tiistai 20. lokakuuta 2015

Kosmetiikkapulmia

Olen aikonut blogata syksyn perusasusta, mutta kas vain, se on kovin samannäköinen kuin kaksi vuotta sitten - sillä erolla, että noiden mustien kenkien lisäksi olen usein yhdistänyt rakkaaseen vihreään trenssiini beiget korkosaapikkaat, gepardikuosisen kaulahuivin ja ruskeat lastenvaunut. Se siitä sitten!

Mutta asiaan. Minun piti tätä kirjoitusta varten keksiä uusi hakusana; en ole koskaan aiemmin kirjoittanut kosmetiikasta. Käytän kyllä meikkiä, muutamaa tuotetta, joiden loppuminen saa minut joka kerta kauhun ja epätietoisuuden valtaan. Etenkin huulipunien ostaminen on vaikeaa, ja olen käyttänyt samaa silmänrajausväriä (Make Up Foreverin kakkumainen musta) jo kymmenen vuotta. Siihen kuitenkin taisi nyt tulla loppu.

Yksi syy siihen, miksi asukuvia on ollut täällä harvakseltaan, on pari kertaa syksyn aikana iskenyt ärhäkkä allerginen reaktio kasvojen iholla. Se on alkanut, kun olen meikannut ns. isosti eli käyttänyt bb-voidetta, luomiväriä ja rajausväriä ns. pieneen meikkiin kuuluvien ripsarin, kulmakynän ja huulipunan lisäksi. Kutina on alkanut silmien seudulta ja levinnyt koko kasvojen turvotukseksi ja punoitukseksi; sen ollessa pahimmillaan halusin repiä naamani irti. (Se tosin irtosi hiutaleina sitten ihan itsestään, kun reaktio alkoi mennä ohi.)

Epäilin syylliseksi rajausväriä, enkä ole enää uskaltanut koskea siihen edes juhlameikkiä tehdessä. Viimeksi oireita tuli kuitenkin ilman rajausväriäkin, ja nyt olen kulkenut viikon naama paljaana. Tämä ei varsinaisesti ilahduta minua, koska todellakin kaipaan lisäväriä muuten kovin vähäkontrastiseen naamaani. Edessä lienee siirtyminen luonnonkosmetiikkaan, mutta apua, rakkaat lukijat, enhän minä osaa tällaisia! Eikä ole varaa ostaa kymmentä versiota ja katsoa, mikä niistä mahtaisi olla hyvä. Tiedän, että myös mahdollisimman luonnonmukaisille aineille voi allergisoitua, mutta jospa se kemikaalien lista olisi luomupuolella hiukan lyhyempi ja allergiariski siksi pienempi.

Nyt siis pyydän suosituksia teiltä, millä luonnonkosmetiikkabrändeillä on toimivaa värikosmetiikkaa. Toimivalla tarkoitan sitä, että väri pysyy paikoillaan eikä liukene saman tien pitkin naamaa. Tarve olisi etenkin silmämeikkituotteille, jotka käsittääkseni ovat vähän hankalia tässä kategoriassa. Väriskaalaksi riittää musta. Kommenttiboksi on vapaa!

17 kommenttia:

  1. Laveran rajaustusseja oon ostanut jo useamman, ja Santen luomiväripaletti on osoittautunut toimiva. Ripsari on luonnonkosmetiikan pommi, mulla testailu on joka kerta tuottanut paluun Couleur Carameliin, vaikka niiden harjat on nykyään aika paskoja. Aine toimii.

    VastaaPoista
  2. Luonnonkosmetiikasta en tiedä, mutta Vichy puhdistustuotteiden ja voiteiden nimeen vannon. Clinique on hyvä meikkivoiteissa. Itsekin olen atoopikko ja arkailen uusien tuotteiden kokeilua. Isadoran ripsiväristä en saa allergiaa ja he mainostavatkin sopivansa herkkäsilmäisille.

    VastaaPoista
  3. Zuii! Saa Helsingissä Remakesta ja nettikaupasta muualta. Huulipuna iisisti paras kaikista merkeistä, mukaan lukien jopa ikilempparini Dior. Avenen kosteusvoiteilla olen saanut omia allergioitani rauhoitettua! Saman kuuloiset oireet olen saanut alumiinista, jota on peruskosmetiikassa melkein kaikessa, voi olla sinullakin? Zuiita myyvä Oona on tosi pro muutenkin allergia-asioissa, kandee kysyä kaikkea :)
    -Lähes anonyymisti Maire, joka ei tajua allekirjoitusasioita

    VastaaPoista
  4. Itellä on käytössä on Benecosin luomivärejä, missä on pigmenttiä kyllä hyvin. Muistaakseni kyseinen luomiväri soveltui myös kosteana rajaukseen. Lisäksi olen käyttänyt saman merkin meikkivoidetta (vaatii ohentamisen) ja puuteria.

    VastaaPoista
  5. Kannattaa kokeilla tuote kerrallaan kyynärtaipeeseen, mikä niistä allergisoi. Epäilen enemmän ripsiväriä allergian aiheuttajaksi.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille kommenteista! Pitää alkaa uteliaana kokeilla eri tuotteita. Minulla toimii puhdistustuotteena apteekin perusvoide ja ihovoiteena kookosöljy, joten se puoli on nyt kunnossa - värejä vain puuttuu.

    VastaaPoista
  7. Minulla naama turpoaa sekä punoittaa monesta kosmetiikasta ja kokeillen ja vaihdellen olen löytänyt sopivia. Apteekeista saa ja kosmetiikkamyymälöistä tuotteita kokeilupurkkeihin. Kokeilupurkit karsivat ne kaikkein huonoimmin soveltuvat pois. Nykyisin käytän yövoiteena sheavoita. Päivävoiteena on Louis Widmerin emulsion uv suoja 30 kympillä. Puuterina Flow cosmetiikan mineraalipuuteri. Tämä firma myy myös nettikaupan kautta. Ripsaria en tarvitse, kun on pitkät tummat ripset luonnostaan. Huulipunana on sopinut Lorealin tuotteet.Käytin pitkään Darphinin kosmetiikkaa ja sillä herkänihon tuotteita valikoimissa. Minulla hajusteet eivät sovi. Yritän löytää mahdollisimman vähän eri raaka-aineita sisältäviä tuotteita.

    VastaaPoista
  8. näin alan ammattilaisena suosittelisin sulle nyt hetken aikaa totaalimeikittömyyttä. anna ihon rauhottua, älä myöskään käytä kynsilakkaa( formaldehydiallergia ilmenee yleensä nimenomaan kasvoilla). sitten otat vain yhden tuotteen kerrallaan käyttöön/ kokeiluun, ja ihan eka kannattaa vaihtaa puhdistusrutiinit( perusvoiteella ei lähde sieltä huokosten sopukoista välttämättä meikin- yms jämät pois, joten saattaa jäädä sinne ärsyttämään, vaikka silmämääräisesti näyttäiskin "puhtaalta"). mineraalimeikit ( löytyy suomesta jo monia sarjoja) on yleensä hyviä allergisille, koska aidoissa sellaisissa on vain muutama raaka-aine. ikäviä ja joskus vähän hankalia nää kosmetiikka-allergiat, toivottavasti löydät itsellesi sopivat tuotteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ammattilaisnäkökulmasta! Puhdistustuotteena minulla on myös joku apteekin herkkähipiäisten puhdistusvaahto, mutta se kuivattaa liiaksi jokapäiväiseen käyttöön. Ostoksille siis.

      Poista
    2. kannattaa hommata silmä- ja huulimeikille ihan oma tuote, ja sitten muun meikin putsaamiseen koko kasvoilta omansa. saattaa tuntua työläältä, mutta iho kiittää:). kannattaa myös mennä rohkeesti kysymään näytteitä ja monilla sarjoilla on sellasia pieniä starter kittejä( näitä löytyy myös meikkisarjoilta), jonka ostamalla pääsee kokeilemaan.

      Poista
    3. Nyt kun Elisa olet siinä asiantuntijana, niin kysyn tätäkin - onko siis hyvä olla erillinen silmämeikinputsaustuote, vaikka käyttäisi vesiliukoisia meikkejä?

      Poista
    4. jep, ehdottomasti. silmänympärysiho on paljon ohuempi ja herkempi kuin muu kasvojen iho, jolloin koko kasvoille tarkotetut aineet saattavat olla turhan tujua kamaa. lisäksi niillä silmämeikinpuhd.aineilla esim ripsari lähtee huomattavasti helpommin pois, ei tarvitse hinkata niin julmetusti :D.

      Poista
    5. Selvä... Tilipäivää odotellessa, menee varmaan kosmetiikkaostoksiin vähän tavallista pitempi penni tällä kertaa.

      Poista
  9. Mitä BB voidetta olet käyttänyt, ettei se ole syyllinen?

    VastaaPoista
  10. Hei! Turun Greenlipsin yhteydessä on myös myymälä, josta saa luonnonkosmetiikkaa ja varmasti vastauksia kysymyksiin. Itse ostin puuterin, johon olen ollut tosi tyytyväinen. Peittää tummat silmänaluset nätisti!

    t. Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Kävin jo Ruohonjuuressa, jossa oli paria värikosmetiikkasarjaa, ja ostin kokeeksi ripsivärin ja rajausvärin.

      Poista