lauantai 28. toukokuuta 2016

Arkinen raitahame vanhasta verhosta


Oli Siivouspäivä ja sen hienot löydöt! Niistä myöhemmin, tässä päivän arkinen kirppisasu teemana hame vanhasta verhosta. Verho vilahti tässä blogissakin aiemmin täällä, ja eilen illalla lopulta ompelin verhoparan uuteen uskoon. Kankaassa oli haalistumia ja reiälle kuluneita kohtia, mutta pahimmat pystyin väistämään leikatessa.

Tällaisen puolileveän laskoshameen ompelee suunnilleen tunnissa, jos kangas on valmiiksi silitetty. Tarvitaan kaksi kappaletta: vyötärönauha (vyötärön ympärys + 5-10 cm, leveys hiukan yli kaksi kertaa sen, mitä haluat nauhan leveydeksi) ja itse hameosa, haluamasi pituinen ja levyinen suorakaiteen muotoinen kappale. Tässä helman ympärystä on kaksi metriä, koska enempää kangasta ei ollut, ja helman pituudeksi halusin jokseenkin 62 cm, joten kappale on 64-senttinen.

Vyötärönauha taitetaan kaksinkerroin ja vielä toisen taitteen reuna nurjalle parin sentin matkalta, sitten silitetään taitteet. Hameosa taitetaan vastalaskoksille siten, että ympärysmitasta tulee oikean kokoinen. Ommellaan laskokset kiinni parin sentin päästä reunasta. Ommellaan helman sivusauma jättäen yläreunasta noin 15 senttiä ompelematta, ja sitten ommellaan vyötärökappale kiinni laskostettuun reunaan siten, että hameosa jää taitteen väliin. Kaitaleen päät käännetään nurjalle ja ommellaan. Sitten vielä napinläpi ja nappi paikalleen - tämäntyyppiseen hameeseen ei ole pakko tehdä edes vetoketjua, sillä halkio jää laskosten sekaan. Tähän yksilöön en tehnyt edes helmapäärmettä, koska helma on kankaan hulpioreuna ja kangas on melko jämäkkää itsessään.

Siinä on hame! Mutta kun puette sitä yllenne, muistakaa katsoa, ettei vyötärökaitale jää mutrulle niin kuin minulla kuvassa.


2 kommenttia:

  1. Siitä tuli kiva; sopiva arkisiin touhuihin:) Tykkään juuri tämäntapaisista ompeluista, että tehdään jostain mitä kotoa tai kirpparilta löytyy eikä tarvita kaavoja. Tuo sinun neuletakkisikin näyttää kivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuletakki on aito Amerikan ihme, jonka ostin VintagEijalta muutama vuosi sitten. Pidän siitä itsekin, vaikka persikanväriä yleensä vähän vieroksun.

      Poista