torstai 22. helmikuuta 2018

Kultalammas lämmittää

Lounaisrannikolla on hyvin harvoin sellaiset kelit, että turkin käyttö on perusteltua. Tällä viikolla on ollut vähän sinne päin - ja koska minulla on nyt elämäni ensimmäinen (mahdollisesti myös viimeinen) aito turkki, pitäähän sitä kokeilla.


Sain tämän kultalammasturkin blogini lukijalta Riitalta (kiitos vielä!), joka oli ostanut sen itselleen käytettynä 1980-luvulla. Hän arveli, että se olisi alun perin 1950-luvulta. Tässä ei ole mitään merkkiä tai lappua, joka auttaisi tunnistamisessa, joten pitää vain luottaa tunteeseen, että tämä on vanha. Aikakautta voisi ehkä päätellä pulleista, ranteesta muotoonommelluista hihoista, mutta en tiedä, mitä se kertoo. Olisiko jollakulla lukijalla ajoitusapua tälle turkille?

Ja miltä tuntuu käyttää turkkia? No, on aika lämmintä, kymmenen asteen pakkasessa reippaasti kävellessä jopa hikistä! Turkki on myös todella painava vaate verrattuna vaikka tekoturkkiin tai tukevaankin villakangastakkiin, joten pelkän koreuden vuoksi tällaiseen ei jaksaisi pukeutua. Joka talvi tälle takille ei ehkä tule käyttöä, mutta mielelläni pidän sen odottamassa hyytävimpiä kelejä tai mahdollisia Lapin matkoja.

Kaiken varalta vielä: uutta turkista en pukisi päälleni; kymmenien vuosien takainen kelpaa kyllä.

12 kommenttia:

 1. Minusta turkisten vihaaminen menee överiksi, jos ei sa edes vanhaa käytettyä turkkia pitää. Sitäpaitsi turkki on oikein säilytettynä hyvvinpitkäikäinen tuote. On lisäksi taatusti muoviton toisinko monet nykyvaatteet. Muoviahan on jo kaikkialla ja meressäkin joutuu muovia kalojen sisuksiin.Minusta nahkakengät, nahkalaukut jne on pitkäikäisiä ja ekologisia valintoja. Vanhimmat käytössä olevat nahkasaappaani olen ostanut uutena 1990 luvulla. Minulla on vanha kelsiturkki paukkupakkasten vaatteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että tällaiset vanhat nahka- ja turkistuotteet pitää käyttää loppuun. Ymmärrän sen, jos joku ei halua itse niitä käyttää, mutta minä voin, syönhän lihaakin. Muovista puheen ollen, muutaman fleecetuotteen omistaminen se vasta ahdistaa, vaikka nekin ovat käytettyinä tähän taloon tulleet!

   Poista
  2. Turkisten "vihaaminen" on osa laajempaa filosofista, eläinten oikeuksiin liittyvää kysymystä.
   Onko eläimillä itseisarvo vai menevätkö ihmisen tarpeet automaattisesti muun eläinkunnan tarpeiden ohi? Onko toisten lajien käyttäminen hyödykkeinä eettisesti oikein?
   Tätä voi kukin tykönänsä miettiä, olipa kyse sitten vanhasta lammasturkista tai tuoreesta lampaanpaistista.

   Poista
  3. Kyllä, monet ihmiset eivät halua hyödyntää edes vanhoja eläintuotteita. Tämäkin on ihan ok, kuten yllä sanoinkin. Taisit tosin osoittaa kommenttisi ensisijaisesti alkuperäiselle kommentoijalle etkä minulle.

   Poista
 2. Äidilläni oli kultalammasturkki. Muistan turkin lapsuudestani ja nuorena tyttönä vielä ollessani. Olisikohan ollut 80-lukua, kun se kai jonnekin kirppikselle vietiin. Siitä on olemassa valokuva, kun se on äidin yllä joskus kai 60-luvulla. Sitä en osaa sanoa, oliko hän ostanut sen jo 50-luvulla. Tulihan sitä itsekin kokeiltua ylle ja muistan myöskin sen, että se oli painava! Yritän etsiä valokuvan ja voisin sitten laittaa sen mustavalkoisten kuvien blogiini. Vinkkaan vaikkapa sitten, jos saan kuvan esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ja linkitä ihmeessä, kiitos!

   Poista
  2. En löytänyt aivan sitä kuvaa, jota ajattelin, mutta laitoin sitten näkyviin toisen kuvan äitini kultalammasturkista: https://mustavalkoisinkuvin.blogspot.fi/2018/03/kultalammasturkissa.html
   Valitettavasti tämä kuva ei ole yhtä selkeä, kuin se toinen kuva olisi ollut. Mitä muuten tuulee turkkiin, niin äitini turkki oli tummempi väriltään kuin tuo sinun.

   Poista
  3. Kiitos! Niin onkin selvästi tummempi sävy kuin minun turkissani.

   Poista
 3. Sinä olet uskomaton tyylitaituri! Miten kaikki aina onkin niin täydellisiä juuri sinun ylläsi.

  En ole itse koskaan omistanut turkkia...tekosellaisia kyllä. Ihka ensimmäinen tekoturkki tuli ostettua ikkunateippauksista saaduilla palkkarahoilla ;) Ostosta on aikaa ja takki jäänyt käyttämättä, mutta varastossa se henkii jotain omia muistojaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaanko että ihan kaikista asuista en julkaise kuvaa :) Minulla on pari komeaa tekoturkkiakin kyllä, leopardi on suosikkini. Kokeilepa omaasi nyt, kun kerrankin on kylmä!

   Poista
 4. Eikö turkissa ole nyt jo aika kuuma 🙄?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, noin 30 astetta liian kuuma :) On ollut raskas kevät ja aika kortilla, mutta tehdään kyllä yksi kaunis kesäjuttu lähiaikoina tänne.

   Poista