perjantai 27. syyskuuta 2013

Neuleita ja neuleajatuksia


Atlas-neuleen mainos on Viuhka-lehden muotinumerosta syksyltä 1952. Siinä on ajalle muodikas lyhyt mitta, istuva muotoilu ja kimonohihat. Olen nyt kovin ihastunut kimono- ja holkkihihoihin, mutta ei sellaisia tunnu olevan missään nykyisissä vaatekappaleissa. Se on sääli. (Toinen vaatemallistoista kadonnut asia on venepääntie, mutta se taas olisi aivan oman postauksensa aihe.)

Taas kerran olenkin haikeana selaillut pientä neulelehtikokoelmaani ja toivonut, että osaisin neuloa. Ohjeet ovat hyvin somia, eivätkä edes näytä kovin monimutkaisilta. Tässä esimerkiksi kaksi pikkuneuleen ohjetta, ylempi Virkkaus- ja neuletyöt -lehdestä, alempi ruotsalaisesta Stickat-lehdestä.Neuletakit olivat niin ikään linjakkaita ja istuvia. Niitä käytettiin pikkupuseron kanssa tai neulottiin jopa yhteensopiva setti, jossa oli lyhythihainen neulepusero ja neuletakki. Pääntie oli usein niukahko v-muotoinen, toinen suosittu malli oli pyöreä. Neuleissa oli harvoin kauluksia, mutta huivit ja puseron kaulukset pilkistivät usein kaula-aukosta.

Tässä muutamia neuletakkimalleja Stickat-lehdestä vuosilta 1950-54. Huomatkaa myös väriyhdistelmät: harmaa-vaaleankeltainen, vadelma-harmaa, turkoosi-tummanharmaa ja harmaa-skottiruutu. Hyvin aistikasta!

Tämä on erikoisen mallinen, minun silmääni kovasti miellyttävä neule. Rohkeampi saattoi epäilemättä raottaa pääntietä syvemmäksikin...


Ja sitten vaaleanpunainen setti, yhdistettynä harmaaseen ja valkoiseen. Setin kummassakin osassa on edessä pitsineuleraita.
Pitkä vyötäröresori hoikentaa, tiedettiin Stickat-lehdessä. Viimeinen kuva on erinomainen esimerkki siitä, millaista neuletta kaipaisin arkikäyttöön - paitsi tämä on pusero siitä päätellen, että nappilista päättyy resorin yläreunaan. Mutta juuri tällaista mallia neuletakkina olen etsinyt pitkään kirppiksiltä ja kaupoistakin, löytämättä: istuvat linjat, lyhyt mitta, kapein kohta vyötäröllä, alareunassa resori.

Kysynpä täälläkin, osaisiko joku neuloa minulle villatakin vanhojen ohjeiden mukaan, ruotsiksi tai suomeksi? En huutele hyväntekeväisyystyön perään, vaan olisin valmis maksamaan siitä, että saan omille mitoilleni sovelletun, mieleisen mallisen neuletakin hyvälaatuisista langoista. Jos joku tietää neulebloggaajan tai jonkun muun puikkotaiturin, jota voisi kysyä tällaiseen työhön, vinkatkaa kommenttiboksiin!

5 kommenttia:

 1. Hei,
  aikatauluista vähän riippuen olisin kiinnostunut neuleprojektistasi. En ole mikään alan ammattilainen eli minulla ei ole käsityöalan koulutusta mutta olen neulonut hyvin varhaisesta iästä lähtien sekä itselleni että lähipiirilleni. Viimeisin valmistunut työ oli itse asiassa 50-lukulainen neuletakki kimonohihoilla (malli Lise-Lotte Lystrupin kirjasta Ne Ihanat neuleet), joten samanhenkistä työtä on kyllä tullut tehtyä.

  Jos kiinnostuit, niin laittaisitko vaikka sähköpostiosoitteesi tms. tänne jonnekin, niin voin laittaa esim. kuvia neuleistani.

  Maria

  VastaaPoista
 2. Hei Maria! Kiitos tarjouksesta! Lähetä kuvia vaikka blogini osoitteeseen hopeapeiliblog@gmail.com, jutellaan lisää sähköpostilla.

  VastaaPoista
 3. Ihana malleja! Itse olen myös etsiskellyt lyhyttä linjakasta neuletakkia jossa olisi melko pieni pääntie. Toimistoon sopivaa, naisellista mallia. Sellaisia ei vaan ole. Osaan itse neuloa, mutta en ole niin taitava, että rohkenisin ryhtyä noin suureen haasteeseen. Sukkia ja kaulahuiveja kyllä syntyy. Olen myös etsiskellyt hyvästä ohuesta villasta tehtyjä pyöreällä kaula-aukolla varustettuja yksivärisiä neuleita. Mallin pitäisi olla istuva eikä kovin pitkä. Ne sopisivat liivihameiden alle, mutta sellaisiakaan ei löydy.
  Todella kauniita, silmiähiveleviä väreja noissa malleissa jotka olet löytänyt. Kiitos näistä! Kovasti insipiroivia!

  VastaaPoista
 4. Citypulu, ei pitäisi tällaisten olla liian suuria toiveita! Kumma ettei sellaista kauppaa löydy, josta saisi tällaisia perusvaatteita. Nykyisissä neuleissa on usein hyvin väljät linjat tai sitten todella suuri kaula-aukko, mikä ei taas ihan mene toimistotyyliin.

  VastaaPoista
 5. Kauniita neuleita , vielä kun sais tuon vyötärön !

  VastaaPoista