sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Vintageviherkasveja

Kukat saivat tänään uudet mullat. Niitä vaihtaessaan mies mietti, että joka ainoa kasvimme on tullut meille lahjaksi. Yksikään ei ole itse ostettu tai edes itse valittu. Siihen nähden meillä on mukavasti kasveja, jopa vähän vintagehenkisiä, ainakin näissä Arabian vanhoissa ruukuissa kasvaessaan. Etummainen ruukku ei valitettavasti ole pinkki, vaikka siltä näyttää, vaan kermanvaalea. Onneksi pikku värinokkonen siinä on hyvinkin pinkki. Kaksi seuraavaa ovat mintunvihreitä.


Rönsylilja on aika arkinen kasvi, mutta niistä ei luovuta, koska toinen on pojan, toinen tyttären. Ja lisäksi kissa käy syömässä niistä molemmista.


Tässä hänen korkeutensa katsoo, että hänelle jätetään varmasti tilaa ikkunalaudalle. Ja kyllähän sitä jäi, joulukynttelikkökin korjattiin tänään vihdoin kesäteloille.


Mutta jos hankkisimme pari kasvia lisää ihan itse, mitkä olisivat hyviä vintagehenkisiä vaihtoehtoja? Tiedän, että ainakin anopinkieli on ollut suosittu viime vuosisadan puolivälissä, mutta mitä muuta voisi valita? Ikkuna on ilta-auringon puolella eli paahteesta pitävät kasvit eivät siihen käy. Ideoita?

14 kommenttia:

 1. Mieleen tuli erilaisia mummolan kasveja kuten hienohelma (Asparagus densiflorus). Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka, mutta ei auringon paahteessa. Isoposliinikukka, joka vaatii valoisan kasvupaikan, mutta ei pidä auringonpaahteesta. Vielä erilaiset juorut eli kolmiokukat jotka sopeutuvat monenlaisiin oloihin. Viihtyvät amppelissa ikkunalla, mutta selviytyvät niukassakin valossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli opiskeluaikana yksi hienohelma, mutta se otti ja kuoli. Ehkä voisin kokeilla uudelleen. Kiitos ideoista!

   Poista
 2. Nyt päästiin lempiaiheeseeni! :D Kun talo on 1950-luvulta (kuten olen ymmärtänyt), ehkä sen ajan kasvit sopisivat sekä tyylillisesti että pienilmastollisesti paremmin kuin varsinaiset "mummolan kasvit", jotka kuuluvat puutaloon ja vaativat vähän viileämpää. Tärkeä kysymys on siis se, miten lämmintä ja kuivaa teillä on ja vetääkö ikkunasta. Oletan, että koska asutte vanhassa kerrostalossa, teillä on ikkunalaudan alla sellainen vanhanajan vesikiertopatteri, joka talvisin hohkaa oikein kunnolla? Jos niin on asianlaita, en suosittele ainakaan varsinaisia puuvartisia kasveja - ne pudottavat helposti lehtensä sellaisissa oloissa ja voivat saada kirvojakin. Edellisen kirjoittajan ehdotukset olivat kaikki hyviä, isoposliinikukka varsinkin. Hienohelman lisäksi/tilalle voisin ajatella pikkuisen tukevampaa ja selkeämmän näköistä korallikaktusta, tai sitten esimerkiksi tuliköynnöstä. Lehtikaktukset yleensäkin olivat 1950-luvulla tosi suosittuja, kuten sen ajan kuvalehdistä huomaa. Niistä voi muutenkin saada hyviä vinkkejä ruukkutyyleistä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Korallikaktus oli hauskan näköinen, piti guuglata kuva, kun nimi ei sanonut mitään... Meillä on olohuoneessa suuri ikkuna, jonka alareunasta vetää sen verran, ettei ikkunalauta ole koskaan kuuma alapuolisesta vesikiertopatterista huolimatta. Alakerrassa on kukkakauppa, ehkä kyselen sieltäkin ennen kuin valitsen uuden kasvin :)

   Poista
 3. Isoposliinikukkaa minäkin suosittelen. Sitä ei saa hengiltä juuri millään ja jos hoitaa hyvin, se kukkii kauniisti. Sen voi laittaa kasvamaan renkaaseen tai 50-luvulla muodissa olleeseen ristikkoon tai sitten kiertämään seinälle. Minulla on useampi posliinikukka jotka kaikki ovat isoäitini kukan "lapsia". Minusta on hauskaa, että saman kukan jälkeläiset kulkevat suvussa jo kolmannesa polvessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen seinällä kiertävä kasvi on hienon näköinen, ja plussaa siitä, ettei saa hengiltä! Ei näköjään ole kissallekaan myrkyllinen, voisi siis olla oikein hyvä vaihtoehto meille.

   Poista
 4. Ihania kukkapurkkeja, tuo mintunvihreä Arabia on niin kaunis! Mua kiinnostaisi myös kommenteissa mainittu isoposliinikukka, täytyy katsoa jos saisin jostain pistokkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin lisääkin näitä ja mieluusti muissakin pastelliväreissä, mutta ikkunalaudat ja asutettavat kasvit loppuvat :)

   Poista
 5. Anopinhammas,pieniposliinikukka,santpaulia,mustanmerenruusu, nukkumaija,rahapuu,viirivehka,gloxinia ehkä joku näistä sopisi teille. Kaikkia näistä olen kokeillut, jos ei rahapuuta lasketa mukaan.Kaikki ovat myös viihtyneet useamman vuoden. Kaikkia näistä ei kuitenkaan minulla nykyisin ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Sen muistan, että vehkat ovat kissoille myrkyllisiä, joten ne eivät kauneudestaan huolimatta käy.

   Poista
 6. tietysti kiinanruusu, kerrottu ja tummanpunainen. Molemmista mummoloista löytyi ja pelakuu akkunalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinanruusu onkin kaunis, kiitos vinkistä!

   Poista
 7. Tänne on tullut niin hienoja vastauksia, että en tiedä kannattaisiko minun lusikkaani tähän soppaan edes enää pistää, mutta pistänpä kumminkin ; ). Oma suosikkini on ehdottomasti peikonlehti. Se kyllä kasvaa ihan jättimäiseksi, eli jos etsit kukkaa tuohon ikkunalle, niin siihen se varmaan sovi. Jos nyt en ole lajista täysin erehtynyt, niin olen bongannut sen monista 50-luvun sisustuskuvista.

  Minulla on muuten kaksi tuollaista raidallista kukkaruukkua. Ensimmäisen sain lahjaksi isoäidiltäni ja muutama vuosi sitten löysin sille kaverin osto ja myynti -liikkeestä. Isoäitini (mammani <3) oli istuttanut lahjaruukkuun anopinhampaan, joka taitaa olla ainut kasvi, jota en saa kuolemaan. Joskus myöhemmin laitoin siihen käpypalmun. 50-lukuiseen sisustukseen sopiikin omasta mielestäni kivasti myös kaikenlaiset palmut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen ymmärtänyt, että anopinhampaat ja -kielet ovat sitkeähenkisiä. Ikkunakukkia etsin, meillä ei ole sellaista nurkkaa, johon voisi parkkeerata viherkasvin (kaikissa nurkissa on kirjakasoja :)

   Poista