tiistai 13. lokakuuta 2015

Tyyliä talviasuun, 1954

Ostan vanhoja Kotiliesiä lähinnä silloin, kun niiden keskiaukeamalla on pukuliite. Pukuliitteessä esitellään kauden Sorja-kaavauutuudet kauniisti ja selkeästi piirrettyinä kuvina. Joskus niiden avulla saa ajoituksen jollekin oman kokoelmani kaavoista, mutta tärkeämpää on inspiraatio. Tässä kyseisessä lehdessä lokakuulta 1954 on kyllä myös aika söpö kansi.


Tyyliä talviasuun tarkoitti villapukua. jota tekstiosuudessa ylistetään miltei joka tilaisuuteen sopivaksi yleisvaatteeksi, jonka viehätys syntyy väristä ja lämpöisyydestä, hienoisesta joustavuudestakin. Ylärivissä keskimmäinen on odotuspuku ja sen viereinen kaksiosainen "opiskelijan reipas arkiasu". Oikean alareunan raglanhihainen puku miellyttää minua eniten, mutta voi, se on nuoren naisen puku... Mutta vaikka marjapuuron tai maitosuklaan värisenä olisi kyllä talven pelastus. Siispä metsästämään Sorja-kaavaa 2588!


"Nyt kaipaamme väriä + lämpöä = villapukua", tähdentää otsikko. Kauluksilla ja muilla somisteilla pelataan näissä taitavasti ja saadaan vaihtelua melko yksinkertaisiin asuihin.


Tällä sivulla on lasten asuja. Polvihousuhaalari on aika liikuttava vaate, ja malli 2597, "nuoren neidon ensimmäinen vartalonmukainen takki", taas pysäyttävän tyylikäs ollakseen 10-14-vuotiaan vaate.


Huvikseni skannasin myös viimeisen sivun koti- ja rönttövaateosaston. Vaikka vain sen takia, että tuo kuviollinen kotitakki on niin hieno, ettei olisi mitään syytä jättää sitä vain kotivaatteeksi.


Ps. Jänniä nuo lukijamäärät. Eilen lukijoita oli rekisteröitynyt 199 kappaletta, ja olin jo hihkaista, että nyt seuraavasta tykkääjästä seuraa arvonta. Tänään kaksi lukijaa olikin päättänyt lopettaa lukemisensa, joten määrä on taas 197. Ehkä jonain päivänä kuitenkin 200 tulee täyteen, ja se on jo kauan sitten luvattu seuraavan arvonnan paikka!

6 kommenttia:

 1. Tyylikkäitä nuo vanhat asut. Ja minä ainakin olen yksi, joka on sählännyt lukulistan kanssa. Mulla ei ollut sellaista vielä äsken lainkaan ja sitten laitoin kokeeksi muutamia blogeja, joita muutenkin luen. Sitten tykkäsinkin enemmän vanhasta lukutavastani, ja poistin koko lukulistan... ja laitoin taas. Kuulostaa hölmöltä tietentkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo mitään, ja kiva kun käyt täällä, listaamisesta riippumatta :)

   Poista
 2. Nämä kaavaliitteet ovat niin hienoja! Tätä en ole ennen nähnytkään, ihania pukuja.
  Oletko – asiasta muuhun – muuten huomannut, että sana 'eleganssi' on palannut n. 40 vuoden poissaolon jälkeen muotilehtien kansiin? Kesällä muistaakseni Olivia mainosti rantaeleganssia ja nyt trendin kannessa oli jotain elegantista muodista. Eleganssi on päässyt pois pannasta, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Onkohan eleganssi vihdoin syrjäyttämässä rouheuden?

   Poista
 3. Suosikkini on asu 2586. Nämä on kauniita asuja. Miksi nykyisin on muotia vaan piukat pillifarkut ja lököpaidat. Kaunis naisellinen asu piristää mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pillifarkkujen tilalle taitavat olla jo tulossa sellaiset koko lahkeeltaan leveät farkut :)

   Poista