torstai 17. joulukuuta 2015

Terveisiä Korvatunturilta (1967)

Pakkaan joululahjoja, ja niihin tunnelmiin sopii tännekin joululahjateemainen juttu. Vuoden 1967 joulukuussa ilmestyneessä Hopeapeilissä oli juttu "uusista leluista, joista lapset varmasti ilahtuisivat". Tunnistaako joku 60-luvun lapsi näistä lapsuutensa suosikkeja?


Isossa kuvassa on nukkeleikin tarvikkeita puuhellasta nukenastioihin, jollaiset meillä itse asiassa taitaa olla jemmassa! Tyttöjen vaatteet esitellään myös, ne ovat froteeta ja samettia.

Sivukuvissa meno kovenee. Polkutraktori, laatikkoauto ja kuskin kypärä epäilemättä kiehtoivat lapsia, mutta etualalla olevat Dam-peikoiksi kutsutut otukset taitavat olla nykyisin keräiltyjä, vai olenko ihan väärässä? 


Ja nyt, huomatkaa, tytöt leikkivät autoilla. Kuvateksteissä ei millään lailla erotella autoja ja muita kuvan leluja tyttöjen tai poikien leluiksi, vaan puhutaan "muksuista", joille ovat mieleen autot. Arvostan 1960-luvun pyrkimystä lasten vapaaseen leikkiin vailla määritelmiä siitä, mikä sopii tytölle ja mikä pojalle! Mielenkiintoista, että silloin, muun yhteiskunnan ollessa vielä varsin voimakkaasti sukupuolittunut, lasten maailma oli kuitenkin yhtä suurta yhteistä seikkailua.


4 kommenttia:

 1. 60-luvulla syntyneenä tyttönä muistan minulla lapsena olleen nuo rakennuspalikat, keilat ja juuri tuollainen suuri punainen kilpa-auto.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Minullakin, 60-luvun tytöllä, oli muovikassillinen pikkuautoja ja toinen täynnä pieniä eläimiä! Leikin myös paljon erilaisilla intiaaneilla - mutta toisaalta myös paperinukeilla, joten ehkä lasten maailma oli tosiaan siihen aikaan nykyistä demokraattisempi. Mitään vaaleanpunaisia prinsessajuttuja en muista meillä olleen ollenkaan!

  VastaaPoista
 3. Itse olen 70-luvun lapsi, ja vaaleanpunaisesta oli pulaa vielä silloinkin. Kun katsoo Barbien asusteita tuolta ajalta, eivät edes ne ole mitään hörsömekkoja vaan aika asiallisia ja tyylikkäitä. Nykyisin onkin menty ihan toiseen ääripäähän.

  VastaaPoista