjeineen. Tämäkin ohje on Omin käsin -lehdestä vuodelta 1958. Klikkaa kuvaa, niin se avautuu suurempana.


Olen itse aina pitänyt vakosamettisista pehmoista, pitäisiköhän kaivaa ompelukone esiin...?

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Vanhaa Monkia

Löysin kirpputorilta hienon vuoritetun 1950-luvun villakangasjakun, joka todennäköisesti mahtuu minulle vielä joskus - sovittaminen on nyt arvailua, mutta ylin nappi meni kiinni. Jakku on kauniisti leikattu ja laadukasta villaa, mutta sen tuotemerkki on hiukan huvittava.


Tässä näkyy kauluksen kaunis leikkaus, ja...


Puvun on valmistanut Monki-niminen pukutehdas, josta löytyy varsin niukasti tietoja. Hakemista hiukan haittaa, että firma on tosiaan ihan samanniminen kuin nykyisin toimiva nuorisovaatehtimo. Jokin arkistolähde viittaa siihen, että Monki vanhempi on ollut toiminnassa ainakin vuonna 1950. Tietääkö joku tästä yhtään enempää? Tuotelappu näyttää tällaiselta.


lauantai 22. marraskuuta 2014

Pikkujouluasu, raskausviikko 32

Tip tap! Kollegapiirin pikkujouluja vietettiin eilen illalla (olemme päättäneet korjata sen pienyrittäjäelämän ilmeisen puutteen, ettei ole firman pikkujouluja; ja nyt juhlittiin yhdessä jo viidettä kertaa). Ravintola Soinnun ruoka maistui, ja ulkona satoi fiilikseen sopivasti lunta. Illan hankala osuus oli keksiä juhlava asu, joka mahtuu päälle.

a-linjainen satiinitoppi Gina Tricot / UFF
vintagebolero ehkä 50-luvulta kirppislöytö
äitiyshame H&M / UFF
glitterkorvanapit itse askarrellut
kampauksen höyhen-strassisomiste kirppislöytö

Tällainen siitä tuli. Ostin syksyllä Uffin alesta punaisen vahvasti a-linjaisen topin nimenomaan pikkujoulu- ja joulukautta ajatellen, mutta voi olla, että varsinaisena jouluna se ei enää mahdu kunnolla. Muutenkin on tullut jo se aika, että osa äitiysvaatteistakin jää pieniksi. Meneillään on raskausviikko 32, eli kaksi kuukautta vielä on tarkoitus kasvaa.

Toppi on hihaton, ja peitin sen bolerolla. Bolerot ovat kätevä äitiysvaate arjessa ja juhlassa, koska niiden ei yleensä ole tarkoituskaan mennä kiinni ainakaan koko mitaltaan. Hame on trikoinen enkä ehkä tällaista normaalioloissa pitäisi, mutta nyt on pitänyt tinkiä periaatteista. Sitä paitsi kun yläosa on valtava pallo, on hyvä, että alaosa näyttää kevyeltä! Kengiksi piti vaihtaa talvisaappaat, koska, kuten kuvastakin vähän kajastaa oikeassa reunassa, kadut olivat lumiset.

Hauskaa pikkujoulukautta!

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Armin viides

60-luvun lehtiä selatessa löytyi myös uutinen Armi Kuusela-Hilariosta, joka esitteli vuoden 1966 Hopeapeilissä viidennen lapsensa, pojan nimeltä Miguel Andres eli Mikko.


Olenko se vain minä, vai oletteko muutkin sitä mieltä, että tällainen 60-luvun pantalook on itse asiassa Armia paremmin pukeva kampaus kuin se missiaikojen lyhyt kihara?

lauantai 15. marraskuuta 2014

Mini- ja mikromuotia

Selailin vaihteeksi 1960-70-luvun lehtiä. Me Naisista vuodelta 1967 osui silmään muotijuttu minihameen lanseeraajana tunnetun Mary Quantin uudesta mallistosta. Tekstissä toimittaja epäilee, ettei minitrendi jatkuisi enää pitkään, mutta kyllähän sitä nähtiin paljon vielä 70-luvun puolella - ja uudelleen 90-luvulla; näissä on jotain kovin samaa kuin asuissa, joita itse käytin 20-vuotiaana. Mikäs tällaisissa silloin, kun painoindeksi on 18...





Hätkähdyttävin näistä on viimeisen sivun pitsipöksyasu, samettinen hippapuku. Asu itse on kaunis, mutta mallin tukasta olen eri mieltä!

Kotimaiset saman tyylin versiot olivat monin tavoin vähemmän hätkähdyttäviä; tässä esimerkiksi Suomen Trikoon Annarilla-malliston mainos samalta syksyltä.


Pystykaulusta, jerseytä ja lyhyttä helmaa näissäkin, mutta pari astetta Quantista konttoripukeutumisen suuntaan. 

Ja todisteena siitä, että lyhyt mitta - ja sen myötä toinen 1960-luvun muotiuutuus, sukkahousut - jatkoi vielä voittokulkuaan: sukkahousumainos Eeva-lehdestä vuodelta 1971. Hyvä tyyli Charmia-tytöillä, ja sukkahousuista olen usein aivan samaa mieltä!


torstai 13. marraskuuta 2014

Vielä kerran viininpunainen

Nyt oli kamera ladattuna päivänvalon aikaan, ja saatiin napatuksi tämä ainakin kolmas asukuva, jossa viininpunainen jerseymekko esiintyy. Rusettikauluspaitapusero on normaaliajan vaatteitani, ja jos ette kerro kenellekään, voin paljastaa, että läheskään kaikki sen napit eivät mene kiinni. Tämä ei onneksi näy päälle, joten ihan hyvästä työvaatteesta vielä käy!


Kengät ovat itse asiassa kuvausrekvisiittaa, remmikengät tuntuisivat liian viileiltä tuolla ja lähdinkin työkeikalle nilkkurit jalassa. Jotenkin ihmeellisesti on käynyt niin, että korkokengät tuntuivat huonommilta muutama viikko sitten. Nyt tuollainen 6-7 sentin korko ei tunnu selässä kovinkaan pahalta, kunhan se on riittävän tukeva eikä kävelemistä tarvitse jännittää.

Karvainen assistentti osallistui kuvauksiin omalla tavallaan ja lähettää faneille terveiset.


Ja sisustuskuva. Kun oli parin päivän ajan lunta, tietysti piti tehdä ikkunalle talviasetelma. Ei vielä jouluasetelma kuitenkaan, saanen huomauttaa! Ei yhtään tonttua, punaista väriä tai edes joulupalloja!

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Välikuulumisia


Vaihteeksi mieskauneutta Me Naisten kannesta, kuuma poppitähti Tapani Kansa vuodelta 1967. Olette ehkä kuulleet tyypistä?

Marraskuu on kohta puolivälissä, minulla vielä neljä työviikkoa ja muistaakseni kuusi kokonaista juttua kirjoitettavana. Määrä vähenee hitaasti, mutta varmasti, ja onneksi viimeiset työt ovat vallan mukavia: saan miettiä esimerkiksi suosikkiaihettani jouluruokia. Illat menevät enimmäkseen vaakatasossa lueskellen, mutta koetan antaa kehoparalle sitä, mitä se pyytää, eli lepoa (se pyytää myös sokeria, mutta sitä en anna). Blogissa on siksi ollut hiljaista - koneellaistumisaika on pyhitetty työlle, ja tiedätte myös, mitä marraskuun valo tekee valokuvausolosuhteille. Olen kuitenkin keksinyt vielä pari päälleni mahtuvaa asua, joita ei ole täällä esitelty, eli asukuvia ja muita kuvallisia tunnelmiakin on luvassa. Ja toki joulun odotusta. Koetetaan kahlata läpi marraskuun!

lauantai 8. marraskuuta 2014

Talviaskartelua: Tilkkutaulut

Jos edellinen ohje oli vaikea, tässä puolestaan viikonlopuksi helppo idea pukinkonttiin tai vauvalahjaksi. Kaikenlaisia pieniä ihanuuksien rippeitähän jää käsityöharrastajille, ja mikä ettei keskenään yhteensopivia söpöyksiä voisi koostaa yksinkertaiseksi retrohenkiseksi kangastauluksi! Ohjeen lähde on sama kuin edellisen, Omin käsin -lehti joulukuulta 1958.


torstai 6. marraskuuta 2014

Telttapukukausi, lumisadekausi

Ja miksi tällainen ilme?


Sataa lunta silmiin! Tämä päivä lasketaan varmaan Turussa jo ensilumen päiväksi, sen verran sakeanaan ilma on valkoista ja maahankin sitä jää.

70-luvun äitiyspuku UFF
neulebolero lahja naapurilta
pitkähihainen äitiyspaita Facebookin äitiysvaatekirppis
sukkahousut H&M, kengät Anttila, korut kirppislöytöjä

Tänään päällä on ensimmäistä kertaa Pikku Myy -mallinen 70-luvun telttamekko. Pia & Paulan valmistama punainen villasekoiteliivihame on hihaton, siksi se sai kerroksen alle ja päälle. Tällainen vaate on oikeasti todella mukava, ja vatsan kohdalla tilaa pitäisi riittää raskauden loppuun saakka. Toinen ongelmahan raskaudessa on rinnanympärys; tästäkin puvusta piti avata hiukan sivusaumoja kainalon alta, että yläosakin istuisi hyvin. Vaaterekillä odottaa toinenkin melkein samanmallinen saman merkin puku, harmaata paksumpaa villaa pakkaskeleihin.


Puisto näyttää tällä hetkellä tältä, ja näytti se huomenna miltä hyvänsä, käytän tätä tekosyynä kaivaa jouluvalot kaapista!


tiistai 4. marraskuuta 2014

Talviaskartelua: Neulebolero

Kun kyselin vähän aikaa sitten teiltä lukijoilta toiveaiheita, esiin nousi käsityö- ja askarteluohjeiden tarjoaminen talvi-iltojen iloksi. Nyt ulkona lotisee vettä, joten on oivallinen hetki aloittaa! Nappasin lehtiarkistostani Omin käsin -lehden joulunumeron vuodelta 1958, ja ensimmäiset ohjeet ovat peräisin sieltä. Boleron ehtii nopea neuloja varmasti toteuttaa sekä itselleen että parillekin läheiselle joululahjaksi, jos intoa löytyy. Ohjeen saa kuvaa klikkaamalla suuremmaksi.



Hauskoja koti-iltoja - ohjeita on luvassa pian lisää!