tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kesäisiä museosuosituksia?


Heinäkuun helteitä odottaessa ja odottaessa olisi hyvää aikaa käydä vaikka museoissa. En ole tainnut täällä vielä mainitakaan, että toimin nykyisin Museo-lehden avustajana, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että vierailen erilaisissa museoissa ja katson niitä vintageharrastajan silmin. Hienoja museoita on Suomi täynnä, ja moni niistä on auki vain kesäisin - eli juuri nyt.

Kaikki pienet museot eivät näy missään virallisissa listauksissa, koska ne eivät kuulu esimerkiksi Museoliittoon, vaan toimivat täysin itsenäisesti ja jopa harrastuspohjaisesti. Ylen Salatut museot -sarjasta sain kuulla esimerkiksi Marttilassa sijaitsevasta Nostalgiamuseosta, jossa ehdottomasti haluan käydä. Tuttavan Facebook-päivityksestä havaitsin, että Eurassa on Kemikaliomuseo. Mitähän kaikkea muuta en vielä tiedä suomalaisesta museoskenestä?

Mikä on sinun suosikkimuseosi ja missä se sijaitsee? Vinkit jakoon kaikille Hopeapeilin lukijoille, jotka matkustavat kesäisessä Suomessa!

6 kommenttia:

 1. Euran Kemikaliomuseon kanssa samaan reissuun kannattaa yhdistää Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa. Parikin tuttuani suositteli sitä, ja museo olikin käynnin arvoinen. Museo on monipuolinen: esillä on Cedercreutzin omaa taidetta (siluetteja ja veistoksia, hänen keräämäänsä vanhaa esineistöä (paljon!) ja vaihtuva näyttely (tällä hetkellä suomalaisia luontokuvia). Museossa kannattaa ehdottomasti osallistua kotimuseon opastukseen, taiteilijakoti on charmantisti boheemi. Lisäksi museo sijaitsee kauniilla paikalla Kokemäenjoen varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa hyvältä retkikohteelta! Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Taalintehtaan työväenasuntomuseo on pieni ja tunnelmallinen.

  VastaaPoista
 3. Kälviällä on ihana Toivosen eläinpuisto ja talonpojanmuseo. Paljon kivoja eläimiä ja useita erilaisia vanhoja rakennuksia ja tavaraa, esim. vanha kyläkauppa, sepän paja, limsatehdas, autoja ja työkoneita. Oon käynyt tuolla sekä lapsena että nyt viime kesänä vähän aikusempana, joka kerta innostunut paikasta yhtä paljon :)

  VastaaPoista
 4. Nurmijärven Rajamäellä on kesän auki viinamuseo. Siellä pääsee tutustumaan suomalaisen alkoholin valmistuksen historiaa. Museo on ensimmäistä kertaa auki näin avoimesti yleisölle historiallisessa tehdas ympäristössä.

  VastaaPoista
 5. Yksi suosikkimuseoistani on Kukkilintu-museo Harjavallassa. Sitä pitää hurmaava eläkeläisrouva jolta ei juttu lopu kesken. Viime kesänä hän jo uhkaili jäävänsä museonjohtajuudesta eläkkeelle, mutta saat multa yhteystiedot jos kiinnostaa tiedustella ottaako hän vielä vastaan.
  Museossa on tallennettuna hänen sukunsa esineistöä josta valtava määrä on tuotu Karjalasta evakkojunalla. Eli sikäli harvinaista tavaraa. Osa museon esineistöstä on myöskin käsityöhistoriallisesti arvokasta. Ja jos oikein maireasti pyytää niin rouva voi näyttää myöskin omissa vaatekaapeissaan majailevia, hänen äitinsä ompelijalla teettämiä edustuspukuja 40-luvusta eteenpäin. Postasin museosta omaan blogiini viime kesänä.

  Turun apteekkimuseo Qwenselin talossa on myöskin yksi suosikeistani, ja varmasti sinulle ennestään tuttu. Samaten Tampereella Amurin museokortteli on ehdottomasti käymisen arvoinen kokonaisuus.

  Muita kiinnostavia pikkumuseoita ovat mm. Vanhan Vaasan museo Wasastjernan talossa, Isokyrön kotiseutumuseo ja Karoliinikeskus, Daniel Medelplanin museo Pälkäneellä (nyt muuten on Sastamalassa Tornihuvilassa Daniel Medelplanin näyttely), Kuusankosken Palomuseo ja Vehoniemen automuseo.
  Killinkosken vanhassa tehdasmiljöössä oli joitakin vuosia sitten ehkä monipuolisin pikkumuseoiden rykelmä (lelumuseo, kampaamomuseo, kameramuseo, nauhateollisuusmuseo ja opetusvälinenäyttely), mutta en osaa sanoa millaisia näyttelyitä siellä tällä hetkellä mahtaa olla. Hieno vierailukohde kuitenkin. Ja sitten on tietysti legendaarinen maailman pienimmäksi museoksi mainostettu Velaatan maitolaiturimuseo, joka on todellakin rakennettu maitolaituriin.

  Minä rakastan museoita! Niissä on niin paljon kiinnostavaa tietoa tallennettuna. Kulutan paljon mieluummin aikaa kesällä niissä kuin rannalla nahkaa käristämässä.

  VastaaPoista