tiistai 13. marraskuuta 2012

Kirjavinkki: Sormustin ja sorkkarauta

Koska joulu lähestyy kovaa vauhtia ja te siellä kuitenkin ideoitte lahjoja läheisillenne, aloitan Hopeapeilissä pienen kirjavinkkisarjan. Esittelemäni kirjat ovat sellaisia, jotka nyt ovat saatavilla vähintään nettikirjakaupan kautta - kannattaa tietysti myös muistaa kirjakauppojen tilausvalikoima, eli vaikkei tiettyä kirjaa ole kaupan hyllyssä, palveleva kirjakauppias sen kyllä pyynnöstä tilaa.

Sisustaminen on monen suosikkiharrastus, ja ensimmäinen joululahjakirjavinkkini onkin sisustuskirja. Parolan asema -blogin pitäjä, aiemmin Vintagen viemää -sisustuskirjan julkaissut Katja Rinkinen on julkaissut toisen kirjan, nimeltään Sormustin ja sorkkarauta.


Tässä teoksessa Rinkinen kunnostaa ja sisustaa aseman pihapiirissä olevaa vartiotupaa. Kuvitetut remonttivinkit ovat epäilemättä hyödyllisiä kaikille, jotka taistelevat muovimatoilla ja akryylimaaleilla kuorrutetun vanhan talon kunnostamisen kanssa. Rinkinen on remontinteossaan viitseliäs ja kekseliäs; kun alkuperäiset kattolistat ovat tuhoutuneet, voi uudet teettää mallin mukaan tilaustyönä paikallisella sahalla sen sijaan, että tyytyisi valmisvalikoiman sinne päin oleviin vaihtoehtoihin.

Kirjassa on myös pienempiä projekteja niille, joilla ei ole taloa työmaana. Pääpaino on kierrätyksessä ja ekologisten raaka-aineiden käyttämisessä. Töiden joukossa on sekä rosoisia, teollishenkisiä juttuja että söpöjä lahjaksikin sopivia ideoita. Kiinnostavaa oli kuulla, että ihan tavallisesta lasertulosteesta voi siirtää kuvan puuvillakankaille asetonin avulla. Tätä pitää kokeilla! (Sen sijaan jos haluaa pesunkestävän siirtokuvan posliiniastiaan, tarvitaan mustesuihkutulostinta. Käsi ylös: kuinka monen kotona on molemmat laitteet?)


Hieno ja toteuttamiskelpoinen idea on vanhoista farkuista askarreltu denim-matto. Nyt ovat taas Uffin alepäivät menossa: materiaalit voi käydä hakemassa euron päivästä, jossa aina on kuutiometreittäin farkkuja, jotka eivät kelpaa enää kenenkään jalkaan.


Erikoisuutena kirjassa on oma osastonsa valaisinten teolle. Kennopaperista, tyynyliinasta ja vanhasta sumpusta syntyy persoonallisia varjostimia. Yllätys minulle, kokemattomalle huonekalujen kunnostajalle, taas oli niksi peilin vanhentamisesta kananmunankeltuaisen avulla.

Sormustin ja sorkkarauta sopii lahjaksi maallemuuttajalle tai maallemuutosta haaveilevalle, mummonmökin tuunaajalle ja vanhan näköistä tyyliä arvostavalle sisustajalle, niin näpertelijälle kuin (kirjan feminiinistä ulkoasusta huolimatta) ekohenkiselle remonttireiskallekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti