keskiviikko 28. elokuuta 2013

Helppo puku, 1951


Kotilieden syyskuun numerossa 1951 esiteltiin superhelppo asu, jonka valmistamiseen ei lehden mukaan tarvita kuvia kummempia ohjeita. Kappaleiden leikkaaminen, päärmääminen, muotolaskostaminen ja niin edelleen ovat olleet tietysti kotiompelijoiden perustaitoja. Materiaalina on käytetty pikkuruutuista, ilmeisesti melko ohutta villakangasta. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi ja yksityiskohdat esiin.

Hameen idea on minulle ennestään tuttu ns. one yard skirt -kaavoista, joissa hamekangasta ei vyötärönauhaa lukuunottamatta leikata lainkaan, vaan muoto tehdään muotolaskoksilla. Itse tulkitsen niin, että tämä hame on napeilla kiinnitettävä kietaisumalli, eli edes sitä sivusaumaa ei ommella kiinni. Liivin olkapäät käännetään, sivut menevät toistensa päälle vyötäröllä ja vaate kiinnitetään joko vyöllä tai pukemalla sen hameen vyötärön alle. Kätevää! Pitäisikö kokeilla?

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ohje, ja ainakin kuvassa näyttää kieltämättä erittäin tyylikkäältä!

  VastaaPoista
 2. Idea on ainakin hyvä. Luulen kyllä, että yläosa pukee parhaiten aika siroa naista, joten saa nähdä, jaksanko itse kuitenkaan kokeilla tämän tekemistä.

  VastaaPoista
 3. Vautsi! Kivalta näyttää, pitäisköhän kokeilla joskus :D

  VastaaPoista
 4. Onhan tuo siinä mielessä helppo että kappaleet ovat suorakaiteen muotoisia ja ne vain päärmätään ympäri, hameeseen toki täytyy tehdä hieman muotolaskoksia ja yläosaan pääntien keskelle, mutta kaikenkaikkiaan varsin yksinkertaiset osat ommella. Ja tosiaan, siron naisen vaate on tuo yläosa. Kuten voimme kuvasta nähdä, mallilla ei juurikaan rintavarustusta löydy eikä tuollainen suora kappale povekkaammalla istu. Mutta näin se monesti on vielä nykypäivänäkin: muotivaatteet on tehty laihoille ja pienirintaisille.

  VastaaPoista