tiistai 3. heinäkuuta 2012

Myytit nurin, osa 1: "Kuukautisista ei puhuttu"

Vanhoista mainoksista on muodostunut kiinnostavia kokonaisuuksia, ja ainakin omat käsitykseni tietyistä arkielämän asioista vintageaikakaudella ovat muuttuneet niiden myötä. Teen pienen, kesän aikana julkaistavan sarjan muutamista mainosaiheista otsikolla Myytit nurin. Mainokset ovat Hopeapeili-, Eeva-, Viuhka- ja Kotiliesi-lehdistä.

Tämä ensimmäinen osa käsittelee kuukautisia. Ne ovat olleet sottaista hommaa, niistä ei ole sopinut puhua ja niin edelleen. Tämä onkin varmaan ollut totuus isolle osalle kansasta, mutta maksukykyisille naisille myytiin alan tuotteita näyttävin lehtimainoksin jo 1930-luvulla.

(1937, alleviivaukset mainoksen alkuperäiset)

(1939)

1930-luvullahan naisten urheilu- ja ulkoiluharrastukset kuten uinti ja tennis olivat hyvin muodikkaita, ja kuukautissuojien valmistajat iskivät tähän markkinarakoon. Myyntiä edisti varmasti myös vartalonmyötäinen muoti.

1940-luvulla pula-aika rajoitti paperi- ja vanutuotteiden saatavuutta, mutta 1950-luvulla ilmoitukset taas ilmestyvät lehtiin. "Saniteettihousut" tosin kuulostaa lievästi koomiselta.


(molemmat 1953)

Ei-toivottuja hajuja desinfioitiin Dedisept-suihkeella. Arvattavaksi jää, miltä myrkyltä suihke itse tuoksui.


Vuoden 1962 mainoksissa on jo sama vapauden ja riemun retoriikka kuin nykyisissäkin kuukautissuojamainoksissa.Katsokaa, miten upea maksipuku tässä vuoden 1967 mainoksessa! Eikä bikineissäkään vikaa ole.


Kautta 1950- ja 60-lukujen naistenlehdissä mainostettiin myös erilaisia "naisten särkylääkkeitä" ja "vaikeiden päivien" pelastajia. Tämä vuoden 1962 mainos on graafisesti hienoimpia.


PMS lienee ollut tuttu ilmiö, koska kipujen lievittämisen lisäksi lääkkeen luvataan rauhoittavan!

2 kommenttia:

  1. Hauska postaus! Jäin miettimään, minkälaista päänsärkyä 'kriitilliset päivät' ovat aiheuttaneet mainosten tekijöille.. Siinä on ollut miettimistä, miten sanansa asettaa :)

    VastaaPoista
  2. Joo, ihan oikealla nimellä ei selvästikään ole voitu puhua. Tai haluttu.

    VastaaPoista