keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Hopeapeili, viisivuotias!

No niin, hyvää syntymäpäivää, blogi! Kun olin syksyllä 2010 saanut viimein kerätyksi tarpeeksi rohkeutta aloittaakseni oman blogin - bloggaajathan olivat parikymppisiä tyttösiä ja minä jo 36-vuotias - en olisi ehkä uskonutkaan, että jatkan näin pitkään.

Siteeraan itseäni ihan ekasta kirjoituksestani:
"Minun on kestänyt kauan ymmärtää, etten itse asiassa pidä muodista. Pidän vaatteista, asusteista ja koruista. Pidän kauniisti pukeutumisesta. Ihailen ihmisiä, jotka ovat nähneet vaivaa asunsa vuoksi. Mutta en jaksa jokasyksyistä harmaiden pussittavien housujen ja ukkokenkien paluuta, en halpakauppojen trikoovyöryä. En jaksa kiinnostua suurten muotitalojen kausimallistoista enkä ironisista hipster-ideoista.
Tämä Hopeapeilini kertoo hitaasta muodista. Se tarjoaa kuvallisia tarinoita menneen maailman ilmiöistä ja esineistä; pukeutumisesta arjessa, juhlassa ja varsinkin siinä arjessa, joka pukeutumisen avulla kohoaa pieneksi juhlaksi."

Samoilla jäljillä olen edelleen, 41-vuotiaana ja monia käänteitä matkan varrella kokeneena. Pidän yhä myös hitaan muodin käsitteestä, joka taisi olla ihan oma oivallukseni! Edelleen kehtaan olla myös kameran edessä, vaikka sille ei nykyisin ole helppo järjestää aikaa. Juhlan kunniaksi tässä tämän päivän asu, joka on kokonaan kierrätetty. Tai no, tämä on arki- eikä juhla-asu, mutta korujen ja näyttävien kenkien vuoksi kohoaa juuri hiukkasen irti arjesta. 

1950-luvun lepakkohihainen jumpperi Facebook-kirppikseltä
Minna Parikan kengät (olen unohtanut mallin nimen!) Tradera.com kauan sitten
Polan vekkihame 1970-luvulta, Siivouspäivänä tästä samaisesta puistosta
käsilaukku Etsystä kauan sitten
vyö, korut, saumasukat kirpputorilöytöjä 


Viiden vuoden aikana olen muuttanut, ostanut kesäkodin, hankkinut kissan ja mikä hienointa, myös synnyttänyt ihanan pienen tyttären. Olen julkaissut neljä kirjaa (piti ihan laskea, mutta kyllä, neljä, jos lasketaan eilen painoon mennyt Hurmaavat häät) ja lukemattoman määrän lehtijuttuja. Blogitekstejä on tämä mukaan lukien 1104 kappaletta - osassa vain pari lausetta, osa on pitkiä ja pohdiskelevia vuodatuksia.

(jos joku miettii, missä vauva on: kuvanottohetkellä hän istuu vaunuissaan minusta katsoen kello kahdessa ja nauraa)

Luetuin Hopeapeilin teksteistä on Uusi siluetti, joka sisälsi raskausuutisen. Tuoreehko kadonneiden teekannujen tapaus sai vetoapua Helsingin Uutisilta, ja nousi kakkoseksi. Kolmanneksi suosituin on sydänverellä kirjoitettu Himoshoppailu, raha, aika ja vintage, jossa kommentoin Nyt-liitteen juttua nuoresta shoppailuhullusta ja joka taisi olla pohjustusta pian aloitettuun, uuden ostamista rajoittavaan Kierrätyskeijut-kampanjaan. Joka muuten, tarkemmin ajatellen, omalla kohdallani jatkuu yhä. Eräs omista suosikkiteksteistäni keikkui pitkään top kympissä, ja nostan sen nyt uudelleen esiin; rakastan kirjoittaa Miten toimia Uffin alessa -tekstin tyyppisiä neuvontajuttuja sekä työssä että vapaa-ajalla.

Ja sitten pieni juhla-arvonta, johon palkinnoksi tulee kirjan ja korun muodostama yllätyspaketti. Hyvät lukijat, mikä teillä on jäänyt mieleen Hopeapeilin vuosien varrelta? Kerro joku mukava muisto - tai syy, miksi luet tätä blogia - tämän tekstin kommenttikenttään. Arvontaan voi osallistua ensi viikon keskiviikkoon 30.9. klo 22.00 saakka. Skool!

59 kommenttia:

 1. Miksi luen? Yksinkertaisen tyylikäs, "tavallinen" blogi, joka ei kikkaile. Joskus aikanaan ryhtynyt lukijaksi jonkun kirppislöydön esittelyn johdosta. 1950-luku ja muutkin vanhat asiat kun kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih hih, tämä ei kikkaile, koska tekninen osaaminen kuvien kanssa on nollatasolla :)

   Poista
 2. Blogi joka kirjoitetaan minun kotikulmilla, missä liikutaan samoilla kirppiksillä on ilman muuta kiinnostava =) Ja kun se on lisäksi hyvin kirjoitettu niin totta kai sitä seuraa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kirppiksillähän aina välillä törmäämmekin :)

   Poista
 3. Sinulla on niin inspiroiva tyyli kirjoittaa ja blogisi ei ole vain niitä kosmetiikkatestauksia ym. Kirppismuoti ja -löydöt sekä niiden esittely on paljon mielenkiintoisempaa kuin ketjuliikkeiden kertakäyttövaatteet.
  anvarp88@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Olen itse kiinnostunut vintage-pukeutumisesta, ja sehän se tänne houkutteli :) Pukeutuisin mielelläni enemmänkin vintageen, mutta tuntuu, että räiskähtelevä, merimiesmäisesti kiroileva luonteeni ei oikein sovi kauniiden vintage-vaatteiden kanssa yhteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyaikana kaikki on mahdollista :) Minähän en ole ladylike itsekään, aina on tukka pörrössä ja kuraa kengässä. 50-luvulla nämä olisivat olleet kauheita rikkeitä, mutta onneksi ei enää.

   Poista
 5. Pidän tavastasi kirjoittaa. Blogisi on aidon tuntuinen ja vintage-vaatteista oppiminen on aina yhtä inspiroivaa!

  VastaaPoista
 6. Komppaan edellä olevia - seuraan mukavan kirjoitustyylin, itseäni kiinnostavan aihepiirin ja inspiraation takia! Olen melko tuore lukija, joten kiitän myös linkeistä vanhempiin postauksiin - kiinnostavia aiheita (ja kannattaisi näköjään enemmänkin vielä lukea blogia taaksepäin)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kovin pitkälle taaksepäin lukee, törmää valitettavasti sekä kuvien että poseerauksen laadun surkeuteen... :D

   Poista
 7. Onnea viisivuotiaalle Hopeapeilille!
  Luen Hopeapeiliä koska täältä saan kaipaamaani vertaistukea silloin kun massamuoti ja kertakäyttökulttuuri ahdistaa ja haluan nähdä tyylikkään leidin upeassa asussa. Sellaisessa asussa joka ei pintamuotia kumarra eikä pyytele anteeksi sitä ettei se löytynyt satasella trendiputiikista.
  Kestävä kulutus, laadukkaat ja tyylikkäät vintage- (tai second hand) asut, kiinnostavasti kirjoitetut tekstit ja kirjoittajan hurmaava persoona vetävät tänne blogiin jatkuvasti uudelleen. Kiitos että olet jaksanut kirjoittaa näin pitkään. Aivan liian monta mukavaa blogia on hävinnyt historiaan hämärään näinä vuosina.

  Ja eipä tarvinnut nytkään pettyä asukuvien suhteen. Tällä kertaa peräti tausta on mätsätty yhteen asun värien kanssa :D Ja hei, erityiskiitos tuosta viimevuotisesta Kierrätyskeiju-haasteesta. Vaikka olin jo ennestään hyvin pitkälti kierrätysvaatteiden varassa niin tuo haaste sai ihan konkreettisesti tajuamaan paljon asioita itsestä, omista kulutustottumuksista ja modernista vaateteollisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rhia! Tausta on luonnollisesti Turun kaupungin viheryksikön tervehdys Hopeapeilille. Blogien häviämisestä tuli mieleen, että usein kaipaisin uutta luettavaa etenkin kotimaisista vintageblogeista. Jos joku keksii kivoja kotimaisia vintagehenkisiä, joita ei vielä tuossa (vähän unohtuneessa) blogrollissa esiinny, linkatkaa ihmeessä!

   Poista
 8. Onnittelut!

  Joulufanina mieleen tulee ensimmäisenä tietystä kaikki joulupostaukset. Blogisi vetovoimaa lisää sisällön lisäksi inspiroivasti ja huolellisesti kirjoitetut tekstit.

  PS. Kenkien malli on muistaakseni Jackie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kohtahan taas on joulu <3 Kiitos myös kenkäinfosta, tuota mietin, mutta kuvahaulla tuli ihan toisennäköisiä Jackie-popoja.

   Poista
  2. En muista koska törmäsin blogiisi, mutta siitä lähtien olen säännöllisesti kurkistanut tänne. Ihailen paljon tyyliäsi ja taitoasi yhdistää vaatteita ja asusteita. Haluan oppia itsekin! Vintage ei liene ominta minua, mutta jotain voisin siitä kyllä omaksua.

   Toivottavasti raaskit taas joskus myydä klipsikorviksiasi :)

   T. Merja

   Poista
  3. Merja, mahdollisuutesi koittaa jo kirjamessubileissä, kirppislaatikkoon varmasti löytyy muutamat :)

   Poista
 9. Mielestäni tämä on paras kotimainen vintageaiheinen blogi, jonka jokaisen postauksen avaan aina yhtä suurella mielenkiinnolla. Hyvä teksti, kauniit asut ja kiinnostavat aiheet vetävät puoleensa :)

  VastaaPoista
 10. Elina parhaimmat ja lämpimimmät onnittelut mainiolle blogille. Tapasin sinut ensin retro/vintage lastenvaatteiden merkeissä. Olemme tehneet vuosien varrella monta kivaa vaihtokauppaa ja vintage aaarteet ovat vaihtaneet omistajaa..On ollut mahtava seurata blogiasi, upeita asujasi ja käden taitoja! Ps. Nuo Parikat on to die for.... Upea asukokonaisuus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtokaupat kunniaan jatkossakin :) ja tosiaan, lasten vintagea voisin ostaa sinulta jatkossakin, jos kaapeista vielä aarteita löytyy pikkutyttökoossa!

   Poista
 11. Onnea viisivuotiaalle!
  Seuraan blogiasi sen korkean laadun vuoksi. Nautin tavastasi kirjoittaa kaunista kieltä. Näen punaista useiden, sinänsä muuten aihepiiriltään kiinnostavien blogien yhdyssana- ja kielioppivirheiden vuoksi. Tai jos teksti on joutavaa jaarittelua ja tyhjänpäiväisiä latteuksia. Täällä niihin ei törmää. Joskus se parin lauseen mittainen toteamus on tarpeeksi kun sanat on aseteltu oikein.

  Suurella mielenkiinnolla seurasin viime vuonna Kierrätyskeijuja, sekä täällä, että toisaalla haasteeseen osallistuneissa blogeissa. Sen innoittamana pysähdyin pohtimaan myös omalta osaltani ostamistottumuksiani. Vaikka en ostoslakkoon tai kokonaan kierrätysvaatteisiin ole siirtynytkään, olen silti ottanut hankintani perusteellisempaan kontrolliin. (ja huomannut, että jotain niissä sukkahousuissa on kumman koukuttavaa, ihan juuri en uusia tarvitsisi ostaa)

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Ja kiva, että olet saanut täältä tukea ostotottumusten muuttamiseen.

   Poista
 12. Luen koska hyviä kotimaisia vintageblogeja ei ole kovin montaa, ja turkulaisuus vielä plussaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä voinee päätellä, että olet turkulainen itsekin?

   Poista
 13. Lämpimät onnittelut Hopeapeilille! Minä löysin blogisi puolitoista vuotta sitten Kierrätyskeiju-tempauksen myötä, ja olen siitä lähtien sitä säännöllisesti seurannut. Hopeapeilin konseptissa on kaikki kohdallaan: naseva kirjoitustyyli, kauniit kuvat, kiinnostava aihepiiri sekä hieno julkisuudenhallinta. Mikään näistä seikoista ei ole blogeissa itsestäänselvyys, ja täten koko Hopeapeili kertoo hyvällä tavalla ammattitaidostasi ja elämänkokemuksestasi. Ja kuten edellä todettiin, turkulaisuus on vielä iso plussa! Olen monta kertaa miettinyt, että jos itse aloittaisin blogin, siitä tulisi lähinnä Hopeapeilin toisinto, joten aloittaminen ei kannata. :D - Lotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Kannustan silti oman blogin aloittamiseen, sillä olisi mukavaa saada uutta lukemista :)

   Poista
 14. Onnea viisivuotiaalle.

  Minä olen alkanut seurata blogiasi vasta tämän vuoden puolle, en muist mitä kautta eksyin blogiisi, mutta olen tykännyt tavastasi kirjoittaa ja nyt ymmärrän miksi. Siis olet kirjailija. En juurikaan seuraa mitään muotiblogeja, koska en jaksa olla kiinnostunut, mikä nyt on trendiä ja mitä pitäisi ostaa. Yritän nykyisin todella miettiä tarvitsenko jotain. En itse pukeudu vintagemuotiin, mutta esim. tässä postauksessa oleva asukokonaisuus on todella ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse asiassa määrittelen ammattini näin: FM, vapaa toimittaja, tietokirjailija. :) Kirjat ovat olleet alun perin lehtiartikkelien kirjoittamisen oheistuote, mutta jännästi alkaa työnkuva painottua koko ajan enemmän pitkien tekstien suuntaan.

   Poista
 15. Muistan sut jo siltä ajalta kun tykkäsit enemmän retrojutuista. Artikkelit mm. Kaksplussassa (odotit ekaa lasta), oliko joku päiväkirjan tyyppinen juttu. Sitten juttu Me Naisissa jossa olitte koko perhe retroilemassa.
  Tätä blogia kurkkaan silloin tällöin että mitä kuuluu, kirppilöydöt yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, me ollaankin sitten tuttuja pidemmältä ajalta :) Se päiväkirjajuttu oli vuonna 2004, kun esikoinen syntyi! Me Naisten juttu taisi olla 2006 tai -07.

   Poista
 16. Onnea! Luen, koska pidän kovasti tyylistäsi, siis kirjoittaa ja pukeutua :)

  VastaaPoista
 17. Tässä vaiheessa kuvaajakin kiittää! Ihan hyviä otoksia on tullut, vaikka olenkin täysi amatööri, joskin viiden vuoden aikana lienen jotain oppinutkin. Toki kuvattavakin on hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme varmasti molemmat oppineet kuvaus- ja poseerausasiosta paljon <3

   Poista
 18. Onnea 5-vuotialle blogille!
  Hienoa, että olet pitänyt blogia aktiivisena näin kauan ja toivottavasti jatkatkin. Blogisi kuuluu suosikkeihini, vintagen ja tyylin takia. Arvostan tyyliä ja ajattomuutta, en itsekään suosi halpoja muotivaatteita. Kierrätyskeiju-kampaja muutti omaa ajatteluani enemmän kuin osasin odottaa. Olen tämänkin vuoden kirjannut kaikki vaateostokseni blogiini, vaikka lopetinkin Kierrätyskeiju-kampanjan omalta osaltani. Odotan myös innolla kotiompelua koskevia juttuja. Olet taitava ompelija ja viitseliäs. Olen saanut sinulta uutta intoa katsella vanhoja vaatteita ja kankaita kirppiksillä uusin silmin. Minulla ei ole kuin muutama ystävä jotka jakavat harrastukseni, täältä blogista on kivaa löytää yksi samanmielinen. Ammattilaisena kirjoitat taitavasti, kunpa pystyisin samaan! Hyvää jatkoa, toivottavasti jaksat jatkaa blogiasi vielä monta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kotiompelu on tällä hetkellä aika limbossa - pitäisi ommella käytännössä kolme pätkää saumaa yhteen muokattavaan kirppislöytöjakkuun, mutta en ole jaksanut nostaa ompelukonetta esiin. Tutkimusretkeilevää vauvaa todennäköisesti myös kiinnostaisi liikaa se poljin...

   Poista
 19. Löysiin blogiisi joitakin vuosia sitten varmaan jollain vintage- haulla. Kirjoituksesi ja kuvasi ovat tyylikkäitä ja inspiroivia, en ole vastaavaan blogiin missään törmännyt. Jatka samalla linjalla niin me lukijat jatkamme ihastelua :)

  VastaaPoista
 20. Lukiessani blogiasi palaan usein omaan lapsuuteeni muistoissani sillä sinun upeat löytösi niin vaatteet kuin kodin sisustustavarat, jopa lelutkin ovat kuin aikamatka menneeseen-on ihanaa kun blogisi filosofia ei perustu osta osta -aatteeseen vaan kierrättämällä ja korjaamalla vanhat asiat saavat uuden elämän ja hengen, onnea sinulle 5-vuotias, HeidiS

  VastaaPoista
 21. Blogissasi vintage-aika herää henkiin. Sinulla on kyky yhdistellä löytämiäsi asuja ja asusteita tyylikkäiksi kokonaisuuksiksi. Tässä 5-vuotispostauksessakin olet hieno päästä varpaisiin.

  Ei ole ihan sama, miten kirjoittaa. Ammattimainen otteesi tekee kirjoituksistasi nautittavia.

  Pari vuotta takaperin osauduin blogiisi toisaalle jättämäsi kommentin perusteella. Siitä lähtien olen seurannut bogiasi ja käynyt välillä lukemassa aikaisempiakin postauksiasi. Tuohon aikaan teille oli juuri tullut kierrätyskissa. Meille oli tullut puoli vuotta aikaisemmin lähes samanvärinen löytökissa.

  VastaaPoista
 22. Onnea Elina ja Hopeapeili! Minulle ovat jääneet parhaiten mieleen kestävään kuluttamiseen liittyvät pohdintasi. Siitähän sitä innoitusta kierrätyskeijuiluunkin asti saatiin :) Hopeapeilillä on varmasti ollut oma vaikutuksensa oman kuluttajuus- ja blogi-identiteettini muovautumiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilda, kiva kuulla, että ekojeesustelustani on ollut muillekin iloa ;)

   Poista
 23. Onnea Hopeapeili 5 v. ! Blogisi on ihana poikkeus nuoriso-massablogien rinnalla. Kirjoitustyylisi on sujuvaa ja kuvat ammattimaisen oloisia ja tyylikkäitä. Kiitos Elina inspiraatiosta, sinulla on persoonallinen tyyli hallussa!

  VastaaPoista
 24. Onnea viisivuotiaalle! En muista miten aikanaan löysin blogisi mutta olen viihtynyt matkassa noin kahden vuoden ajan ja viihdyn jatkossakin. Kannatan kierrätystä ja rakastan kirppareilla käymistä vaikka harvoin löydän sieltä sopivia (= tarpeeksi suuria) vaatteita itselleni.

  VastaaPoista
 25. Onnea blogille! Minua ja sen kirjoittajaa yhdistävät kiinnostus pukeutumiseen ja tee näin -kirjoittamiseen sekä tietyt käytännön seikat, sillä asumme lähes naapureina. Olen erityisesti nauttinut kaavoista ja ompelemisesta kertovista postauksista. En ole itse ommellut vuosiin, koska tulokset eivät milloinkaan yltäneet sille laatutasolle, jota edellytän vaatteiltani, mutta unelmoin siitä edelleen ja katselen mielelläni kaavoja ja kankaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee näin -kirjoittaminen <3 Toivon, että jo lähiaikoina voin tarjota täällä taas ompeluaiheita. Mieli palaa ompelemaan usein, mutta joko ei jaksa tai pikku L vaatii huomiota...

   Poista
 26. Voi, miten ihana asu. Oikea juhla-asu todellakin! Kirjoitit, ettet pidä muodista, vaan vaatteista, koruista jne. Ja kirjoitit myös hitaasta muodista. Siinä se juuri on. Hyvin sanottu mistä tässä on kyse. Ja sen takia minäkin tätä tykkään lueskella. Metsäntyttö

  VastaaPoista
 27. Hah, kylläpä aika rientää - onnea vain viisivuotiaalle! :) En oikein edes muista mitä kautta alunperin päädyin lukemaan blogiasi, mutta on siitä jo useampi vuosi aikaa. Olen pysynyt lukijana osittain yhteisen kotikaupungin takia (Turku jee!), osittain ihan vaan siksi, että kirjoitat hyvin ja kiinnostavista asioista (esim. ompelusta, joka on omaakin sydäntäni lähellä). Jotenkin tuo "hitaan muodin" käsitteesi on tosi osuva, juuri sitä haluan itsekin tavoitella. Oma tyylini ei ehkä ole samanlainen kuin sinulla (vaikkakin joissain osin samankaltaisuuksia onkin melkoisesti), mutta pääperiaatteiltaan silti mätsäävä. :) Iloista ja aurinkoista syksyä ja tsemppiä seuraavillekin viidelle vuodelle!

  VastaaPoista
 28. Onnittelut 5-vuotiaalle! Luen blogiasi koska kirjoitat aiheista jotka kiinnostavat vaikka itse en ompele tms niin vintagejutut kiinnostaa aina :)

  VastaaPoista
 29. Onnea 5-vuotiaalle blogille ja blogin pitäjälle :) Historian opiskelijana menneisyys ja vintage kiinnostavat minua. Lisäksi pidän kovasti kirjoitustyylistäsi.

  VastaaPoista