perjantai 3. tammikuuta 2014

Koko vuosi kierrätyskeijuna

Hopeapeilihän on blogi, jossa harrastetaan vain vanhaa tavaraa. Olen vähitellen luopunut lähes kokonaan uusien vaatteiden ostamisesta; itse asiassa kirjoitinkin aiheesta Olivia-lehdessä 12/2013. Tätä taustaa vasten minun oli helppo ottaa vastaan haaste: olen vuoden 2014 ajan kierrätyskeiju, kaverinani tyylikkäät ja fiksut bloggaajakollegat Tilda ja Anna ja toivon mukaan myös moni, moni muu bloggaaja.


Tyyliblogit mielletään usein ostelublogeiksi, joissa ihanat vaatteet seuraavat toisiaan ja unohtuvat kaappeihin nopealla syklillä. Me haluamme tehdä toisin, tyylistä tinkimättä. Kierrätyskeijut on blogikampanja, johon osallistuvat tyylibloggaajat eivät osta vaatteita uusina vuoden 2014 aikana. Kirpputori-, vintage- ja second hand -ostoksia saa tehdä, samoin harkittu kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden hankkiminen tai kierrätysmateriaalista tekeminen ja teettäminen on kierrätyskeijuajatuksen mukaista. Toiveenamme on oppia hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteitamme paremmin erilaisissa asuissa ja ottaa käyttöön myös ne vaatteet ja asusteet, jotka tavallisesti jäävät rekin tai hyllyn takimmaiseksi.

Tarkoitus ei ole olla tiukkapipoinen, vaan harkitseva. Jokainen osallistuja voi rajata omat erityistapauksensa pois, ja on ihan ymmärrettävää, että erityistapauksia tulee - jos vaikka juoksukengät hajoavat sellaisella, joka niitä tarvitsee, hän tuskin löytää kirpputorilta uusia! Yleinen rajaushan on ostaa alusvaatteet ja sukat uusina, mutta minä aion miettiä, tarvitsenko aina näitäkään juttuja silloin, kun niitä ostan. Alusvaatelaatikko on aika täynnä. Mitä, jos sittenkin käyttäisin vuoden aikana loppuun osan jo olemassaolevista ja miettisin vasta sitten, tarvitsenko lisää ja kuinka paljon?

Tiedän jo nyt, että vaikka olen kokenut kirpputoriostaja enkä viime vuonnakaan ostanut uutena kuin kahdet kengät, tulee eteen haastaviakin hetkiä. Viime kesältä minulle ei jäänyt yksiäkään ballerinoja, käytin kaikki aivan roskiskuntoon. Olisi helppo mennä kenkäkauppaan ja ostaa pari tai kaksi, mutta nyt aion keksiä jotain muuta. En myöskään osta houkuttelevia uusia kankaita ommellakseni, vaan käsityöinspiksen iskiessä käytän kangasvarastojani tai ostan materiaalin käytettynä.

Omalla kohdallani skarpattavaa on myös siinä, miten huolehdin rakkaista vaatteistani. Suutariin tai pesulaan luulisi olevan pitkäkin matka, niin kauan kestää lähtö niihin asioimaan. Ja juuri äsken tajusin, että koruihinkin kertyy pölyä ja että pölyn voisi vaikka poistaa niistä silloin tällöin. Kummallisen haastavaa voi olla myös yksittäisen irronneen napin paikalleen ompelu. Kun kerran olen hankkinut ison kokoelman kauniita tavaroita, joista pidän, miksi en myös hoitaisi niitä paremmin ja pitäisi niitä jatkuvasti käyttökunnossa?

Haluamme auttaa myös muita tekemään vastuullisempia valintoja vaatteiden suhteen ja pitämään hauskaa second hand -tyylin parissa. Tilda perustaa bloginsa oheen alasivun, jossa on kierrätysaiheisia linkkejä, osoitteita ja muita käytännön ideoita. Saatamme saada aikaan jotain nettimaailman ulkopuolistakin täällä Turussa tai Lahden seudulla; tiedotamme lisää, kun alkaa tapahtua.

Haluatko sinäkin kierrätyskeijuksi? Tervetuloa! Toimi näin:

- Suunnittele itsellesi sopiva tapa välttää uusien vaatteiden ostamista mahdollisimman paljon. Rajaatko ulkopuolelle liikuntavarusteet tai työvaatteet, otatko mukaan muut ulkonäköjutut kuten kosmetiikan tai korut?
- Kun olet löytänyt sopivan tavan, kerro asiasta blogissasi (ja mielellään myös jollekulle meistä kampanjan aloittajista) ja liitä sivupalkkiin Kierrätyskeijut-logo.
- Kerro silloin tällöin blogissasi, miten menee ja miltä kampanja tuntuu. Tee loppukatsaus joulukuun 2014 lopussa. Helppoa!
Edit. Kampanjaan ovat tietysti tervetulleita myös ne asiasta innostuneet lukijat, joilla ei ole omaa blogia! Facebook-ryhmä perustetaan jossain vaiheessa; tiedotan siitä täällä, kun se on ajankohtaista.

Nautitaan omien vaatekaappiemme antimista ja valikoidusta vanhasta-uudesta!

12 kommenttia:

 1. Loistava idea! Mä ainakin olen ihan heti mukana, vaikken tyylibloggaaja olekaan. Viime vuonna ostin uutena huimat kolme vaatekappaletta, tänä vuonna pyritään nollaan.

  VastaaPoista
 2. Hieno idea, aion osallistua! Vaatetta on minullekin kertynyt vaikka kuinka paljon. Urheiluvaatteitakaan en taida tarvita, niitä tuli joululahjaksi ja ulkoilutakin ostin juuri ennen joulua nettikaupasta. Kirjoittelen blogissani miten pärjäilen. Kivaa kun on samanhenkisiä täällä blogimaailmassa, voi sitten vertailla kokemuksia.
  Minäkään en oikeastaan tarvitse edes alusvaatteita, kaikkea on monin kappalein, ainoastaan sukkahousuja pitää hankkia.

  VastaaPoista
 3. Joku luki ajatuksiani! Päätin nimittäin jo ennen joulua, että en osta vuonna 2014 yhtään uutta vaatetta, asustetta, kenkää tai korua. Ensin ajattelin, että olen ostamatta myös kirppareilta mutta että saan tehdä vaatteita itse, jos haluan - ja en tosiaan ole ommellut itselleni vaatteita 20 vuoteen, eli vaatteiden ompelu ei siinä mielessä olisi minulle mikään yksinkertainen keino kiertää haastetta. Asiaa pohdittuani päätin kuitenkin, että itse tekemisen lisäksi käytettyjen vaatteiden ostaminen, eli käytännössä kirpputoriostokset, ovat sallittuja - kunhan säilytän haasteen alkuperäisen idean eli harkiten ostamisen ja reippaan säästämisen vaatekuluissa. Aion sisällyttää haasteeseeni kaikki vaatteet mukaan lukien alusvaatteet, koska minulla on niitä aivan varmasti vuoden tarpeiksi.

  Lähtökohdiltani olen jo melko kulutuskriittinen kohtuullistaja/minimalisti ja kiinnostunut kaikenlaisista kuluttamisen- ja tavaranvähentämisenprojekteista. Minulla ei ole blogia, joten osallistun haasteeseen lukijana. Tulipa siis kuin tilauksesta tämä haaste vastaan! Hienoa, että meitä on muitakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa, Johanna, että olet mukana! Kampanjalla on nyt myös facebook-sivu, jonka kautta voi myös osallistua ja saada vertaistukea ja ideoita: https://www.facebook.com/kierratyskeijut2014

   Poista
 4. Aloitin bloginkirjoittamisen ja tämä oli yksi haaste johon halusin ottaa osaa. Vaikka en tyyliblogia pidäkkään koen että voin hyvin pyrkiä uuden ostamattomuuteen omalla tavallani. Samalla tässä pyrin myös pitämään kiinni toisesta itselleni asettamasta haasteesta "365 tavaraa"... kotona kun vallitsee sellainen tavaraähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Edea! Liitän blogisi fb-sivujen listaan mukana olevista blogeista.

   Poista
 5. Yksi aloitteleva bloggaaja ilmoittautuu Kierrätyskeijuksi! Hauskaa seurata, miten haaste/kampanja sujuu. http://kirppisrakkautta.blogspot.fi/2014/02/kierratyskeiju.html

  VastaaPoista
 6. Siis, wau! Mikä hieno idea! Olen intohimoinen kierrätysihminen ja teen suuren osan vaatteistani itse! Kai tähän saa lähteä mukaan vielä nytkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta - idea on tärkeintä, ei toteutuksen tiukkuus! Pitääkin itse pitkästä aikaa tehdä pieni katsaus omaan tilanteeseen.

   Poista