maanantai 8. helmikuuta 2016

Tilaa tarjottimilleOlen ostellut edullisesti löytäessäni usein vanhoja peltitarjottimia, koska ne ilahduttavat silmääni, vaikka käyttöä ei paljon olekaan. Ongelmia sen sijaan on siinä, miten ne saisi esille silmää ilahduttamaan. Meillä on keittiössä yksi teline - ylikansoitettu, kuten kuvasta huomaa - ja yksi tarjotin nököttää jakkaran päällä olevan kirjakasan päällä olevaan kasvistokansioon nojaten. Tiedän, että ihmisillä on näitä seinälläkin, mutta miten tarjottimen saa pysymään seinässä ilman rei'ittämistä? Onko jollakulla lukijoista kokemusta ja näkemystä?

Ja kysytäänpä saman tien toinenkin pitkään mieltäni vaivannut kysymys - todennäköisesti joku teistä keksii tähänkin ratkaisun. Miten kauniit vanhat astiapyyhkeet saisi kivasti osaksi sisustusta? Laatikosta ne eivät näy, ja käyttäähään ei vanhoja Tampelloja voi, kumminkin vahingossa kuivaisin niihin rasvaisen valurautapannun.

20 kommenttia:

 1. Tarjottimia voi varmaankin ripustaa samanlaisilla kiinnikkeillä kuin esim. lautasia seinälle - jos niitä on tarpeeksi isoja. Tai sitten tekemään tai etsimään jostain kirppikseltä sellaiset kankaiset tarjottimen kannattimet, joita ainakin minun lapsuudessani 1960- ja 1970-luvuilla vielä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjottimen henkseleitä ainakin löytyy helposti kirppikseltä, eikä olisi iso työ itsekään tehdä mieluisesta materiaalista. Lautaskiinnikkeet myös hyvä idea!

   Poista
 2. Voisiko niistä astiapyyhkeistä tehdä pöytäliinoja? Verhot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta voisi - toisaalta ovat sellaisia taideteollisia aarteita, ettei oikein raski muokatakaan miksikään. Pitäisi olla rekki, johon ripustaa :)

   Poista
  2. Minä kyllä ottaisin käyttöön. :) Olen itse kipuillut samojen juttujen kanssa, etenkin silloin kun kyse on satavuotiaista, sukulaisten nimikoimista pyyhkeistä. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että käyttöön pyyhkeet on tarkoitettu. Ne vain kaunistuvat pesusta ja mankeloinnista, ja valurautapannulle nyt muutenkin täytyy käyttää talouspaperia tai vanhaa lakananpalaa. Eri asia voi olla, jos olet onnistunut hankkimaan pyyhkeet ihan käyttämättöminä - silloin voi olla jokin järki säilyttää ne myös tuleville polville "NOS"-kunnossa.

   Poista
  3. Muutama pyyhe on ainakin lähes NOS-kuntoinen. Osassa taas pelkään pesun haalistavan voimakasvärisiä kuvioita - esim. vanhat kalenteripyyhkeet ovat tätä sarjaa. Ehkä pitää vain rohkeasti alkaa käyttää koko settiä, toki niitä on hyvän kokoinen laatikollinen, eli kaikki eivät ihan heti tuhoudu vaikka käyttäisinkin...

   Poista
 3. Mulla on vuokrakämpässä tosi ruma uuni, se peittyy vähän kun pistän luukun kahvasta roikkumaan nätin pyyhkeen. Ja pieniä tarjottimia saa pysymään seinällä sinitarralla :)
  -Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tuo uunin peittäminen! Mun tarjottimet ovat kaikki sellaista peruskokoa, mahtaako sinitarra riittää... pitää varmaan kokeilla eri kiinnitystapoja sellaisilla ei-niin-rakkailla tarjottimilla.

   Poista
 4. laitat comad tarralla tarjottimet seinään helppo poistaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Command-tarra (oletan?) olikin ihan uusi tuttavuus, pitää siis poiketa Clasulla hakemassa.

   Poista
 5. Pyyhkeistä osan voisi ommella yhteen isoksi seinävaatteeksi tai verhoksi. Toki ne siinäkin käytössä haalistuvat, mutta minä olen ajatellut sen niin että kannattaako vanhoja asioita säästää kaapissa missä kukaan ei niitä koskaan näe? Kun ne on kuitenkin alunperin tarkoitettu käyttöön ja ilahduttamaan arkisen aherruksen lomassa.
  Verhon haalistumista voi vähän estää vuorittamalla sen paksummalla kankaalla niin aurinko ei suoraan pääse itse verhokankaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa, ei tavaroita laatikossa kannata säilöä. Astioissa se on vähän eri juttu, kun ne saa aina pesemällä puhtaaksi, mutta jotenkin pelkään rakkaiden pyyhkeideni puolesta :D Ehkä siksi, että olen pari onnistunut kuluttamaan tai tahrimaan lopullisesti. Olen siis kerännyt näitä varmaan parikymmentä vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

   Poista
 6. Kävisikö tarjottimien esillepanoon sellaiset ikean kapeat seinään kiinnitettävät tauluhyllyt. Ne on uritettu ja tarjottimet pysyy paikallaan ja saa tarvittaessa näppärästi käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin on hyvä idea. Kiitos! En edes tiennyt, että tuollaisia on olemassa.

   Poista
 7. Minullakin on niitä Tampellan kauniita pyyhkeitä. Joitain käytän ja yksi käyttämätön on vaan kaapissa. En raaski sitä käyttää. Olen ajatellut tehdä siitä taulun laittamalla ylälaitaan ohuen riman jolloin pyyhe roikkuisi ryhdikkäästi. En vaan halua tehdä reikiä pyyhkeeseen, muta uskoisin, että langalla voisi pyyhkeen kiinnittää rimaan ja rima sitten vaan nauloilla kiinni seinään.

  VastaaPoista
 8. Yritin jo aiemmin kommentoida, mutta viesti ei sitten varmaan ole
  saapunut perille. Kokeilempa nyt uudelleen :).

  Kuten jo tuossa aiemmin ehdotettiinkin, niin pyyhkeestä voisi tehdä taulun kehystyttämällä sen. Yksi vaihtoehto olisi käyttää apuna puisia housuhengareita esillelaitossa, mutta ne eivät taida olla tarpeeksi leveitä pyyheliinan pingottamiseen. Housuhengareita tosin on nipsullisinakin. Sitten tuli mieleeni vielä jonkun sortin julistelistat, mutta voisiko olla, että pyyhkeen reuna ei sovi sinne väliin. Pyyhkeet saattaisivat vaurioitua.

  Command -koukuissa taitaa olla sellainen juttu, että ne eivät käy tapettiseinille. Kannattaa varmistaa kaupassa.

  P.S. Laitathan kuvia kauniista pyyhkeistäsi, kunhan ehdit.

  T:H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos H postausideasta, voisin hyvinkin joskus tehdä pyyheaiheisen kirjoituksen! Jos nimittäin joskus ehdin silittää ne kuvauskuntoon... :)

   Poista