tiistai 28. lokakuuta 2014

Talven minimipuvusto

Ostin Rinnalta lukemista pimeisiin syysiltoihin. Madame Dariaux'n tyyliopas Voies de l'élégance, englanniksi A Guide to Elegance (onneksi kappaleeni on käännösversio - luen ranskaa kyllä, mutta kömpelösti ja koko ajan lauserakenteisiin eksyen), on tyyliopas 1960-luvun alusta. Tarkkaa vuotta en nopealla etsimisellä löytänyt, mutta ensimmäinen käännös englanniksi on vuodelta 1964.

Mme Dariaux listaa kevyin vedoin aakkoselliseen hakemistoon erilaisia tyyliin vaikuttavia kysymyksiä: pukeutuminen eri tilaisuuksissa ja tilanteissa, eri vaate- ja asustetyypit ja niiden käyttö, iän ja ruumiinrakenteen vaikutus tyyliin... Avasin tietysti ensimmäisenä odotusajasta kertovan hakusanan, sitten aloin lukea aakkosjärjestyksessä. Olen ehtinyt kohtaan 'budget', säästeliäs rahankäyttö. Ratkaisu pukeutujan rahapulmiin on tietysti niukka, mutta harkittu peruspuvusto. Talvikauteen Dariaux suosittelee seuraavien vaatekappaleiden hankintaa:

- kirkkaanvärinen, esimerkiksi punainen, takki
- samanvärinen hame
- neulepusero jossain vastavärissä, esimerkiksi beige tai ruskea (minusta nämä eivät ihan ole punaisen vastavärejä; complementary colour oli englanninkielinen termi)
- musta hame
- musta neulepusero
- yksi silkkineule, musta tai valkoinen, jossa on sievä pääntie
- mustat korkeakorkoiset avokkaat
- ruskeat matalat kengät maalle
- musta nahkainen käsilaukku
- helmikaulakoru

Näillä - ja tietysti alusvaatteilla, joista ei mainita mitään - pärjää kaikissa tilaisuuksissa, joita talven mittaan voi tulla vastaan työ- tai huvielämässä. Oletteko samaa mieltä? Toki ilmastolliset erot tuntuvat; Suomessa ei talvea pärjää pelkillä avokkailla, mutta ehkä ne ruskeat matalat ovat samalla rospuuttokelin jalkineet. Lämmintä hattua, huivia ja käsineitäkään ei mainittu, mutta toisaalta kirjan kirjoittamisen aikaan hatut ja käsineet kuuluivat muutenkin itsestäänselvästi naisen pukeutumiseen.


Arvaatteko, mikä on seuraava vaatekappale, mikä hankitaan, kun peruslista on koossa? Tietysti täydellinen pikkumusta.

6 kommenttia:

 1. No niukkaa on! Olis tosin helppoa, kun ei olis juuri valinnanvaraa... Kahdesta meikäläinenkin osais kai helposti valita :) Mulla kun tahtoo mennä sellaiseksi vaatekaapin edessä seisoskeluksi ja monesti suihkuun menokin venyy, kun ei osaa päättää. Ja kun lopulta saa jotain päätettyä, niin suihkusta tullessa ehkä toteaa, että en sittenkään tykkää nyt laittaa näitä... Ja isäntää tietysti joskus huvittaa, että eikö ole mitään päällepantavaa muka. Metsäntyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä helpottaisi, että olisi vain yksi tai kaksi vaihtoehtoa!

   Poista
 2. Ai kun olisi ainakin välillä ihanaa (olisiko...) jos ei olisi vaihtoehtoja. Muistelen että joku romaanihenkilö tuskaili että vaikka ei ole kuin yksi hame niin sitäkin pitää pyörittää päällä niin ettei tule kovin kiiltävää kohtaa mihinkään. Tuo complementary colour voisi olla myös "täydentävä väri".
  Mukavaa syksyä, Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydentävä väri kuulostaakin järkevämmältä tässä kohdassa. Onhan vaihtoehtojen vähäisyydessä tiettyjä etuja, mutta ei ainakaan minusta kyllä minimalistia saa tekemälläkään :)

   Poista
 3. Tuo samanvärisen takin ja hameen yhdistelmä olis kyllä elegantti. Tulee Mad Men mieleen. Mä en ole päässyt näin eleganttiin toteutukseen asti, mutta sentään olen mieleltäni irrottautunut mustista takeista (käytännössä vaikeampaa, kun muun värisiä hyviä ei olekaan ihan tuosta vain tarjolla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin itsekin haaveilla nimenomaan punaisesta talvitakki/hameyhdistelmästä, mutta esim. joku ruudullinen voisi myös olla hauska, tai kukonaskelkuosinen.

   Poista