tiistai 17. heinäkuuta 2012

Myytit nurin, osa 3: "Nainen sai olla pyöreä"

Nykyaikaa pidetään armottomana laihdutuksen kultakautena, mutta osattiin sitä ennenkin. Vartalonmyötäinen muoti ja laihdutustuotteiden valmistajat edellyttivät naisilta painonhallintaa jo 1930-luvulla, kuten allaoleva mainos vuodelta 1939 kertoo. 1930-luvun naisessa sai olla pehmeyttä, mutta etenkään lantionseutuun ei saanut kertyä ylimääräistä.


1950-luvullakin oli tarkkaa, että ne kuuluisat, muodikkaat kurvit olivat oikeissa paikoissa. Sanosan-laihdutusjuoman mainos vuodelta 1952 on nähty täällä ennenkin, mutta on ehdottomasti uusintajulkaisun arvoinen.


1960-luvun ihannenaiset olivat suorastaan laihoja, mutta jo vuosikymmenen alussa, kun muoti vielä näytti meidän ajastamme katsoen hyvin 50-lukulaiselta, laihdutusvalmisteita kaupattiin täydellä teholla. Seuraavat mainokset ovat vuosilta 1961 ja 1962.(Tätä ei todennäköisesti tarkoitettu pukumuodin "tynnyrilinjalla"!)

Käytännössä kaikki naiset, joilla vain oli varaa, käyttivät muotoilevia alusvaatteita, joilla itsessään on aikamoinen teho luineen ja tiukaksi kudottuine kankaineen. Silti laihdutusvalmisteista oli ainakin tarjontaa, jollei kysyntää. Mainosten tehostahan ei voi varmasti tietää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti