tiistai 28. syyskuuta 2010

Saumoissa sen salaisuus

Silloin, kun kankaat olivat kalliita ja vaikeasti hankittavia ja valmisvaatteet harvinaisia, vaatteen käyttöikään panostettiin. Kun puku teetettiin ompelijalla ja sovitettiin huolellisesti, sekä tekijä että tilaaja tiesivät, kuinka tärkeät ovat saumanvarat.

Kunnon saumanvarat mahdollistivat sen, että puku mahtui omistajalleen, vaikka tämä pulskistui muutaman kilon. Hyvä muotolaskostus takasi, että laajennukset saattoi tehdä tasaisesti ympäri koko vaatekappaleen, eivätkä vaatteen mittasuhteet muuttuneet. Saumanvaroissa ja reiluissa helmakäänteissä piili myös mahdollisuuksia vaatteen muodistamiseen käyttöiän varrella.

Ja koska saumanvarojen tärkeys tiedettiin aikoinaan niin hyvin, sain tästä Salon Lindbladin 1950-luvulla Helsingissä valmistamasta cocktail-puvusta täsmälleen omalle kropalleni sopivan juhla-asun.



Puku löytyi Uffin Turun myymälästä eikä sovituskopissa mahtunut päälleni, mutta saumanvarat antoivat toivoa. Hyvä korjausompelija tutki pukua ylläni: tarvitaan kuusi senttiä tuohon, neljä senttiä tuohon. Vaikka puvun yläosa on kaksinkertainen ja kiinnitys sekä hakasilla (alempi, huolellisesti luitettu korsettiosa) että vetoketjulla (ohuempi, kreppiraitainen päällyskangas), työ ei ollut kallista. Puvun hinnaksi tuli korjauksineen 40 euroa.

4 kommenttia:

  1. Todella kaunis puku! Ihana on laukkukin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Laukku on omakin suosikkini, se (ja kengät ja hanskat) ovat olleet kaapissani monet vuodet.

    VastaaPoista
  3. Mulla on menny tää postaus ohi niin kommentoin nyt tälleen jälkijunassa :)
    Ennen sitä osattiin tehdä pukuja. Ja nykyäänkin jos on hyvä ompelija ;) Minä jätän aina mittatilauspukuihin (joskus myös housuihin ja hameisiin, riippuen vähän mallista) reilut saumanvarat sivuihin juuri siksi että muunteluvaraa olisi tarpeen tullen. Valitettavasti kaikki ompelijat eivät sitä tee. Minä olen saanut oppini hääpukuliikkeessä jossa suurimmassa osassa puvuista on reilut saumanvarat (toisissa joskus jopa 12 cm), jos on siis hyvä valmistaja. Nykyäänhän valmisvaate-tehtaat eivät juuri leveitä saumanvaroja käytä koska se "haaskaa" kangasta, kun tarkoitus on saada mahdollisimman halpoja vaatteita myytyä mahdollisimman paljon samoille asiakkaille mahdollisimman usein. Valmistajat siis ruokkivat vaatteiden kertakäyttöisyyttä ihan ite.

    VastaaPoista
  4. Entisvanhaan oli valmisvaatteissakin toisin. Löysin juuri yhdestä vintage-kaupasta valmismalliston söpösensoman 60-luvun alun kesämekkosen kokoa 36, mutta niin levein saumanvaroin, että saan siitä itselleni sopivan, vaikka oma koko on ehkä vintage 40-42...

    VastaaPoista