sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Paheellinen jazz

Jazz on ollut jo niin pitkään täysin salonkikelpoinen musiikin laji, että välillä unohtuu, millaista järkytystä se Euroopassa alun perin aiheutti. Naputtelin tähän näytteeksi varsin pitkän ja tuohtuneen pääkirjoituksen Eeva-lehdestä vuodelta 1954. Tekstin kokonaisuudesta jää vaikutelma, että huumekulttuuri oli vain viimeinen silaus jazzin muutenkin läpimätään olemukseen. Ennakkoluulot olivat piikikkäät ja jyrkät ilmankin:

"Meillä on päästy jazzmusiikissa vasta niin pitkälle, että väittelemme siitä, onko se musiikkia, vai eikö ole. Muutamissa muissa maissa, missä tätä "Jumalan mieliharmia" - ja monen monen ihmisenkin, sen puolesta - on viljelty kauemmin, on päästy pitemmälle. Niin pitkälle, että tuon "musiikin" rytmihurman vanavedessä leviää narkoottisten aineiden käyttö, huuma. Aluksi "vain" soittajiin, joiden täytyy ponnistaa kaikki sielun- ja melkeinpä koko lihasvoimansakin voidakseen muutamista pilleistä ja helistimistä pelkän tai melkein pelkän rytmin avulla loihtia kuulija sellaiseen hurmostilaan, kummasti kiihoittuvaan, että he intoutuvat sätkyttelemään samassa tahdissa iltakausia.

Sellainen loihdinta, niinkuin kaikki loihtiminen, vaatii harjoittajaltaan suuria ponnistuksia, eikä ihminen sellaista jaksa ilman tehokkaita innoittajia. Pitää ensin itse päästä hurmostilaan ja siihen kuuluvat auttavan rytmimuusikko parkoja huumausaineet, parhaiten vanha tuttu morfiini, mutta "suuret" kansainväliset jazz-taitajat ovat huomanneet laatuunkäyviksi myös eksoottisissa maissa vanhastaan tutut marihuana-savukkeet, ja lääketiede on koettanut keksiä kärsivien ihmisten tuskien lievittämiseksi monenlaisia huumaavia nesteitä ja pillereitä, joita sitten hurmostilaa tarvitsevat "taiteilijat" koettavat väärennetyin lääkemääräyksin tai mustasta pörssistä suurin rahoin itselleen hankkia.

Ruotsissa on myrkkyjen käyttö, jota ovat tartuttaneet amerikkalaiset jazz-piirit, levinnyt nuorten muusikkojen keskuuteen viime aikoina. "Toimenpiteitä tarvitaan, kehitys on peloittava", kertoo eräs huvipaikkojen jhtaja. Yksi Ruotsin huvittelevan nuorison ihannoimista jazz-soittajista, joka nuoresta iästään, 25 vuodestaan, huolimatta luetaan jo "kansainvälisesti tunnetuimpiin" alallaan, istuu nyt lukkojen takana ja eräs toinen, myös yksi "parhaita", ilmoittautui jokin aika sitten itse mielisairaalaan huumausaineiden murtamana.

Kiertelevät ulkomaiset soittajat opettavat tällaisia "uutuuksia", nuorten miesten tekee mieli "kokeilla", ja huumaustilassa he luulevat "luovansa suurta musiikkia". Siten on annettu paheelle pikku sormi ja pian on mennyt koko käsi, lopuksi koko ihminen ja elämä. Muutaman vuoden kuluttua on nuori mies vain ihmisraunio. Lainaan tähän kertomuksen eräästä amerikkalaisesta "maailmankuulusta" saxofonistista nimeltä Stan Getz, joka jo 27-vuotiaana oli vain romutettava hylky ja pidätettiin narkoottisten aineiden väärinkäytön takia. "Kun hän oli 13-vuotias, niin hänen isänsä säästi yhden vuoden aikana olemalla syömättä lounasta voidakseen ostaa pojalleen saxofonin, ja 14-vuotiaana Stan aloitti amerikkalaisessa huippuorkesterissa. 15-vuotiaana hän oli jo vanha, 22-vuotiaana loppuunelänyt ja 27-vuotiaana ihmishylky."

Kaikki tämä oli huumausaineiden kirousta. Stan luuli, että hän tuli lennokkaaksi ja loi suurta musiikkia huumaustilassa ollessaan. Stanin kohtalo on sitä surullisempi, kun miljoonat nuoret muusikot eri puolilla maailmaa käytännöllisesti ottaen pitivät häntä epäjumalanaan koko ajan, lisää tämän kertomuksen kertoja, puhumatta koulunuorisosta, joka on katsonut häneen kuin johonkin yläpuolellaan olevaan.

Kunhan tänne meillekin importeerataan lisää jazzia ja sen "kansainvälisesti kuuluisia" kaikenvärisiä rummuttajia ja vinguttajia, niin ehkäpä jörö suomalainenkin vähitellen "innoittuu" hurmostilaan - ellei muuten niin huumaavien savukkeiden, tippojen ja pillereiden avulla. Uusi lisä jazzin ansioluetteloon!" - Rouva Suorasuu.

(Stan Getz muuten nousi pohjalta ja eli vuoteen 1991. Ihmishylyksi julistamisensa jälkeen hän muun muassa teki tunnetuksi bossa novaa yhdistämällä sitä jazziin. Olette ehkä kuulleet kappaleen Girl from Ipanema.)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti