maanantai 13. heinäkuuta 2015

Tytön kasaripaita


Kun poikamme oli pieni, noin kesällä 2006, teimme Aamulehden Valo-liitteeseen tyylijutun, jonka teemana olivat pienten lasten 80-luvun vaatteet. Tuolloin retrovaatebuumi oli kuumimmillaan, ja 70-luvun kuviollisista frotee- ja plyysivaatteista maksettiin Huuto.netissä useita kymppejä, hurjimmissa tapauksissa parisataakin euroa. Leveälinjainen, pastellisävyinen kasari tuntui kaukaa haetulta.

Mutta ajat muuttuvat: nykyiset trendilastenvaatteet lainaavat selvästi 80-luvun kuvastoa, ja aikuisten muodissahan kasari on näkynyt jo pitkään. Kummasti omakin silmä on tottunut: kun viime kirppisreissulla Laitilan lähetystorilla osui silmään persikanvärinen rusettipaita kokoa 80, pakkohan se oli ostaa, kun näytti niin suloiselta. (Pahoittelut taas huonosta puhelinkuvasta - oikeasti vaate on tasaisen värinen eikä hihoistaan kauhtunut.) Mustien sukkahousujen kanssa ehkä, tai jopa tyllihameen, juhlavaatteena?

Olkatoppaukset sentään poistin, joku tolkku pitää säilyttää! Mutta mitäpä sanotte kauluksen somisteeksi ommelluista pienistä mintunvihreistä ruusukkeista, poistanko myös ne? Ovatko ne liikaa vai juuri tyyliin sopivat?

5 kommenttia:

 1. Paitahan on kuin jostakin nykyvaatemallistosta:) Ihan hyvin voisi olla vaikka Hm:n kuvastosta, jota en kyllä tänä vuonna ole nähnyt. Ennen niitä meille tuli, mutta ei enää tänä vuonna kun ovat tilailut jääneet niin vähiin. Ja sekin kuvasto mikä viimeksi tuli oli siinä mielessä olematon, ettei siinä ollut tuotteista muuta tietoa kuin tuotenro ja hinta... En kyllä osaa oikein päättää, mitä noista ruseteista olisin mieltä. Ehkä ne vois olla, mut jos poistaa niin on varmaan ihan hyvä sitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvastoja en ole nähnyt, mutta myymälässä käynnin perusteella (kyllä, käyn aina joskus ketjuvaatekaupoissa, etenkin nyt, kun pitää välillä harhailla vaunujen kanssa kaupungilla tappamassa aikaa) tosiaan voisi olla nykyvaatemallistoa.

   Poista
 2. Tuskin nuo rusetit pienen vauvan paidassa haittaavat, aikuisella voisivat olla ehkä liikaa.

  Kiitos vielä pesusienitäsmennyksestä! :) Enpä tajunnut, että kyse on vaahtomuovisienestä, kun ei sitä Suomessa kai kovasti käytetä keittiöpuuhissa.

  Vielä vanhojen vaatteiden pesusta: Pitääkö tosiaan vanhojen puuvillamekkojenkin kanssa olla varovainen? Kai niitä on sentään aikoinaan pesty, joten eivät kai ne enää voi kutistua, vai? Vai onko pesu ollut hellempää aiemmin? Varmaan sellaisia (puuvilla)mekkoja uskaltaa hyvällä omallatunnolla kuitenkin edelleen pestä koneessa, jotka olen jo aiemmin altistanut konepesulle? Pesumahdollisuus on itselleni siksi tärkeää, että käytän puuvillamekkoja ihan arjessa, ja esimerkiksi pyöräillessäni mekko tulee välillä hikiseksi (tai likaantuu muuten), vaikka käyttäisinkin aluspaitaa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesujutuista vielä: kyllä tukevaa puuvillaa yleensä uskaltaa pestä koneessa, mutta jos ottaa varman päälle, käsinpesu on paras vaihtoehto. Jos mekko on selvästi ennenkin pesty (kangas pehmentynyt), kutistumisen ja värinlähdön vaaraa tuskin enää on. Totta kai vaatteita pitää välillä pestä, mutta kuten ennen vanhaankin tehtiin, usein riittää myös kunnollinen tuuletus ulkoilmassa. Eri asia tietysti, jos esim. vauva roiskuttaa porkkanasosetta vaatteen päälle, kuten täällä vastikään kävi :) tai jos hienhaju on pistävä. Harvempi pesutahti pitemmän päälle säästää vaatetta ja pidentää sen käyttöikää.

   Poista
 3. Tulipa muuten nyt mieleeni noista ruseteista; kuinkahan hyvin ne on kiinni, etteivät päädy tytön pikku hyppysiin ja suuhun...

  VastaaPoista