maanantai 21. lokakuuta 2013

Uusi juttusarja: Vanhalla reseptillä

Vanhat ruokaohjeet ovat kiehtoneet minua yhtä pitkään kuin vintagemuoti ja -sisustuskin. Ne kulkevat käsi kädessä myös sen kanssa, että vanhat aikakauslehdet miellyttävät - reseptejä kun oli jo menneinä vuosikymmeninä lehdissä, sekä mainoksissa että journalistisissa jutuissa.

Siispä tuumasta toimeen, nyt alkaa Hopeapeilin ruokasarja! Ilmestymistahti tulee olemaan epäsäännöllinen, mutta kausiruoan periaatteita seuraileva jo siksi, että alkuperäiset reseptit ovat ajalta ennen sähköisten jäähdytysjärjestelmien yleistymistä. Jatkossa saatan myös testata ja kuvata joitain ohjeita, jollei kirjasta tai lehdestä löydy valmista kuvitusta. Tai vaikka löytyisikin, sillä on hauskaa testata reseptejä.

Ensimmäisenä esiin pääsee eräs keittokirja-aarteistani, Marttaliiton sodan aikaan julkaisema kirjanen Pula-ajan ruokaohjeita (minulla on 5. painos vuodelta 1943).


Kirjassa on 155 reseptiä, joten tästä kuullaan varmasti myöhemminkin. Maanantai-illan valittu resepti olkoon lihattoman lokakuun (jossa olen mukana) kunniaksi kasvispääruoka kahdesta mieluisasta raaka-aineesta.

Punajuuri-ohrasuurimolaatikko

Tähteeksi jääneeseen ohrasuurimopuuroon sekoitetaan keitettyä, hienonnettua punajuurta. Maustetaan suolalla. Vuoka kostutetaan vedellä. Seos pannaan vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä noin 1 tunti.
Tarjotaan joko sinänsä tai suolalihan tai -kalan kanssa.

---

Siinäpä resepti, joka ei liikoja kikkaile määrien ja mittojen kanssa! Aitoa tähderuokaa myös, tähderuokakirjailija kiittää. Tarjoiluehdotukseen lisään, että tämä ruoka hyvin todennäköisesti keskustelisi miellyttävästi myös kikherneiden kanssa, muulloinkin kuin lihattomassa lokakuussa.

Haluatko lukea lisää vanhoista resepteistä? Käy vilkaisemassa mainiota Isoäidin reseptillä -blogia, jossa testataan Kotiruoka-kirjan ensipainosta vuodelta 1909.

3 kommenttia:

 1. Mielellään kiitos lisääkin , mukavaa , etteivät vanhat reseptit jää aivan unohduksiin !

  VastaaPoista
 2. Kiitos mielellään vanhoja reseptejä lisää :D Itselläni on tuo sama keittokirja jota Isoäidin reseptillä-blogissa käytetään, tosin omani on 40-luvun painos joten eroavaisuuksia saattaa olla.
  Haaveilen usein kokeilevani siitä joitakin reseptejä, mutta en koskaan saa aikaiseksi. Testaamatta on myös punajuurikeiton resepti What every woman should know (lifestyle lessons from the 30's)-kirjasta jonka kokeilemista olen suunnitellut parisen vuotta.

  VastaaPoista
 3. Minullakin on Kotiruoka-kirjasta joku vanha painos, olikohan 20-luvulta, sehän on ollut valtavan suosittu ja uusittuja laitoksiakin tehty paljon. Kun ensimmäisen julkaisusta tuli sata vuotta, julkaistiin myös näköispainos tuosta ensimmäisestä - eli samasta, jota Isoäidin reseptillä-blogissa käydään läpi.

  VastaaPoista